Здоровий глузд і порядність не можуть протистояти «цифрі»…

Як ворог легко дізнається наші секрети та ще й корегує вогонь завдяки паблікам про «влучили», «недоліт» чи «переліт».

Уранці 15 липня, ще до 7-ї ранку в чаті пресслужби ОДА для працівників буковинських ЗМІ з’явилося наступне повідомлення з прикріпленим скріншотом, зробленим із російських пабліків: «Доброго ранку, шановні колеги. Ось наглядний приклад того, про що ми вам говорили з самого початку повномасштабного вторгнення рф, а ви іноді дуже емоційно і не завжди з розумінням сприймали. Мова про те, щоби не вказувати в публікаціях жодної прив’язки до місця чи назви об’єктів, де щось робиться для ЗСУ, де відбуваються якісь гуманітарні речі, тощо.

Мабуть, усі вже бачили цю інформацію, яка шириться в російських пабліках. Дуже сподіваємось, що її не використають для спрямування ракетного удару, бо ми вже знаємо, що рашистам достатньо якогось придуманого натяку на якусь причетність до ЗСУ, щоби виправдати свої обстріли. А що це не жарти – ворог вчора вкотре дав нам зрозуміти, цього разу у Вінниці. Ті, кому належить ця публікація, впізнали її.

Тому просимо вас бути уважними, коли пишете статті і робите сюжети: пам’ятайте, що їх читають і дивляться не лише українці, а й вороги. Тож перш ніж написати, зважуйте всі деталі».

Реакція журналістів не забарилася: «Доброго ранку, але ця публікація у ЗМІ була з подачі Чернівецької обласної ради, із назвами СТО, то може їм теж варто на це вказати».

Натомість джерело від пресслужби ОДА повідомило, що не бачило, далі цитуємо, «першоджерела – облради, лише публікацію. Якщо в цьому чаті є представники облради, то сподіваюся, вони також зроблять висновки. Дякую.»

Одне слово, доводиться вкотре переконатися, що час цифри – це час позбавлений секретів. Водночас бачимо, на жаль,  що і представники офіційних органів, які мали би володіти потрібною інформацією та доносити її до громадянського суспільства, самі часто бувають, так би мовити, не в курсі. А ще гірше, коли політики відкривають військові та інші секрети задля звичайнісінького піару. Саме на це в одному з останніх своїх оглядів оперативної обстановки звернув увагу військовий оглядач, полковник у відставці Олег Жданов.

Отож, військовим доводиться покладатися лише на наш здоровий глузд і порядність? А, може, треба вже задіяти щось і серйозніше…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *