Оренда землі дорожчає

Від 1 січня 2009 року в Чернівцях набуває чинності нове Положення про оренду та порядок розрахунку орендної плати за земельні ділянки.

Річна орендна плата для земель сільськогосподарського призначення не може бути меншою розміру земельного податку, а для інших категорій земель – 3-кратного розміру земельного податку. Річна орендна плата не може перевищувати 12% від нормативної грошової оцінки ділянки.

Якщо ділянка знаходиться в межах історико-культурної заповідної території міста, то при обчисленні земельного податку застосовується коефіцієнт 1,5.

Найвищі ставки застосовуються при розміщенні:

▶ нічних клубів, казино, інших закладів грального та шоу-бізнесу, більярдних, кегельбанів – 10%;

▶ фінансових та кредитних установ, банкоматів – 7%;

▶ нотаріальних, брокерських, маклерських, букмекерських, рекламних контор та агентств нерухомості, пунктів обміну валют, пунктів продажу лотерейних білетів, об’єктів для торгівлі нафтопродуктами – 6%;

▶ індивідуальних гаражів – 5%.

▶ аптек, підприємств зв’язку – 4%;

▶ платних стоянок автотранспорту, закладів торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування, літніх майданчиків і ринків, туристичних агентств і фірм, підприємств – виробників товарів народного споживання; індивідуальних житлових будинків, господарських будівель та споруд, багатоквартирних житлових будинків, кооперативних автостоянок для зберігання особистого транспорту громадян, гаражно-будівельних кооперативів, які не є суб’єктами підприємницької діяльності, ведення громадянами городництва, садівництва, сільськогосподарського використання земель юридичними особами та інших видів діяльності, які не увійшли до цього переліку – 3%.

Пільгові ставки орендної плати в розмірі 1% застосовуються при розміщенні приватних навчальних закладів для дітей (школи, дитсадки), релігійних, громадських, благодійних організацій, які не займаються підприємництвом, та політичних партій, а також при будівництві громадянами індивідуальних житлових будинків, господарських будівель і споруд, для розміщення громадських вбиралень, улаштування проїзду до власної земельної ділянки.

Розмір річної орендної плати щорічно уточнюється на 1 січня за коефіцієнтом індексації, відповідно до чинного законодавства. Вартість орендної плати переглядається один раз на 3 роки та у випадках, передбачених у Договорі оренди землі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *