Кримінальний обіг у 300 мільйонів гривень

Полтавський УБОЗ ліквідував конвертаційний центр, який «прокрутив» майже 300 мільйонів гривень

У Кременчуці працівники обласного Управлінні по боротьбі з організованою злочинністю викрили черговий конвертаційний центр. «Тіньовики» за два роки своєї незаконної діяльності встигли «прокрутити» майже 300 мільйонів гривень. Олександр Плужник, начальник УБОЗ ГУМВС України в Полтавській області, говорить, що організатор – 42-річний кременчужанин створив 12 приватних підприємств, які фактично працювали тільки на папері.

– Ці приватні підприємства, – додає Олександр Плужник, – оформляли на будь-кого, навіть на людей без постійного місця проживання, також на тих, у кого були втрачені паспорти, або ж за матеріальну винагороду люди погоджувалися ставати приватними підприємцями, хоча до роботи вони ніякого відношення не мали.

Такі псевдо фірми спеціалізувалися, знову ж таки тільки теоретично, на виконанні будівельно-монтажних робіт, наданню транспортних послуг, закупці неіснуючого товару.

Руслан Назаренко, начальник відділу УБОЗ ГУМВС України Полтавській області додав, що схема була досить простою і характерною для конвертацій них центрів.

– Злочинці пропонували вищевказані послуги, – говорить він, – після чого суб’єкти господарювання (підприємства, установи, організації) перераховували на рахунки псевдо фірм кошти, ці кошти переводилися у готівку, потім організатор забирав свої 5 %, а залишок суми повертав тим замовникам. Тобто на папері роботи виконувалися, причому без сплати податків та зборів до держбюджету, а насправді виручені гроші «осідали» у кишенях як «тіньовиків», так і потенційних «замовників». На даний час ми встановлюємо точну суму грошових надходжень, які були «прокручені» через цей конвертацій ний центр.

Відслідковувати діяльність центру видалося не просто, адже організатор усі чітко продумав. Але убозівці виявилися спритнішими. Задокументувавши у повній мірі незаконні оборудки, більше 30 працівників УБОЗу проводили 12 обшуків псевдо фірм одночасно. На той момент, вони вилучили більше 200 тисяч гривень, 11 тисяч доларів, 3000 євро готівкою, печатки, штампи, документацію, оргтехніку, де зберігалися усі дані про «рух» коштів, а також наклали арешт на 212 тисяч гривень, які знаходилися у банку і їх ще не встигли перевести у готівку. До того ж з’ясувалося, що усі звіти, які подавалися до державних фінансових установ підроблені.

На даний час усі учасники, а їх троє, діяльності центру затримані. Проти них порушено кримінальну справу за ст.. 205 ч.2 (фіктивне підприємництво, яке заподіло велику шкоду державі, банкові, кредитним установам, іншим юридичним установам та громадянам) Кримінального кодексу України.

В умовах сьогодення та кризи робота міліціонерів активізується у напрямках саме економічної злочинності, а надто коли у руках злочинців осідають незаконні мільйони. От і виходить, що одним не платять заробітну платню і нічим годувати родину, а для інших цінним залишається тільки власне збагачення.

Яна Холодна, ст. інспектор ВЗГ ГУМВС України Полтавській області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *