Станівецький керамблок: традиційно і сучасно

У мальовничому селі Станівці, що у Глибоцькому районі на Буковині, є вулиця Заводська. І це не данина моді далеких часів буковинської індустріалізації. Річ у тім, що на тій вулиці працює потужний, як за мірками сьогодення, Станівецький цегельний завод. А вдихнув у нього друге життя 8 років тому «зелений» випускник-економіст Буковинського державного фінансово-економічного інституту Ігор САВЧУК.

Особливого досвіду за плечима хлопчини не було. Хіба що 2 роки роботи у Кіцманському центрі зайнятості та філії сумнозвісного банку «Україна». Та, попри це, відчуття ринку в Савчука інтуїтивне, на рівні інстинкту. Таким чином і став власником Станівецького цегельного заводу, який на той час нікому не був потрібен. Чи було страшно? Ризик, як не як! Напевно, що так, але перемогла молодість, тверезий розрахунок і колосальна наполегливість, помножена на працьовитість.

Робочий день директора-власника починається о 6-ій ранку. За годину він уже на заводі. Хоча з сім’єю – дружиною Наталею та двома дітками – Назаром і Марічкою – мешкає у Чернівцях.

Додому ж повертається, залежно від обсягу роботи: якщо з’являється потреба у другій зміні, то далеко за північ. Саме так працював у найбільшу літню спеку: важко ж бо відвантажувати цеглу з печей, коли на дворі під сорок градусів.

– Але такий ритм роботи тримає мене в тонусі, – симпатично й щиро посміхається Ігор. – По-іншому просто не вмію.

Та й цегельне виробництво стало для нього справою життя. На його особливостях і технології розуміється до найменших подробиць. Тоді ж, далекого вже 2002-го року, крім виробничих тонкощів, оволодівав одразу кількома найскладнішими науками, серед яких – робота з персоналом, технологія цегельного виробництва, будівництво, менеджмент, просування товару на ринку тощо.

Ігор Миколайович переконаний: коли б вони з дружиною прийшли на готове діюче підприємство, їм було б значно важче. «А так довелося відбудовувати, а точніше – заново будувати. Тож разом із цим процесом «в’їжджали» й у саме виробництво».

Сьогодні СтЦЗ випускає 1,5 млн. умовних цеглин за рік. Одна тисяча умовної цегли містить 2 кубічні метри керамблоку.

Станівецький керамблок дуже гарний зовні: колір натурально глиняний, подібний до старовинних насичено коричневих глечиків.

– Усе залежить від сировини, а вона у нас добра, грішити нема чого, – зауважує Ігор Савчук. – Та й родовище поруч. Маємо власний кар’єр біля заводу: бульдозером горнемо глину у живильник. Потім формуємо сирець. І тут наступає другий важливий момент: форма-заготовка, яка виходить з пресу, має бути пластичною. Саме від цього залежить якість майбутньої продукції. На стрічці відбору контролюємо свіжоформований блок, а вже потім відвозимо до сушарень.

Цегельне виробництво – сезонне. Тому й вимоги до його функціонування – як до годинникового механізму. Скажімо, не встигне висохнути сирець – простоюватиме піч. Тому в лютому на заводі завжди робиться ремонт. Сезон формування блоку з сировини починають у середині квітня. До кінця травня заповнюють всі сушарні. Там цегла сушиться природним способом протягом 3-4 тижнів, залежно від погоди. Завод розташований на горі, де завжди гуляє вітер, створюючи умови для природного провітрювання.

– Одне слово, продукція наша екологічна й чиста, бо винятково природна, – каже Ігор Миколайович, – Цегла – найдавніший і найпоширеніший будівельний матеріал. Уявляєте, якихось дві тисячі років тому у другій половині травня наші тодішні колеги запалювали печі, які працювали, як і наші, до пізньої осені…

– Яким чином удається зберігати конкурентоспроможність? – цікавлюся.

– Це вартує чималих зусиль,– зітхає Савчук. – Нині стало важче: і ціни не ті, й попит. Тримаємося ж за рахунок співвідношення ціни та якості. Та й продукція наша марки М100 і М125 добре відома на ринку (марка – це межа міцності цегли при стискуванні, яка вказує, що 1 кв.см виробу витримує навантаження 100 і 125 кг – авт.), і піч, слава Богу, працює на вугіллі, а не на газі. Ще й окремі технологічні нюанси допомагають, як-от природна сушка. А головний фактор – людський: 50 працьовитих і відповідальних – це суттєво.

P.S. Ремонтуючи власну квартиру, Ігор використовував свою продукцію. Мріє й хату збудувати з власного блоку. Переконаний: коли людина працює із задоволенням, коли робота їй «у кайф», то й усе, що виходитиме з її рук, нестиме позитивний заряд добра, тепла й радості.

Довідка:

Керамічний камінь – екологічно чистий стіновий матеріал, який виготовляється з глинистої сировини через випалювання при температурі біля 1000 °С. У сучасних умовах екологічність є однією з найважливіших переваг. На відміну від бетону та природного каменю, цегла має найнижчий радіаційним фон, у кілька разів менший за допустимий.
Основні споживчі якості керамблоку – високі теплоізоляційні та звукоізоляційні характеристики, вогнетривкість і морозостійкість, а також здатність підтримувати в приміщеннях потрібний режим вологості.

Замовити продукцію Станівецького цегельного заводу можна за телефонами:
050 555 20 93;
067 103 19 25.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *