Справжня реформа – це коли в кожному селі так світять ліхтарі, що можна вночі мак збирати

Коли скаржитися на темряву – беззмістовно, доводиться просто створювати джерела світла! У Мамалигівській ОТГ це усвідомили ще 2016-го і почали займатися вуличним освітленням.

Як і передбачали експерти, об’єднаних територіальних громад стає все більше, а обсяги передбачених на них коштів субвенцій не зростають. Тож поки новостворені ОТГ, застрибуючи в останній вагон потягу децентралізації  гарячково міркують, за що хапатися і які можливості встигнути використати, ОТГ-«старожили» давно користуються і насолоджуються результатами реформи.

Мамалигівська ОТГ, створена ще наприкінці літа 2015-го, об’єднала 6 сільських рад, до яких входить 8 населених пунктів. У перший після об’єднання рік наводили лад з першочерговим: замінили вікна і двері на металопластикові практично в усіх бюджетних установах громади – школах, садочках, медзакладах. Придбали техніку для прибирання снігу, створили опорну школу. Далі почали перекривати дахи в школах, організували пожежну бригаду, виділили та облаштували приміщення для несення служби. А також взялися за те, що начебто й не гостро-нагальне: замінили вуличне освітлення на ощадні LED-світильники. Похвалилися найновішими ліхтарями у селі Драниця – на доволі жвавій центральній трасі, яка проходить через село.

Мабуть, небагатьох журналістів у прес-турах керівництво об’єднаних тергромад запрошувало відвідати села… вночі. А учасників прес-туру, організованого Чернівецьким Центром розвитку місцевого самоврядування, запрошували – у Драницю. Як розповів заступник голови ОТГ Володимир Антончук, з проблемою освітлення громада впритул зіткнулася 2016-го, коли все вуличне освітлення перейшло в підпорядкування громади:

«По-перше, не у всіх населених пунктах освітлення було, а по-друге, якщо й було – то не кругом було якісне. Тож ми почали діяти, – каже пан Володимир. – Насамперед взялися за Мамалигу – оскільки це центр об’єднаної громади, а освітлення на центральній вулиці не було! Ми тоді закупили нові лампи і встановили їх через всю Мамалигу. Люди казали, що вночі було видно як у білий день – можна було мак збирати! Вже 2017-го поміняли освітлення у всіх верхніх селах по центральній вулиці, і тільки у Драниці, де воно було зроблене раніше за кошти людей – те ми не чіпали. Але в 2018-му звернули увагу на новий масив, де вуличного освітлення зовсім не було! Встановлено 16 стовпів, масив повністю освітлений, підключені й вулиці, які прямують від центральної дороги. І від початку Драниці і аж до початку Костичан встановлені от такі лед-світильники. Потужністю 35 ват. Треба вам приїхати вночі подивитися, як вони світять».

2017-го вони замінили майже у всіх ліхтарях лампи на енергоощадні. Це було 1700 лампочок! І якщо за перші 5 місяців, коли держава перестала компенсувати їм кошти за вуличне освітлення, вони за нього заплатили приблизно 400 тис. грн. 2018-го ж такої суми не набралося навіть за цілий рік! При тому, що і ціна зростає.

Каже Володимир Антончук, що має мрію: щоби всі вулиці були освітлені. Думаєте, нереально? В Мамализькій ОТГ, де навіть запровадили посаду енергоменеджера, все реально! Виявилося, що саме введення такої посади – того, хто перевірятиме, як використовується газ і світло, окупиться лише за 3 роки. Тому в громаді не лише вирішили її запровадити, а й навіть знайшли необхідного спеціаліста, який пройшов спеціальні курси з енергоефективності за сприяння європейських партнерів.

Тож хіба такі невгамовні люди не знайдуть спосіб освітлити свою ОТГ? Знайдуть. Саме такі і є джерелами енергії для реформи J

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

На фото ЦРМС: Володимир Антончук розповідає про вуличне освітлення в с. Драниця Мамалигівської ОТГ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *