Реструктуризація держборгу «за Яресько», ексміністерки фінансів України

Нагадаємо, що коли Яресько була міністром фінансів України, вона відповідала за реструктуризацію державного боргу. І за умовами реструктуризації державного боргу України, яку провела тодішній міністр фінансів Наталя Яресько, бажаного списання на рівні 40% від основної суми боргу – не відбулось. Уряд задовольнився показником 20% та ще й підвищеним відсотком обслуговування боргу, купоном. Також Україна зобов’язалася випустити 20-річні папери відновлення вартості (value recovery instruments, VRI). Виплати за ними прямо залежатимуть від економічного зростання країни. Тобто, якщо економіка країни зростатиме більше, ніж на 3% на рік, Україна в 2021-2040 роках заплатить набагато більше, ніж вдалось заощадити.

Зрозуміло, що деякі економісти та інвестбанкіри розкритикували такі умови реструктуризації.

Чому раптом нині згадали про Наталію Яресько? Бо цими днями NBC News з посиланням на заяву  виконавчої директорки фінансової наглядової ради Пуерто-Рико Наталі Яресько повідомили, що п. Яресько йде у відставку з 1 квітня після того, як допомогла країні увійти до «періоду стабільності».

Яресько йде після того, як федеральний суддя схвалив план реструктуризації, який скорочує більшу частину $70-мільярдного державного боргу. Завдяки цьому скороченню значно знижуються щорічні виплати.

Як наголосила пані Яресько, цитата, «Я залишаю Наглядову раду у період відновлення та стабільності. Я впевнена, що шлях, який привів нас до цієї важливої віхи, приведе Пуерто-Рико до подальшого зростання та процвітання». Іншими словами, вона врятувала карибську країну від банкрутства…

Щодо зростання і процвітання України ми вже сказали.

Прикметно, що  виконавчим директором Ради з фінансового управління і контролю Пуерто-Рико Яресько стала у березні 2017 року. Її обрали серед 300 кандидатів!

Довідково: Пуерто-Рико – острів у Карибському морі, територія, що перебуває на правах самоуправління під юрисдикцією США і має статус «неінкорпорованої організованої території» (перебуває під управлінням США, але не є їх невід’ємною частиною).

Ураган “Марія” у 2017 році зі швидкістю 240 кілометрів на годину пронісся над карибським островом Пуерто-Рико, який раніше постраждав від шторму «Ірма». Урагану було присвоєно четверту категорію з п’яти, він виявився найпотужнішим за минулі 80 років. Негода стала причиною економічної кризи в Пуерто-Рико.

За матеріалами Української правди

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *