До уваги бухгалтерів: застрахована особа у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру

Звертаємо увагу на особливості заповнення таблиці 5 додатка 4 звітних документів, що подаються до органів Пенсійного фонду України. Першочергове призначення цієї таблиці є реєстрація застрахованої особи у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру.

На відміну від бланку річної звітності персоніфікованого обліку (що діяла до 01.01.2010 року), а саме списку осіб, які працюють або працювали у страхувальника у звітньому році, зазначена таблиця 5 «Трудові відносини застрахованих осіб» має реквізити початку та кінця трудових відносин. І таблиця 5 стала дзеркальним відображенням трудової книжки в частині фіксування стажу роботи у певного роботодавця. Як наслідок, неподання або некоректне заповнення таблиці 5 призводить до викривлення даних про страховий стаж в персональних картках застрахованих осіб. Більше того, при призначенні(перерахунку) пенсії зазначена викривлена інформація ставить під сумнів записи у трудовій книжці, що потребує часу для встановлення та відновлення достовірних даних.

Таблиця 5 подається, коли у звітньому місяці було укладено або розірвано трудовий договір (навіть, якщо особа вже мала в минулому трудові відносини зі страхувальником і інформація про неї вже міститься в списку працюючих роботодавця). Період трудових відносин повинен відповідати записам у трудовій книжці.

Також таблицю 5 необхідно подавати, коли відбулися зміни в прізвищі, імені, по-батькові або номері застрахованої особи, а також (згідно із змінами до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженими Постановою правління Пенсійного фонду України від 23.06.2011 № 18-1) у випадках, коли особі надано відпустку по догляду за дитиною від трирічного віку  до досягнення нею шестирічного віку, або відпустку по вагітності і пологах.

Якщо з певних причин страхувальник не зазначив у таблиці 5 додатку 4 звіту відомості про застраховану особу, з якою було укладено або розірвано трудовий договір за попередній період, він подає разом із звітом за поточний звітний період звіт за попередній період, який містить тільки титульний аркуш (перелік таблиць звіту) та дані щодо цієї застрахованої особи, із зазначенням статусу таблиці 5 – «додаткова».

Микола ПАЛАМАРЮК, головний спеціаліст відділу персоніфікованого обліку головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *