Жан-Марі Леруа: Аншлаг, Аншлаг, Аншлаг!

Це солодке слово АНШЛАГ, коли в касі немає жодного квиточка, а до залу вносять приставні стільці. Саме таким був учорашній, суботній, концерт в органному залі, де тривав VI фестиваль органної та камерної музики «Invictus.Нескорені». І саме цей виступ був для п. Жана-Марі Леруа ювілейним – двадцятим – у Чернівцях і 80-им в Україні, починаючи від 2013 року.

Під час пресконференції з перекладачкою

Патріот і давній друг України, учасник усіх наших фестивалів органної та камерної музики, Жан-Марі на своєму маленькому вантажному бусику власноруч перевозить гуманітарну допомогу для українців, а його чарівна дружина Вів’єн постійно вишиває закладки в українських національних кольорах. Зокрема, після загибелі відомого українського співака Василя Сліпака, який, залишивши французьку оперу, пішов на фронт, вона вишила 42 закладки. Саме стільки років – 42 – було відпущено нашому героїчному талановитому землякові. Про все це та багато чого іншого можна прочитати у матеріалі друга французького органіста Тетяни Спориніної («Версії», 24.08. 2021 р.,

https://versii.cv.ua/aktsenti/zaukrayinuyakulyublyuvystupzhanmarileruauchernivtsyah/56109.html ).

Жан-Марі Леруа – композитор, диригент, аранжувальник і головний органіст церкви Нотр-Дам де Назарет (Матері Божої з Назарету), розташованої в серці Парижу – біля Ейфелевої вежі.

– В Україні я завжди виступаю у вишитій сорочці, цим я хочу показати, що солідарний з усіма вами, а моя музика – це моя підтримка  НЕСКОРЕНИХ  УКРАЇНЦІВ», – підкреслив Маестро у розмові з чернівецькими журналістами. Він наголосив також, що відтоді, як почав їздити до України, завжди виконує твори українських композиторів на своїх концертах у Франції та за кордоном. Ба більше! Його сюїта «Слава Україні», написана за мелодіями «Червоної калини» «Щедрика» та деяких інших знакових українських творів, «на ура» сприймається не тільки слухачами-французами…

Суботній вечір п’ятого серпня став незабутнім для чернівчан і гостей міста ще з однієї причини: для них у дуеті зіграли неймовірно цікаві музиканти – паризький органіст Жан- Марі Леруа та мультиінструменталіст зі Львова Ігор Мацелюх, який блискуче володіє надскладним для виконання інструментом – флейтою Пана (най) і є блискучим саксофоністом-віртуозом. Обидва добре знайомі буковинським прихильникам класичної музики, а нині вони зіграли разом. Звуки цього фантастичного тандему не просто зачарували присутніх, а підкорили їх, загіпнотизували, ввели в дивовижно-релаксувальний медитативний стан.

Без сумніву, мова музики всесильна й життєдайна, бо завжди несе в собі добру звістку – Благовіст…

Твори Баха, Миколи Лисенка, Лесі Дичко і, звичайно ж, «Мелодія» Мирослава Скорика тощо, виконані у поєднанні  органа, саксофона та наю, стали справжнім відкриттям фестивалю.

А на завершення концерту під акомпанемент органу гімн України натхєненно співав увесь зал…

Людмила Чередарик, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *