Збільшення акцизів на пальне у час відключення електрики: як «креативні ідеї влади» вбивають економіку

«Батьківщина» проти збільшення акцизів на пальне та підвищення податків

Влада проводить здирницьку й руйнівну для економіки податкову політику, а корупція стала характерною ознакою «нових облич», адже стягнуті з людей і бізнесу податки йдуть не на розвиток країни, підтримку громадян та армії, а на мегакорупцію.

Про це лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко наголосила під час розгляду законопроєкту 11256-2 про внесення змін до Податкового кодексу України, в якому пропонується збільшити акцизний податок, зокрема на пальне, деякі вуглеводні, натуральні вина тощо.

Також «Батьківщина» обурена тим, що у Верховній Раді поправки до законопроєктів ухвалюються в антиконституційний спосіб за відсутності 226 депутатів, і має намір разом з колегами у разі ухвалення таким чином законів звертатися до Конституційного суду.

Юлія Тимошенко нагадала, що нещодавно парламент відхилив схожий за концепцією законопроєкт, отже, й цей не має права на розгляд, а те, що відбувається в сесійній залі, на її думку, – це шулерство та порушення порядку роботи Верховної Ради.

«Корупція стала ознакою цієї влади «нових облич». І тепер щось ще не вистачає, і вони хочуть ще зняти з народу України, з бізнесу, з усіх, ще й додаткові податки, тому що їм просто мало простору, на чому корумпувати країну. Як губку, витискають кожну людину: підвищують тарифи, підвищують податки, йде колосальна інфляція, яка не відповідає абсолютно офіційним цифрам. Тобто з людей вичавлюють кожного дня все, що у них є. Те саме відбувається з бізнесом», – обурено заявила Юлія Тимошенко.

На її думку, збільшення акцизів на пальне, скраплений газ та вуглеводні у той час, коли в країні в деяких регіонах відсутня по 15 годин на добу електрика, а бізнес виживає за допомогою генераторів, які функціонують на пальному, – це свідома диверсія проти бізнесу, армії, аграріїв, власного народу.

«Скажіть, будь ласка, хто придумав цей закон, щоб до людей, яких залишили без світла, до підприємців, яких залишили без світла, тепер ще збільшити податки, акциз на пальне, для того, щоб люди взагалі вже й генератор не могли включити? Замість того, щоб навпаки дати людям додаткові гроші, в тому числі з допомоги, яку ми отримуємо від наших партнерів, щоб вони змогли у себе встановити систему оптимальної генерації і оптимального використання електроенергії, зараз ще і закривають можливість їм купувати дизель, наприклад, для своїх генераторів. Цей законопроєкт залишить людей ще і без найменшої можливості освітлення своїх осель», – підкреслила вона.

Юлія Тимошенко зауважила, що кожна людина сьогодні розуміє, що головними споживачами пального в нинішніх умовах, окрім людей та бізнесу, є армія та аграрії. Вона констатувала, що впровадження додаткового акцизу на пальне означатиме зменшення фінансових можливостей військових, а це вже загрожує національній безпеці. Для аграріїв, на її думку, збільшення акцизів на пальне означатиме втрату конкурентності українських товарів на глобальних ринках через суттєве здорожчання.

«Зараз ще аграріям наноситься цей удар для чого? Та просто для того, щоб вони стали банкрутами і щоб вони здали свої землі тим «прекрасним людям», які сьогодні цю землю вже бачать як свою – і ззовні, і всередині України. А середній і дрібний аграрій після такого підняття акцизів на пальне, просто помре, він просто не буде існувати», – констатувала двічі премʼєр-міністр.

Юлія Тимошенко упевнена, що подібні «креативні ідеї влади» вбивають економіку у той час, коли для порятунку країни потрібні мудрість, досвід та професіоналізм.

У такий важкий момент в Україні влада невігласів, хабарників, крадіїв, нових облич, які, на жаль, крім руйнації, державі нічого не привнесли. І Україна мусить споживати таку політику. От до чого ви довели країну! – наголосила Юлія Тимошенко.

Вона також додала, що акцизні новації влади здатні зруйнувати виноробну галузь в країні, адже замість державної підтримки, як це відбувається в світі, пропонується «збільшити оподаткування виробників натуральних вин до рівня оподаткування горілки».

Лідерка «Батьківщини» підкреслила, що прикриваючись «європейською інтеграцією та європейською імплементацією», влада насправді нищить українську економіку корупційними схемами.

«Ми не можемо миттєво, включивши тумблер, імплементувати все, що є в Європі, тому що у нас ще не вирощена економіка, не вирощено виробництво, не поставлена на ноги держава. Натомість зараз систему, яка ще не зміцнішала, не почала працювати, намагаються оподатковувати так, як це робиться в абсолютно великих успішних економіках. Не імплементація мусить бути, а поступова адаптація до певних правил європейського життя. І якщо ми цього не зрозуміємо, якщо ми як країна не станемо інтелектуальною, розумною, адекватною, а будемо робити дурниці, які нищать нас як конкурентів в глобальному просторі раз і назавжди, то кожен, хто буде за це голосувати, це підтримувати, буде співучасником стагнації України і деградації. І я закликаю вас: не голосуйте за подібні закони і за таку стратегію»,— закликала Юлія Тимошенко депутатів, підкресливши, що закони, ухвалені в порожній сесійній залі в порушення процедури, за відсутності 226 голосів, будуть оскаржуватися в КСУ як неконституційні.

ba.org.ua

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *