В окупованих регіонах російські злочинці першочергово знищують підручники з історії України, а Міносвіти вилучило її з переліку обов’язкових предметів

Історія України не буде обов’язковим предметом під час складання національного мультипредметного тесту (НМТ) у 2023 році для вступу до закладів вищої освіти. Про це повідомив міністр освіти й науки Сергій Шкарлет на брифінгу у МОН України щодо моделі вступу до закладів вищої освіти у 2023 році ще 20 січня. А вчора у Чернівцях спілкуючись із пресою під час брифінгу,  міністр освіти і науки Сергій Шкарлет висловив переконання, що історію України не треба вивчати під примусом, її мають навчати з малих років своїх дітей батьки.

Щодо цієї сентенції Юрій Чорней на своєму ресурсі BukNews написав наступне: «Після сьогоднішнього спілкування наживо з міністром освіти і науки України Шкарлетом у мене склалося враження, що у нього якийсь особистий пунктик з приводу обов’язкового компоненту з історії у цьогорічному мультитесті.

Розумію, що за останні кілька тижнів йому довелося багато дискутувати про це. І, можливо, тому він так нервово реагує на це запитання. Але також є відчуття наче він комусь пообіцяв, що обов’язкової історії на мультитесті не буде і крапка. Може у нього самого хтось цього року складатиме мультитест? І вони просили не робити історію обов’язковим предметом

Але жарти жартами, шкодую, що через наші балачки з колегами перед пресконференцією геть вилетіло з голови запитання про російську субкультуру, під вплив якої на дев’ятому році війни підпали наші українські діти. Розумію, що це клопіт у першу чергу батьків, але й система освіти, в якій діти задіяні не менше часу, мала би передбачати і упереджувати цю ворожу маніпуляцію їхньою свідомістю.

Може, їх краще історією зайняли би, ніж дозволяли промивати мізки російськими технологіями? Ось про що пан міністр мав би подумати».

Джерело: «Краще би чернівецькі підлітки обов’язково здавали історію, ніж потрапили під вплив російської субкультури “ПВК Редан», – думка    https://buknews.com.ua/page/krashche-by-chernivetski-pidlitky-oboviazkovo-zdavaly-istoriyu-nig-potrapyly-pid-vplyv-rosiiskoi-subkultury-pvk-redan-dumka.html

Зрозуміло, що наміри МОН стосовно історії України викликали не сприйняття  прогресивною частиною суспільства. Про це свідчить Заклик до  Міносвіти повернути історію України до переліку обов’язкових предметів національного мультипредметного тесту, спрямований до МОН і підписаний півтисячею солідних українських юридичних організацій, серед яких не тільки виші, школи, громадські організації, різні РДА, міськради та облради тощо, а й навіть…Верховна Рада України (!) під №428.

Серед буковинських підписантів – Чернівецьке вище комерційне училище ДТЕУ, Чернівецький приватний ліцей «Юнік», храм ПЦУ Глибока, ОЗО «Глибоцький ліцей» та деякі інші патріотично налаштовані заклади.

«За словами міністра, національний мультипредметний тест складатиметься з двох обов’язкових предметів (української мови та математики) та одного додаткового предмета за вибором вступника з переліку: історія України, іноземна мова (англійська, французька, німецька, іспанська), фізика, хімія, біологія. Отже, історія України з обов’язкового стає предметом на вибір. Але у своїх нововведеннях МОН пішов іще далі та зробив історію України необов’язковою навіть для вступу на гуманітарні спеціальності. 

Нагадаємо,  у 2020 році  з обов’язкових предметів ЗНО вилучили  й українську літературу. Тобто крок за кроком українських абітурієнтів позбавляють необхідності вивчати фундаментальні для формування української ідентичності та держави предмети.

Метою Росії у повномасштабній війні є не просто знищення українців та їх домівок, але й нашої культури та національної пам’яті. Росія вже зруйнувала або викрала 1200 об’єктів української культурної спадщини, зрівняла із землею понад 1000 закладів освіти. В окупованих регіонах російські воєнні злочинці в першу чергу знищують підручники з історії України, називаючи їх екстремістськими, замінюють їх на власну пропаганду та вшановують катів українського народу меморіальними таблицями і пам’ятниками.

Наприклад, під час окупації Луганської, Донецької, Запорізької, Чернігівської та Сумської областей російські війська активно вилучали та знищували книги з української літератури та підручники з історії України. У Донецьку та Маріуполі російські окупанти змусили працівників бібліотек провести інвентаризацію, в результаті –  вилучено та знищено не тільки всі підручники з історії України, а й просто україномовні книги через «екстремістський зміст». А в окупованому Мелітополі росіяни встановили пам’ятну таблицю та пам’ятник службовцям НКВС, вбивці полковника армії УНР та засновника ОУН Євгена Коновальця Павлу Судоплатову та одному з очільників воєнного вторгнення СРСР до Афганістану Григорію Бояринову. На місці пам’ятника Тарасу Шевченку в центрі міста планують встановити меморіал жертвам «Великої вітчизняної війни», міф про яку є однією з магістральних тем російської пропаганди. І таких прикладів безліч.

Історія для Росії – це окремий інструмент у війні, в якому вона системно впродовж багатьох років насаджує через інформаційний простір Україні та світу дезінформаційні наративи про нібито не існування українців як окремої нації, заперечення існування української мови та культури тощо. Зрештою, повномасштабна війна розпочалася великою ПСевдоісторичною лекцією президента Росії Владіміра Путіна.

Вилучення обов’язкового іспиту з історії України під час повномасштабної війни з Росією негативно впливатиме на формування національної свідомості випускників шкіл, а відтак і на національну безпеку в довгостроковій перспективі. Вважаємо, що такий крок направлений проти українського державотворення й формування національної свідомості суспільства. Ці помилки можуть коштувати життя багатьом українцям у майбутньому.

Історія України – це засадничий предмет, який формує в учнів національну пам’ять, національну свідомість, розуміння важливих історичних процесів та їхніх причинно-наслідкових зв’язків. 

Симптоматично, що у 2021 році 18% учасників ЗНО не набрали навіть мінімальний прохідний бал з історії України, тобто не мали базових знань про минуле країни, незалежність та територіальну цілісність якої виборюють наші захисники та захисниці.

Прибрати історію України як обов’язковий предмет з НМТ – це допомагати Росії перемагати у головах наших абітурієнтів.

Ми, представники громадянського суспільства, вимагаємо у Міністерства освіти й науки повернути історію України у перелік обов’язкових іспитів національного мультипредметного тесту 

Доєднатися до заяви Коаліції РПР можна за посиланням

Підписанти (юридичні особи; загалом заяву підтримали понад 1700 громадян):

  1. Центр досліджень визвольного руху 
  2. Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ (до якої входить 26 ОГС)
  3. Видання Delo.ua
  4. Журнал “Український тиждень”
  5. Інститут біографічних досліджень НБУВ
  6. ГО “Прогресивна молодь Донбасу”
  7. Профспілка працівників освіти і науки України
  8. ДП СЗТФ ПРОГРЕС
  9. Гощанський академічний ліцей
  10. ПНУ ім. В. Стефаника
  11. Університет Григорія Сковороди в Переяславі (УГСП)
  12. Конґрес національних громад України
  13. КІПУ ім. Ф. Якубова
  14. Молодіжний Націоналістичний Конґрес (МНК)
  15. Глухівський НПУ ім. О. Довженка
  16. Ужгородський національний університет
  17. Ліцей №15, м.Львів
  18. Школа №5 Печерського району
  19. Укрпошта
  20. Сокальський ліцей імені Олега Романіва
  21. Одеський національний університет імені І.І.Мечникова
  22. Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д.І. Яворницького
  23. Крупецький ліцей
  24. Черкаський національний університет ім. Б. Хмельницького
  25. Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана
  26. ВБОР ” Берегиня”
  27. ГО Європейські інновації для молоді
  28. Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова
  29. Київське ВПУ будівництва та дизайну
  30. Школа №269, м. Київ
  31. ЛНУ ім Івана Франка
  32. Національний університет «Острозька академія»
  33. Національна академія керівних кадрів культури і мистецтва
  34. Черкаська обласна громадсько-політична газета “Почерк”
  35. Інститут народознавства НАН України
  36. Дружківський осередок НСКУ
  37. Школа №5, Городок, Львівська обл.
  38. Миколаївська гімназія №27
  39. ТОВ “Компанія ЛАН”
  40. Городищенський економічний ліцей Черкаської області
  41. Кременчуцький ліцей №11 “Гарант”
  42. НСОУ “ПЛАСТ”
  43. Перша міська гімназія Черкаської міської ради
  44. Чмирівський ліцей Чмирівської сільської ради Старобільського району Луганської області
  45. Міжнародна французька школа м. Києва
  46. ГО «Сила ідей», м.Авдіївка
  47. ТОВ “Дім”
  48. КЗ ‘Часовоярський історико-краєзнавчий музей”
  49. Українська Асоціація Флориди UA Florida Inc.
  50. Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя
  51. Центр прав людини ZMINA
  52. ГО “СВІЖА КРОВ”
  53. Нетішинський ліцей №3
  54. Київський Національний університет театру кіно та телебачення ім. І. Карпенка-Карого
  55. КЗ “Подільський науково-технічний ліцей для обдарованої молоді
  56. Новодністровська гімназія
  57. Національна суспільна телерадіокомпанія
  58. Вигнанська філія Стрижівського ліцею Любарської селищної Житомирської області
  59. Липненський ліцей
  60. Ukrainische Hochschulgruppe der Universität Trier
  61. ДНЗ Львівське ВПХУ
  62. Нікопольський Ліцей №24
  63. Журавно школа-ліцей
  64. НЦНК “Музей Івана Гончара”
  65. Університет імені Марії Кюрі-Склодовської в Любліні
  66. Донецький національний університет ім. Василя Стуса
  67. ГО “Поступовий гурт франківців”
  68. БО “Будь з Україною”
  69. Випаснянська філія 2 ОЗО “Випаснянський ЗЗСО”
  70. Сзш №182, м.Київ
  71. Ізмаїльський державний гуманітарний університет
  72. Національна наукова сільськогосподарська бібліотека НААН
  73. Мотовилівський ліцей ім. І. М. Мороза
  74. Київська організація НСПУ
  75. КПІ ім. І.Сікорського
  76. Миколаївська гімназія №49
  77. Львівський інститут Українського державного університету науки і технологій
  78. Технологічний фаховий коледж ЛНУ ЛП
  79. Національний університет “Львівська політехніка”
  80. НВК № 139
  81. НАН України
  82. ГО “Україноцентристи”
  83. Інститут української археографії та джерелознавства
  84. Заліський ліцей
  85. Наукове товариство імені Шевченка
  86. Мукачівська ЗОШ №20
  87. РТПО “Добродій!
  88. Вишнівський академічний ліцей №1
  89. ТОВ «Ліко-школа»
  90. Любарський ліцей №2
  91. Молодіжний Центр Тернопіль
  92. Ліцей “Перша Білоцерківська гімназія”
  93. Національний історико-етнографічний заповідник “Переяслав”
  94. Черкаська медична академія
  95. Спеціалізована школа І-ІІІ ст. №97 і. О. Теліги, м. Київ
  96. МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ
  97. Гімназія №3, м. Дніпро
  98. Миколаївський обласний краєзнавчий музей
  99. Ліцей №27, м. Житомир
  100. Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького
  101. World School Lviv
  102. Побузький ліцей Побузької селищної ради
  103. ГО “Товариство “Український Народний Дім в Чернівцях”
  104. Березнівська ЗОШ №2
  105. ОЗО Кілійський ЗЗСО №4
  106. ТОВ “Мовний центр – Полтава”
  107. Запорізький національний університет
  108. Ки́ївський націона́льний лінгвісти́чний університе́т
  109. Тернопільська обласна філармонія
  110. Костопільський ліцей №1 ім. Т. Г. Шевченка
  111. Пісківський ліцей
  112. Жовківський ЗЗСО №2
  113. Бориспільська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування
  114. Pace university, New York, Shevchenko scientific society, New York
  115. Волинський національний університет імені Лесі Українки
  116. Михайлівський ліцей
  117. Жовківський ЗЗСО №1
  118. Миколаївський ліцей №55
  119. Київська спілка батьків осіб з інвалідністю
  120. ГО “Інкубатор демократичних ініціатив”
  121. ГО “Український екскурс”
  122. Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна
  123. Марганецький ліцей
  124. Центр близькосхідних досліджень (AMES)
  125. Лапаївський ліцей імені Героя України Георгія Кірпи
  126. Київський столичний університет імені Бориса Грінченка
  127. Дрогобицький музичний фаховий коледж ім. В. Барвінського
  128. ПП “ЕВІ ГРУП”
  129. Ніжинський державний університет, Ніжинський обласний педагогічний ліцей
  130. ТОВ Технокомплекс
  131. ГО «DobroLevel»
  132. Науково-дослідний інститут українознавства
  133. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»
  134. Ліцей №1 Павлоградської міської ради
  135. ТОВ “Юрія-фарм”
  136. ЗОШ №314, м. Києва
  137. ДНУ їм. Олеся Гончара
  138. ГО “Український світ”
  139. МГО “Ідейна варта”
  140. Інститут хімії поверхні ім. О.О. Чуйка НАН України 
  141. Луцький ліцей №22
  142. Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка
  143. ГО “Громадський захист Волині”
  144. Газета “Вечірня Полтава”
  145. ОЗ Вирішальненська ЗОШ І-ІІІ ступенів
  146. Державний податковий університет
  147. Хоньковецький ліцей Яришівської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області
  148. ГО «Стратегія майбутнього»
  149. Фундація імені Августа Вірлича
  150. Українська платформа демократичних ініціатив
  151. Пасічнянський ліцей Пасічнянської сільської ради
  152. Нижньотурівський ЗЗСО
  153. Хмельницький ліцей №17
  154. Черкаська ЗОШ №24
  155. УДУ імені Михайла Драгоманова
  156. Центр аналізу та стратегій
  157. Любимівський НВК
  158. Сумський державний університет
  159. Бюро аналізу політики
  160. Львівська лінгвістична гімназія
  161. Суспільна служба Кам’янця-Подільського
  162. ГО «Волонтерське об‘єднання учасників Майдану та бойових дій»
  163. ГО Центр Культурно-антропологічних студій
  164. НІКЗ “Чигирин”
  165. Буковинський державний медичний університет
  166. ВП ПАЕС, навчально-тренувальний центр
  167. Волинський краєзнавчий музей
  168. Центр професійно-технічної освіти м. Житомира
  169. Institute of Slavic Studies, Polish Academy of Sciences
  170. Креативна агенція «Арт Ок»
  171. Технічний ліцей КПІ
  172. Національний музей Голодомору-геноциду
  173. ПрАТ Фарлеп-Інвест
  174. Рогатинський ліцей імені Братів Рогатинців
  175. Центр досліджень визвольного руху
  176. ГО “Суспільна Служба Поділля”
  177. ГО “Ліга інтернів”
  178. Межівське професійно-технічне училище
  179. Конарк Інтелмед
  180. КФ “Меркурій”
  181. Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
  182. Вінницьке казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство (КЕПОП)
  183. Київський національний університет імені Тараса Шевченка
  184. Ризька українська загальноосвітня школа
  185. “Просвіта”, м. Вижниця
  186. Молодіжна кухня “Годуємо патріотів”, також Студентська рада ЦНТУ
  187. Молодь за Мир
  188. Ліцей №34 м. Житомира
  189. ТОВ «Лісова крамниця»
  190. Київський національний університет будівництва і архітектури
  191. Громадський рух “Відсіч”
  192. НВК “Школа-ліцей” №16 міста Чернігова
  193. Художнє професійно-технічне училище ім Й.П.Станька”
  194. ГС «Коаліція «На лінії зіткнення»
  195. ГО «Сильні громади»
  196. Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика
  197. Український католицький університет
  198. Центр Іноземних мов “Extra Education”
  199. Відділ освіти, молоді та спорту Дворічанської селищної ради
  200. ТзОВ Кормотех
  201. Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка
  202. Сумський державний педагогічний університет
  203. Опорний заклад Городоцький ліцей №2
  204. Творча майстерня «Крам української вишивки»
  205. Bevar Ukraine
  206. Львівська СЗШ №N71
  207. ГО “Л.А.Д.”
  208. Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
  209. НаУКМА
  210. Парафія Св. Ап. Петра і Павла УГКЦ м. Славута, Хмельницької обл.
  211. Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
  212. Фундація Регіональних Ініціатив
  213. Укрзалізниця
  214. Чернівецьке вище комерційне училище ДТЕУ
  215. ЦПРПП міста Києва
  216. ХСШ №62
  217. ЗДО «Пролісок»
  218. ТОВ “Глобал 17 Іст”
  219. ВСП «ФКЕПІТ ЗУНУ»
  220. Ліцей №11, м. Новомосковськ
  221. ХЗОШ №165
  222. КП ,,Монастирищенський спортивний комплекс”
  223. ХПЛ №4
  224. Українська інженерно-педагогічна академія
  225. PGR Consulting Group LLC
  226. КЗ «Криворізька міська лікарня №2»
  227. КНП « Міська поліклініка №8», м. Львів
  228. Мукшо-Китайгородський ліцей
  229. Львівський державний університет внутрішніх справ
  230. ВО “Свобода”
  231. Біляївський ліцей номер №1
  232. Хмельницький обласний осередок КВУ
  233. Приватна Креативна Міжнародна Дитяча Школа (КМДШ)
  234. Служба у справах дітей Львівської міської ради
  235. Публічна бібліотека Чортків
  236. ГО “Правочин”
  237. Ківерцівський ліцей №3
  238. Центральноукраїнський національний технічний університет (м. Кропивницький)
  239. Білозірський ліцей
  240. КНП “Тернівська ЦМЛ” ТМР”
  241. КУ Пологівський ліцей №1 ПМР Пологівського району Запорізької області
  242. “Молодий Народний Рух”
  243. Науковий ліцей імені Анатолія Лигуна, м.Кам’янське
  244. КЛ КМР №113
  245. Криворізький медичний коледж
  246. Ліцей №9 Новокаховської міської ради
  247. Обухівський народний мистецький центр
  248. Національний університет водного господарства та природокористування
  249. Копачинська гімназія
  250. ПНПУ імені В.Г. Короленка
  251. Рівненський державний гуманітарний університет
  252. Старочорторийська гімназія Любарської селищної ради Житомирської області
  253. Журнал «History Malva»
  254. КиМУ
  255. ТОВ ”Оржицький молокозавод”
  256. Сумський медичний коледж
  257. Тов редакція журналу Охорона праці
  258. Національний університет біоресурсів і природокористування України
  259. Харківський технічний ліцей №173
  260. Чернівецький ліцей №15 ОРТ
  261. Львівська мала академія наук
  262. Калуський ліцей №3
  263. ГО «Корміл»
  264. Інститут Проблем Матеріалознавства ім. І. М. Францевича
  265. Онлайн-медіа “ДеКімната”
  266. Ліцей №10, м. НІКОПОЛЬ
  267. Бехтерський ОЗ ПЗСО
  268. Ліцей №18 ЛМР
  269. Ірпінський державний коледж економіки та права
  270. ГО “Нескорені”
  271. Український психотерапевтичний університет
  272. Організація Етносправедливості
  273. Приватний НВК «Ліцей Професіонал»
  274. Куп’янський ліцей №2
  275. ГО “Єдність України”
  276. Суспільне Чернівці
  277. Київська спеціалізована школа №125
  278. КМАМ ім. Р.М. Глієра
  279. КНУ ННІЖ
  280. КУ Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів N 29, м. Суми, Сумської області
  281. Великокручанська зш І-ІІІ ступенів
  282. Лозівський ліцей №1
  283. Харківський приватний ліцей
  284. Уманський державний педагогічний університет
  285. Фармкомпанія Здоров‘я
  286. Калуський ліцей ім. Дмитра Бахматюка
  287. United Ukrainian Ballet
  288. ЛНМА імені М.В. Лисенка
  289. Національна гвардія України
  290. Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка
  291. Школа українознавства ім. Василя Стуса в м. Чикаго (США)
  292. Криворізький ліцей №71
  293. ЧНУ імені Петра Могили
  294. Миколаївський базовий медичний фаховий коледж
  295. Костопільський ліцей №4
  296. Львівський академічний драматичний театр ім. Лесі Українки
  297. Капустинський НВК
  298. Хмельницький технологічний ліцей
  299. Інститут українознавства імені Івана Крип’якевича
  300. Тернопільський ліцей №21 – спеціалізована мистецька школа імені Ігоря Герети
  301. СЗШ №42, м. Львів
  302. Гімназія імені родини Луговських міста Червонограда
  303. Павлоградський Ліцей №19
  304. Боярський академічний ліцей “Інтелект”
  305. Павлоградський Ліцей №5
  306. ВЦТД “Техдіагаз”
  307. Приватний навчальний заклад “PIPL Lyceum”
  308. ProEnglish Theatre
  309. Прилбицький ЗЗСО I-III ст. Ім.митрополита Андрея Шептицького
  310. Divoche media
  311. Національна академія внутрішніх справ
  312. Харківська гімназія №86
  313. БАЛ Інтелект
  314. Ліцей імені Романа Шухевича
  315. Ліцей ім В.Чорновола Івано-Франківської міської ради
  316. ГО “Кодацька Паланка Війська Запорозького Низового”
  317. Львівський ОБЛАСНИЙ ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ
  318. Київська інженерна гімназія
  319. Ліцей №2 Зимноводівської сільської ради
  320. Центр допомоги українцям в ЧР
  321. Лисичанський ліцей №1 Сєвєродонецького району Луганської області
  322. ДНЗ ” Ржищівський професійний ліцей”
  323. УДПУ їм. Павла Тичини
  324. Ліцей №22, м. Івано-Франківськ
  325. Українське дитячо-юнацьке товариство «Січ»
  326. Полтавський навчально-виховний комплекс (ЗНЗ-ДНЗ) № 16
  327. Кушницький ЗЗСО І-ІІІ ст.
  328. IT Step School
  329. Ліцей №17 м.Павлограда
  330. Ліцей №4 Івано-Франківської міської ради
  331. Чернівецький приватний ліцей «Юнік»
  332. Дубовецький ліцей Дубовецької сільської ради
  333. Івано-Франківський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
  334. ГО “Мистецький Фонд імені Короля Данила”
  335. Боярський академічний ліцей «Інтелект»
  336. Національний медичний університет імені О. О. Богомольця
  337. ГО “Всеукраїнська федерація”Спас”
  338. ДНЗ 49, м. Житомир
  339. Котелевська гімназія
  340. Ліцей «Європейська освіта»
  341. ДП “НАІС”
  342. Маринівський ліцей “Лідер”
  343. ГО “Солідарна молодь”
  344. Львівський навчально-науковий центр професійної освіти НПУ ім. М.П.Драгоманова
  345. Драгомирчанська гімназія
  346. Ліцей №1 ПАВЛОГРАДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
  347. Ліцей №12 імені Івана Франка Івано-Франківської міської ради
  348. Національна академія статистики
  349. Приватна гімназія “Школа щасливих дітей”
  350. Християнське Товариство Українців в Італії
  351. Грушвицький ліцей
  352. Шклівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів ім. М. Корчака
  353. Національна музична академія України
  354. ГО “AEGEE-Lviv”
  355. ГО “ТО Карпати”
  356. Мереф‘янський медичний ліцей
  357. Академія ДПтС
  358. Гімназія №153
  359. Хортицький академічний ліцей ЗМР м. Запоріжжя 
  360. Об’єднане товариство української діаспори в Афінах
  361. Верховинський ЗДО “Сонечко”
  362. Immigrant Platform
  363. Майстерня Знань
  364. Прилуцький фаховий медичний коледж
  365. Ліцей №241
  366. Мукачівський ліцей № 6
  367. Університет Короля Данила
  368. Екодія
  369. Петриківський ліцей Петриківської селищної ради
  370. Вороцівський ЗЗСО I-III ст.
  371. БФ “Обміни Франція-Україна”
  372. ЗДО №5,місто Хмільник
  373. СЗШ №62, ЛЬВІВ
  374. Travel Inside
  375. Національний технічний університет нафти і газу
  376. ВО “Просвіта”
  377. ВСП “ЛПФК УАД”
  378. Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського
  379. ІМФЕ ім.М.Т.Рильського
  380. Корсунь-Шевченківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1
  381. ГО Культурно – просвітницьке об’єднання “Милість”
  382. Альтернативна школа “Світло”
  383. Київський Політехнічний Інститут
  384. Інформагентство #Букви
  385. Вільне радіо
  386. Клекотинський ліцей
  387. Барабойська гімназія Дальницької сільської ради
  388. Первинна профспілкова організація студентів Львівського національного університету ім. Івана Франка
  389. Полицький ліцей
  390. VFS Global
  391. Women UA
  392. Фонд «Джерело єдності»
  393. ГО “Агапе Україна”
  394. ЛОМГО “Юнацтво”
  395. Львівський музей історії релігії
  396. Київська мала академія наук учнівської молоді
  397. Редакція газети “Зоря Полісся”
  398. Ліцей ім. Анни Київської
  399. ГО «Трансперенсі Інтернешнл Україна»
  400. Чистопільський ЗПЗСО, Херсонська область
  401. Храм ПЦУ Глибока
  402. ОЗО “Глибоцький ліцей”
  403. Вигнанська філія Стрижівського ліцею Любарської селищної ради Житомирської області
  404. ГО”Скарбниця надії”
  405. Православна Церква України ПЦУ
  406. Кириївський ліцей
  407. Глибоцька гімназія
  408. Львівська РДА
  409. Кам’янський ліцей
  410. Союз українок
  411. Асоціація бандуристів України
  412. Центр культури, дозвілля, туризму та спорту Клішковецької ТГ
  413. Організація Українських Націоналістів
  414. ВР ІФ НАНУ
  415. Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України
  416. Коршівське ЗДО
  417. Design of Changes
  418. ОКНП “Чернівецька обласна клінічна лікарня”
  419. БГЖО “Нитка Аріадни”
  420. Благодійний фонд “Світ для тебе”
  421. Ліцей ім.Івана-Пулюя, м. Івано-Франківськ
  422. Національний заповідник “Києво-Печерська лавра”
  423. ТОВ «ГАЙДФІНАНС»
  424. ГО «Всеукраїнське громадське об’єднання «Інститут Республіка»
  425. ГО «Молодіжний простір Дрогобича»
  426. Всеукраїнська громадська ініціатива “Активна Громада”
  427. Свято-Покровська парафія м. Ніжина ПЦУ
  428. Верховна Рада України
  429. ТОВ “Ліберт”
  430. Глибоцький центр туризму та краєзнавства
  431. ГО “Центр суспільно-політичних досліджень та громадських ініціатив”STATUM”
  432. ГО “Червоний Губер”
  433. Великодеревичівський ліцей
  434. Рижанський ліцей
  435. IT-компанія “Gameloft”
  436. Волосівський ліцей
  437. Бориславський ЗЗСО І – ІІІ ст. №1
  438. ГО “Мегасоціум”
  439. Го “Заходи”
  440. ББПД м. Ужгород
  441. ТНУ імені В. І. Вернадського
  442. ГО “Іршавські Промені”
  443. ГО «Освітній Центр «Інсайдер»
  444. ЗДО №7 “Ромашка” Краматорської міської ради
  445. Березівська спеціальна школа
  446. Ганнівська філія КЗ Боківський ліцей Гурівської сільської ради
  447. ГО”РАДА-РЕФОРМ”
  448. ВГО СОЮЗ УКРАЇНОК
  449. ЗУНУ – Західноукраїнський національний університет
  450. Вінницька дитяча музична школа №1
  451. Київський коледж зв’язку
  452. ПЗВО “ІТ СТЕП Університет”
  453. ЄХБ
  454. Закарпатська обласна рада
  455. РО “Рівноапостольної княгині Ольги”, м. Кременчук
  456. Парафія арх. Михаїла
  457. ПП АПП ЛЕКС
  458. IT компанія PYGIO
  459. Бориспільський ліцей “ОСНОВА”
  460. Золочівська міська рада
  461. Батьківська громада Золочівського ЗЗСО №4
  462. ІФНМУ
  463. Шклівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів ім. М.Корчака
  464. Агрономічненський ліцей Агрономічної сільської ради Вінницького району Вінницької області
  465. ТЛ “КПІ” м.Київ

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *