Збиралися вдарити по олігархах, а б’ють по простих українцях

Верховна Рада розгляне скандальний законопроєкт №5600 про збільшення податкового навантаження за особливою процедурою

Законопроєкт 5600, який спочатку мав збільшити ренту на видобуток залізної руди і його подавали як «антиолігархічний» і «ресурсний», у результаті підняв старі та ввів нові податки, акцизи та збори для більшості громадян. Якщо спочатку планували збирати до бюджету додатково 50 млрд грн на рік, то тепер уже лише 25 млрд. І, диво, вже не стільки з Коломойського та Ахметова, скільки з решти громадян.

Підвищують ставки податків фермерським господарствам, підвищуються акцизи на мобільний зв’язок та інтернет, сигарети, алкоголь, збільшується адміністративний тиск на бізнес, забороняється виїзд за кордон керівникам підприємств, які мають заборгованість перед бюджетом та багато інших моментів.

При цьому радикально розширюються повноваження податкової, яка набуває можливості здерти останню шкуру з підприємців та фізичних осіб. Азарову такі можливості не снилися.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, закликавши голосувати проти законопроєкту №5600, вказала на те, що він суперечить національним інтересам та здоровому глузду. За її словами, особливо цинічним є те, що цей законопроєкт продавлюватиметься за процедурою, яка не дозволить депутатам внести поправки до документа.

Тимошенко нагадала, що це робиться тоді, коли весь світ проводить діаметрально протилежну політику. Комюніке Єврокомісії дозволяє в умовах кризи державам-членам Євросоюзу знижувати податки та зменшувати ставки оподаткування.

Важко не погодитись і з тим, що є інші можливості знайти кошти для бюджету. «Батьківщина» пропонувала збільшити доходну частину бюджету на 161 мільярд гривень за рахунок боротьби зі «скрутками» з ПДВ та контрабандою на митниці.

Тимошенко вказала і на кричущу соціальну несправедливість законопроєкту. По суті, передбачається введення другого податку на землю для власників паїв, завдяки якому селян будуть зганяти зі своєї землі і змушувати її продавати.

Є гроші чи ні, але з 1 га паю 1500 гривень заплати, але такі податки власники паїв не потягнуть. У народі вже прозвали законопроєкт Гетьманцева «податком на город», поряд із земельною псевдореформою він працюватиме на знищення українського села як соціального явища. Залишається відкритим і питання: чого цим хочуть досягти?

Економічне шаленство законопроєкту №5600 лише погіршує і без того вкрай складну соціальну та економічну ситуацію в країні.

Формується ідеальний шторм, коли енергетика опинилася на краю прірви, очевидна перспектива віялових відключень електроенергії, немає запасів газу і вугілля, незрозуміло, як зможе країна пройти опалювальний сезон. І на все це накладається кризова ситуація з ковідом, коли Україна перетворилася на лідера зі зростання захворюваності та смертності.

І повалити цей ідеальний шторм може не лише влада, а й уся конструкція держави. Напевно, таку сумну перспективу мала на увазі Юлія Тимошенко, закликаючи голосувати проти законопроєкту №5600.

Андрій Золотарьов

https://blogs.korrespondent.net/blog/politics/4413690/?fbclid=IwAR0nyxMhB2Pwwa6gw1i5xs7b4ORRvTD-uVmseIYzhzTy9-oebg3MpwaRot4

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *