Справжню ціну землі встановлює Прозоро

 

У Чернівцях уперше відбувся електронний аукціон з продажу земельних ділянок міста через майданчик Прозорро. На електронний аукціон виставили три типи ділянок: для індивідуального житлового будівництва, для багатоквартирної забудови та комерційного призначення. Ні учасники, ні чиновники до початку аукціону не бачили і не знали кількості учасників та суми, які готові викласти за кожен лот.

А цифри, направду, вражаючі. Окремі земельні ділянки зросли у вартості від експертної стартової ціни у 6-7 разів.

Наприклад, стартова ціна земельної ділянки, розміром 0,05 га, яка розташована за адресою пров. Нагірний, 6, складала 308 тисяч гривень, а ось за результатами електронного аукціону за неї запропонували – 2 мільйони 300 тисяч гривень. Тобто відбулося зростання стартової ціни у 7 з половиною разів.

Показовим прикладом став ще один лот: продаж земельної ділянки для багатоквартирного будівництва розміром 2 сотки за адресою вул. Південно-Кільцева, 9-д. Стартова ціна складала 425 тисяч гривень, а ось результат аукціону показав, що цю ділянку готові придбати за 2 мільйони 600 тисяч гривень. Тобто це 1 мільйон 300 тисяч гривень за одну сотку.

За умови підписання всіх документів учасниками аукціону, сума зароблених коштів для міста становитиме майже 15 мільйонів гривень при початковій ціні в трохи більше за 7 мільйонів гривень.

Наразі наша ціль – продовжувати практику електронного продажу земельних ділянок через майданчик Прозорро. Адже це унеможливлює махінації при продажі землі міста і показує реальну ціну, яку готові сплатити за ділянки.

Дуже важливо, що отримані кошти від таких торгів мають цільове спрямування – вони потраплять до «бюджету розвитку» Чернівців, тож їх витратять на будівництво доріг, громадських просторів, освітніх закладів тощо.

Прозорість, чесність і відкритість – запорука розвитку нашої громади, – стверджує

Департамент урбаністики та архітектури Чернівецької міськради

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *