Нескорений Бйорн О.Віде завершив органний фестиваль «INVICTUS.НЕСКОРЕНІ-23»

Концерт видатного німецького музиканта, композитора, кантора і художнього керівника «BachtagePotsdam» БЙОРНА О.ВІДЕ став завершальним акордом VI міжнародного фестивалю органної та камерної музики «INVICTUS.НЕСКОРЕНІ» у Чернівцях. І відбувся він саме 24 серпня, у день Незалежності.

Якщо чесно, то Маестро вразив нас, журналістів, які прийшли до нього поспілкуватися у день виступу. Щоправда, ми вже знали, що саме він був організатором і натхненником надзвичайної музичної події європейського масштабу «Мужність. Героїзм. Нескореність», яка зібрала  у Потсдамі в головному храмі Святого Миколая артистів із понад 10-ти країн світу. На знак солідарності з усіма українцями музиканти з Іспанії, Португалії, США, Польщі, Сербії, Туреччини, Словаччини, Ізраїлю, Вірменії, Литви, Німеччини та України, об’єднані в потужний оркестр під орудою п. Бйорна, виконали «Героїчну симфонію» Людвіга ван Бетховена. А перед початком заходу прозвучали державні гімни України та Німеччини.

Зрештою, і концерт у Чернівцях Бйорн О.Віде розпочав твором у стилі бароко, до канви якого віртуозно вплів звуки українського державного гімну.

Та повернімося до того, що у розмові з Маестро нас вразило. Музикант одразу ж, без зайвих хитромудрих реверансів, окреслив свою позицію. І, відповідаючи на запитання, звідки в нього зацікавлення Україною, без натяків наголосив, що був шокований і до глибини душі вражений агресією росії ще 2014 року. І саме тому його дивує та обурює політика замирення, що її провадять європейські демократії. «Подібне ж уже сталося у 30-х роках минулого століття, й на цьому підґрунті розпочалася Друга світова війна, – сказав Бйорн О.Віде. Й додав: – Відтак мені була незрозумілою позиція моєї власної держави, яка довго вагалася та роздумувала. Адже історичний досвід німців мав би змусити діяти очільників держави дещо по-іншому».

До слова, в Україні німецький композитор і музикант уперше. Чернівці йому сподобалися своєю архітектурою та гостинністю мешканців. На запитання, чи не страшно було їхати до країни, в якій війна і куди постійно «прилітає», відверто відповів:

– Дружина мені сказала: «Я тобі нічого не кажу. Ти сам приймаєш рішення». І те, що я тут, у Чернівцях, а ще кілька годин був проїздом у Львові – це прояв моєї солідарності з вами, людьми, які героїчно протистоять російському фашизму».

…Безперечно, музика теж бореться з агресією, розмірковувала, йдучи з концерту додому та відчуваючи в душі  післясмак музики  – піднесення, очищення, гарний настрій. Тож чекатиму на фестиваль-2024. І так хочеться, щоби побажання Маестро чернівчанам справдилося – зустріти наступний День Незалежності у мирній країні-переможниці.

Людмила Чередарик, «Версії»    

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *