10 років тому в Україні стали відзначати День підприємця

Тільки факти
За останні півтора року кількість суб’єктів малого підприємництва в області збільшилася майже на 2,5%, створено тисячі робочих місць. За кількістю фізичних осіб – підприємців на 10 тис. населення область займає четверте місце в державі.
За минулий рік малими підприємствами області реалізовано продукції на 1,077 млрд. грн, що складає 10,9% загального обсягу в регіоні і є найвищим показником в державі.
В області діє 13 дозвільних офісів. Більшість з них забезпечені приміщеннями, засобами зв’язку та оргтехнікою.2008-го року на матеріальне забезпечення їхньої діяльності з держбюджету спрямовано по 14,8 тис. грн на кожен район, що надасть можливість забезпечити належний рівень надання цих державних послуг.
З метою заохочення та поширення позитивного досвіду Представництвом Держкомпідприємництва в Чернівецькій області організовано проведення щорічних обласних конкурсів на «Кращий реєстраційний офіс» та на «Кращий дозвільний офіс».  За підсумками поточного року переможцями визнано Реєстраційний офіс Сторожинецької РДА (державний реєстратор Н. Філіпович) та Дозвільний офіс Департаменту містобудування та земельних відносин Чернівецької міськради (адміністратор В. Крижанівський)
  Олександр КАРУЦЕНКО, Голова представництва Держкомпідприємництва України  в Чернівецькій області
Перспективи

За безпосередньої участі Держкомпідприємництва України прийнято низку важливих для підприємців законів, зокрема, закони «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» та «Про основні засади державного контролю (нагляду) за господарською діяльністю».
Зазначеними законами:
– унормовані питання видачі дозволів на провадження підприємницької діяльності на усіх рівнях влади;
– зроблено суттєвий крок до спрощення та прискорення отримання необхідних дозволів і ліцензій, ведеться робота зі зменшення їхньої кількості;
– законодавчо встановлені цивілізовані правила проведення посадовцями і чиновниками різних рівнів процедур контролю над діяльністю підприємців;
– задекларована позиція держави стосовно зменшення кількості перевірок і недопущення безконтрольності цього процесу, а також зловживань з боку владних структур різних рівнів і тиску на підприємців.
В Україні значно спрощено реєстраційні процедури, з цього питання вона зайняла перше місце серед країн посткомуністичного простору.
Внесено зміни до Кодексу про адмінправопорушення: встановлено відповідальність за порушення законодавства чиновниками, що здійснюють державну реєстрацію суб’єктів господарювання, видають дозволи чи ліцензії на певні види господарської діяльності.
Постановою Кабміну затверджено Порядок використання коштів, передбачених у держбюджеті на часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами, які надаються суб’єктам малого та середнього бізнесу для реалізації інвестиційних проектів. У поточному році на область спрямовується на це 800,0 тис. грн. Станом на сьогоднішній день відшкодовано відсотків на суму 330 тис. грн. У зв’язку зі стихійним лихом представництво звернулося з проханням збільшити фінансування для регіону на 300,0 тис. грн.
У подальшому основна увага Держкомпідприємництва, його органів на місцях буде зосереджена на створенні умов чесної гри влади і бізнесу.
Необхідно прискорити виконання основної вимоги Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»– перегляд та скасування значної кількості дозволів, які є застарілими й неефективними.
Планується також запровадити нові механізми державної підтримки підприємництва, що призведе до розвитку відповідної інфраструктури, а також полегшення доступу підприємців до фінансово-кредитних ресурсів.
    Володимир ДОРОШ, уповноважений Держкомпідприємництва України 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *