Єдиний в Україні хаб з відбору яблук відкрито у Недобоївцях

Наразі 40 фермерів краю зберігають тут 6 тисяч тонн плодів на експорт у країни Балтії, Ірак та Сирію.

Буковинець В’ячеслав Тодосійчук ще 1996 року придбав у Недобоївцях на Хотинщині земельну ділянку, спершу відкрив там вулканізацію. Потім – кафе, далі – бокс із ремонту автомобілів та магазин автозапчастин. Коли вирішив розширятися, створив «Агромаркет». Це велика структура, де сортують, зберігають, відправляють на експорт яблука і навіть виготовляють картонні коробки для їхнього транспортування.

Сортувальну лінію GREEFA понад 50 м завдовжки придбав у Польщі. У сортуванні яблук задіяні сучасні комп’ютерні технології. Яблука миють, перевіряють, відкидають плоди з дефектами. Плід автоматично сортується за кольором, об’ємом та вагою. Навіть не за повної потужності за день відбирають до 15 тонн плодів. А можуть – до 80 тонн.

Після того, як яблука розмістили в холодильник, туди запускають відповідний газ – макроцикропілен, який уповільнює процеси у плодах. Споживачам і садівникам мабуть цікаво дізнатися, що у плодосховищі не має пахнути… яблуками. Це означає, що перестиглі плоди виділяють етилен і яблука невдовзі почнуть псуватися – тобто їх треба терміново продавати. Якщо спеціальний прилад підтверджує це, попереджають власників.  У холодильниках яблуко може «спати» 9 місяців – від вересня до травня за температури 1-2 градуси.
Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *