Машина, квартира, євроремонт чи нові меблі – вороги… субсидії

Майже половині від 19 тис. буковинців, які звернулися за субсидіями, відмовлено.

Декларація – моніторинг доходів або Хто на що має право

Щоби отримати субсидію, основний квартиронаймач повинен подати до відділу заяв управління праці та соцзахисту за місцем проживання 3 документи. Заяву, довідки про доходи кожного члена сім’ї та декларацію, де має зазначити доходи та майновий стан усіх осіб, які зареєстровані в його помешканні.

У декларації 6 розділів. Крім загальних відомостей, вона передбачає, що той, хто її заповнює, зазначить усі види доходів усіх зареєстрованих у приміщенні (будинку) осіб, а також надасть відомості як про інші житлові приміщення, що перебувають у їхній власності, так і про земельні ділянки, їхнє призначення та кількість транспортних засобів.

В останньому розділі декларації треба записати, які витрати на придбання товарів довгострокового вжитку, майна, оплату послуг, здійснених протягом 12 місяців перед зверненням за субсидіями, були зроблені її автором та його сім’єю. Йдеться про придбання телевізора, комп’ютера, пральної машини, іншої побутової техніки. Якщо ви робили євроремонт у квартирі або ж і просто ремонт – про це теж не варто забувати.

Сім’я навряд чи може розраховувати на субсидію, якщо протягом останнього року вона зробила бодай одну дорогу покупку. Що це означає? Що вартість покупки перевищила 8600 гривень.

До речі, заява про призначення житлових субсидій від особи, на яку відкрито особовий рахунок зі сплати за житлово-комунальні послуги, завершується такими словами: «Я та члени моєї сім’ї даємо згоду на збір інформації про сім’ю, доходи, власність та майно, що необхідна для отримання житлових субсидій».

Тож майте на увазі, що всі ваші дані ретельно перевірятимуться через ОБТІ, ЖРЕПи, ДАІ, податкові служби тощо. І саме з цих причин майже половині з 19 тисяч буковинців, які вже звернулися по субсидії, було відмовлено.

Зрештою, все логічно. Якщо ви спромоглися купити нові меблі за 40 тисяч, то зможете прожити і без субсидії, яка передбачена як допомога для найбідніших верств населення.

Вдосконалюємося ж ми, гей!

Про все це під назвою «Удосконалення системи соціальної допомоги в регіоні» у Чернівецькому прес-клубі доповідали журналістам Богдан Сеньків, начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, та його команда в особі головного державного інспектора Олександра Фустія, консультанта-координатора проекту «Удосконалення системи соціальної допомоги» Людмили Мар’янчук і Тетяни Козьмик з Шевченківського управління праці та соцзахисту населення.

Що стоїть за цим вдосконаленням? Не тільки зниження порогу для призначення допомоги, де плата за всі квартирні послуги повинна складати не більше 10% від сукупного доходу сім’ї пенсіонерів і 15% – для людей, які працюють.

Найперше, йдеться нібито про підвищення адресності та спрощення процедури надання субсидій на відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та придбання скрапленого газу, твердого й рідкого пічного побутового палива. Бо після підняття ціни на газ та решти житлово-комунальних послуг їхня вартість стала непосильним тягарем для сімейних бюджетів значної частини населення.

Передбачили й непередбачене!

Усі, як відомо, щасливі однаково, і кожна нещаслива по-своєму. Тому життєві ситуації, з якими зіткнуться соцінспектори, будуть дуже різними та непередбачуваними! Однак гості прес-клубу запевнили журналістів, що Міністерство праці та соціальної політики передбачило навіть непередбачуване. Адже рішення про видачу субсидій є суто індивідуальним, тобто прийматиметься в кожному випадку окремо з урахуванням конкретних обставин тієї чи іншої сім’ї. Для цього соціальні працівники навіть відвідуватимуть тих, кому призначатиметься допомога.

У спірних питаннях, зрозуміло. Деякі субсидії призначатимуться комісійно, себто тоді, коли зі справою заявника спеціалісти ознайомляться колегіально. Крім того, зрозуміло, що родина, яка складається з 10 дітей, отримуватиме субсидію, навіть коли матиме 1 га поля, а не нормативних 6 соток.

Та й зайва площа житла теж не є кардинальним обмеженням при отриманні субсидії. В окремих випадках вони призначатимуться за рішенням виконкомів міськ- та райрад незалежно від розміру житла. Допомога надаватиметься на меншу площу, а за решту – плата в повному обсягу.

Субсидія розраховується в межах установлених норм на квартирну плату: 21 кв. м на людину плюс ще 10,5 кв. м на сім’ю.

Приходь, коли хочеш

Для зручності громадян часи прийому заяв на субсидії практично не обмежені. Як наголосив п. Сеньків, їхня служба працює при потребі протягом усього тижня, у свята й вихідні, а також в обідній час і після роботи. Єдине, що потрібно, – заздалегідь записатися на прийом і призначити зручний для себе час.

До речі, автор цих слів вирішила перевірити таку фантастично-гуманну заяву і… на власний подив переконалася, що слово начальника – не порожній дзвін! У відділі зверення громадян мені чемно дали відповідь на всі запитання. Принаймні, так було за номером 4-56-17. Щоправда, поцікавилися прізвищем, адресою, моїм телефоном і змістом запитання. А відтак, пообіцявши протягом години дати відповідь, зателефонували і проконсультували вже протягом кількох хвилин. Журналістом, що прикметно, я не називалася.

На Буковині зареєстровано 352 тис. сімей. І лише 3% від них отримують субсидії. Очікується, що ця цифра зросте після початку опалювального сезону.

Водночас в області проживають 248 тисяч пільговиків на оплату послуг ЖКГ. Нині до них додалися ще й багатодітні родини, до яких належать сім’ї з трьома і більше дітьми віком до 18 років.

Серед новацій і те, що тепер за економію газу мешканці матимуть бонус: за кожні 10% заощадженого голубого палива отримуватимуть знижку в оплаті на 2%, але не більше 6% на загал.

І, насамкінець, про боржників з квартплати. Вони теж, як з’ясувалося, мають право на субсидії…

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Анекдот у тему:

– Скажіть, будь-ласка, я маю право?..
– Маєте…
– А я можу?..
– Ні, не можете…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *