Польща про Україну: “Гігантська нічийна земля”

Понад 29% землі в Україні ніде не зареєстровано. Це 17 мільйонів гектарів. А на Заході України «загубилися» ліси, гори та цілі села…

Перепис потрібний не лише населенню

Міністр економіки та сільського господарства України Тимофій Мілованов представив «рейтинг» регіонів відносно площі незареєстрованих державних сільськогосподарських земель, нагадує liga.net.
Попереду п’ять регіонів з найбільшим відсотком нічийної землі. На чолі Миколаївська область –- 409 000 га, далі Одеська – 282 000 га, Луганська – 270 000 га, Запорізька  –  265 000 га та Херсонська – 263 000 га. Загалом це дає площу цілої Чорногорії.
В Україні офіційно є 10,4 млн. га орної землі. Це означає, що майже 15% площ незареєстровано тільки у п’яти регіонах.

Рейтинг, оприлюднений наприкінці 2019 року, спричинив сенсацію в Україні і виявився найміцнішим аргументом у боротьбі влади за відкриття ринку землі. Протягом багатьох років у ньому переважали великі сільськогосподарські приватні компанії. Лідер, Андрій Веревський, має 550 000 га, МХП Юрія Косюка – 370 000 га, «Астарт», Віктор Іванчік – 245 000 га.
Портал Liga.net з’ясував, що без реєстрації використовуються лише сільськогосподарські угіддя.

Білі плями на кадастровій карті

По всій Україні в кадастрі не було 29 відсотків. землі, або 17 млн. га. Не вся ця земля – чиясь. Це ефект хаосу, який панує в українських документах і в законодавстві. Наприклад, державні ліси не реєструють свою земельну власність у державних реєстрах, а лише у відомчих. У кадастрі відсутні водойми та військові полігони. Щодо військових частин, то ситуація тягнеться з радянських часів: землі для військовослужбовців немає, але немає й документації, яка підтверджує право власності, зазначає Андрій Мартин, менеджер відділу реформ при Раді Міністрів України. Крім того, національні парки та заповідники не занесені до кадастру, бо … «цим ніхто не займається».
Ще одним симптомом хаосу на ринку землі в Україні є промислові підприємства, які розглядають землю, яку вони орендують, як власну, як це було в СРСР. А приватні власники невеликих ділянок також уникають кадастрів.
Насправді милованівський рейтинг нічийної землі «переплюнуло» Закарпаття: у них «загублені» кавернозні ліси, гори та цілі села. 62% землі (790 тис. га) там не зареєстровано. В Івано-Франківську це 52% площ (717 тис. га) та у Львівській області – 46% площ – аж  до 1 млн. га.
І ситуація не зміниться, адже в Україні не передбачене покарання за незареєстрацію земельної ділянки в кадастрі. Експерти стверджують, що це сприяє корупції, незаконній торгівлі та зароблянню грошей на «нічиїй землі»

https://www.rp.pl/Rolnictwo/301269993-Ukraina-Gigantyczna-ziemia-niczyja.html

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *