Касові апарати непогано поповнюють бюджет

Завдяки фаховій роботі податківців

Перший тиждень серпня позначився для податківців рясним «врожаєм» штрафів за порушення вимог фіскальної звітності. За цей короткий термін лише у галузі роздрібної торгівлі та громадського харчування здійснено 25 перевірок і в кожному випадку виявлені порушення. Тепер ресторатори та дрібні крамники вимушені сплатити 34 тисячі гривень. А загалом від початку місяця проведено 31 перевірку, внаслідок яких передбачається поповнення бюджету на 42 тисячі гривень.

З них 5,5 тисяч гривень штрафу доведеться сплатити власникові магазину у Глибоцькому районі, де встановлено факт реалізації товарів без використання касового апарату. Крім того, підприємець наприкінці дня «забував» друкувати фіскальні звітні чеки «Z», в яких фіксуються обсяги щоденної виручки. Також інспектори виявили невідповідність готівкових коштів на місці здійснення розрахунків.

Аналогічні порушення (дарма що види підприємницької діяльності різні) виявили податківці і на автозаправці в одному з сіл Новоселицького району. Її власникові за довільне поводження з нормами податкового законодавства доведеться викласти з гаманця біля 3-х тисяч гривень штрафу.

Усього від початку року за рахунок штрафників, що намагаються працювати в обхід касових апаратів, бюджет вже поповнився на 2,3 мільйона гривень, очікувана сума санкцій складає 3,7 мільйона.

Розкрадачів гравію оштрафували на 10 тисяч гривень

Війна з розкрадачами гравію на Буковині носить перманентний характер – винищувачів природних багатств краю регулярно штрафують, та їх від того не надто меншає.

Лише цього року спільно з працівниками управління внутрішніх справ податківці області здійснили 106 перевірок на руслах річок Черемош, Серет та Прут, внаслідок чого встановлено 57 порушень. Виявлено 49 громадян, які займалися перевезенням та реалізацією гравійно-пісчаної суміші без жодних на те дозволів та державної реєстрації. В межах наданих законом повноважень правоохоронці та податківці у таких випадках лише можуть складати адмінпротоколи та накладати штрафи. Усього від початку року щодо 30 порушників нараховано лише біля 10 тисяч гривень штрафних санкцій, та чи віднадить таке м’яке покарання любителів заробити на дурничку у подальшому, невідомо. Хіба для фігурантів 19-ти справ, що нині перебувають на розглядах у судах, ця наука може стати на користь…

За зарплату в «конвертах» – понад 1100 тисяч гривень штрафів

Попри широку роз’яснювальну роботу тіньовий ринок праці на Буковині не зникає, зберігаючи широке поле для зловживань і для працедавців, і для найманих працівників, що й далі дозволяють себе кривдити.

Загалом з 77-ти підприємств, перевірених протягом року щодо виплати зарплатні у “конвертах», лише до 1-го податківці не мали жодних претензій. Всім іншим донараховано основного платежу та штрафних санкцій на 107 тисяч гривень. Вочевидь, сума не остаточна, бо до кінця року податкова служба викриє ще не одного такого любителя залізти в державну кишеню.

Податківці виводять перевізників з тіні

У списку «аматорів», які намагаються потай від держави займатися бізнесом, не сплачуючи при цьому жодних податків і не оформляючи реєстрацію, перевізники посідають почесне перше місце – вони складають майже три чверті від загальної кількості таких порушників. Тож фахівці державної податкової адміністрації разом із правоохоронними органами краю постійно тримають цю галузь підприємницької діяльності під пильним контролем.

Адреси спільних рейдових перевірок правоохоронців та податківців традиційні – популярні пасажирські маршрути, автобусні зупинки, стоянки таксі, території, прилеглі до ринків, торгових центрів, автомобільних і залізничного вокзалів. Загалом за січень-липень цього року було проведено 366 спільних перевірок, за результатами яких встановлено 298 випадків порушень вимог чинного податкового законодавства в сфері надання послуг по перевезенню пасажирів та вантажів.

Виявлено 259 громадян, що здійснювали господарську діяльність по наданню послуг з перевезення пасажирів та вантажів без державної реєстрації, встановлено 29 випадків неналежного ведення обліку доходів і витрат, 17 випадків неоформлених належним чином найманих осіб та 5 випадків здійснення діяльності по наданню послуг із перевезення пасажирів без відповідної ліцензії.

По результатах інспектувань за порушення вимог ст.164 Кодексу України про адміністративні правопорушення («Перевезення пасажирів без державної реєстрації») та ст.1641 («Не ведення або неналежне ведення обліку доходів і витрат») складено 281 протокол про адмінправопорушення. До державної реєстрації залучено 103 громадян.

Відділ масово-роз’яснювальної  роботи та звернень громадян  ДПА в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *