Хліб і каша – їжа наша або Як Міноборони закрило очі на обкрадання солдатів на харчах


Рахункова палата знайшла в закупівлях харчів Міноборони за І півріччя 2023 року багато цікавого та… очікуваного. Зокрема й те, що навіть на одному буханці хліба постачальники мають 8 гривень маржі. Отакої!
Тетяна Ніколаєнко пише у своїй публікації під назвою «Заробили навіть на собаках: що знайшла Рахункова палата в закупівлі харчів Міноборони»: «Міноборони у першому півріччі 2023 року закуповувало продукти харчування за цінами на 30 % вищими за споживчі ціни, не проводило аналізу цін, не контролювало реальну кількість поставленої продукції, а 75 % позицій каталогу продуктів взагалі не постачалось частинам. (Виділення «Версій») Такі результати перевірки, яку в Міноборони провела Рахункова палата. Звіт є в розпорядженні Цензор.НЕТ, і видання вважає за необхідне оприлюднити його дані. Адже попереднє керівництво Міноборони фактично втратило свої посади через два скандали – з яйцями по 17 грн та турецькими куртками.»
І як наслідок у Звіті , написано, що «… укладені договори не враховували реальну потребу в продовольчому забезпеченні ЗСУ, визначену Тилом КСЛ ЗСУ». Ба більше, із 29 постачальників тільки 12 озвучили ціни, крім того «майже всі компанії мали ознаки ризиковості – від розміру статутного капіталу до наявних кримінальних проваджень» (!!!)
Рахункова палата виявила також, що навіть знижені ціни на харчування у ЗСУ після певних перевірок і критики у ЗМІ вийшли значно вищими, ніж в інших силових структур. “За розрахунками аудиторів, застосування Міноборони механізму забезпечення харчування через закупівлю послуг забезпечення комплектів продуктів за Каталогом у І півріччі 2023 року призвело до неекономних витрат бюджетних коштів, розрахунково – 7 041,0 млн гривень”, – зазначили у звіті й основною причиною різниці у добовій вартості харчування аудитори визнали завищення цін у каталозі.
Представники Рахункової палати порівняли також ціни зі споживчими цінами в регіоні та виявили й тут значне завищення цін. Скажімо, ціни були вищими на яйце – на 36 %; буряк – 44 %; картоплю – 34 %; моркву – 27 %; цибулю – 15 %; крупу гречану – 32 %; крупу пшеничну – 54 %; пшоно – 22 %; цукор – 22 %; олію – 27 %; яблука – 31 %.
Для прикладу: «Вартість курячого стегна згідно із договором була визначена 120,0 грн за один кілограм. У той же час, згідно із даними інтернет-ресурсів ціна на куряче стегно зростала починаючи із грудня 2022 року з 97,0 грн за один кг до 109,57 грн за один кг у червні місяці 2023 року, але так і не досягнула межі 120,0 грн за один кілограм, як визначено у договорі”, – сказано у звіті. У принципі, значне завищення цін у каталозі не є новиною, і на нього вже не раз звертали увагу журналісти. Але Міноборони весь час це виправдовувало дорогою логістикою. Насправді це виявилось брехнею. І в цьому раніше точково переконались члени антикорупційної ради при МО, а тепер і Рахункова палата. Під час перевірки було виявлено, що надходження товарів у частини здійснювалось на підставі накладних та видаткових накладних безпосередніх виробників продукції.»
Але й це ще не все. Аудитори встановили, що із 409 найменувань продуктів Каталогу майже 75 % просто не постачалося! А 28 найменувань продуктів харчування, передбачених Каталогом, зокрема, індича тушка, осетер охолоджений, тріска без голови заморожена, тріска філе заморожена, сом без голови охолоджений, телятина лопатка охолоджена без кістки тощо взагалі не постачались.
Чим же годують наших захисників? В основному крупами – близько 66 %, макаронними виробами (60 %). Овочі становлять близько 54 %, спеції та соуси – 51 %, молочні та кисломолочні продукти – 50 %, заморожені овочі -46 %.
Найменшу питому вагу, у загальному обсязі поставлених продуктів, становлять: крупи швидкого розварювання (1 %), риба (16 %), м’ясо та м’ясопродукти (28 %), напої (32 %), мед, джем, шоколад (33 %).
А ще Рахункова палата закцентувала увагу на тому, що в Міноборони повністю відсутня інформація щодо фактичного виконання суб’єктами господарювання умов укладених договорів.
Підсумовуючи наведені цифри зі Звіту, автор публікації зауважує, що простим виведенням торгів на Прозорро ситуацію, на жаль, не вирішити. Навіть якщо в найближчій перспективі буде збільшено кількість лотів, це призведе лише до того, що відомі гравці зайдуть під невідомими вивісками. Тоді як важливо вивести на торги саме національного виробника. Щонайменше вже зараз можна вивести окремими лотами постачання хліба, щоби постачальники не заробляли собі маржу у 8 грн на буханці. А надалі виводити інші товарні групи, затверджувати меню харчування, щоб військових не годували лише перловкою і сосисками, а постачання відділяти від ціни товару.
І справді, торги стосовно харчування стануть першим тестом для нової команди міністерства – чи готова вона до змін.
Джерело: Тетяна Ніколаєнко, Цензор.НЕТ <https://censor.net/ua/r3452653

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *