Заява Пресслужби СБУ в Чернівецькій області щодо виклику заслуженого художника України І.Салевича до офісу управління

Заява Пресслужби СБУ в Чернівецькій області щодо виклику заслуженого художника України І.Салевича до офісу управління

«Версії» отримали заяву пресслужби місцевої СБУ щодо ганебної ситуації виклику митця «на розмову». Зрештою, Службу безпеки можна й зрозуміти – від проколів ніхто не застрахований. Головне, зробити з цього висновки.

Та є ще один нюанс: хто поверне здоров’я Салевичу, забране стресом? Тільки на хвилинку уявіть себе на його місці!

Очільниця ж міського управління культури Юлія Сафтенко  вчора вранці сказала, що директор виставкової зали «Вернісаж» мав би вибачитися перед  художником. Натомість Ігор Сорокоумов залишився при своїй думці. Його цитата: «На святковій виставці ця інсталяція недоречна», бо це, на його думку, є політика. А хіба 30-річчя Незалежності України, на вівтар якої поклало життя не одне покоління українців, це не політичне свято?!.

Та повернемося до заяви пресслужби СБУ:

 

«Ми пишаємося особистим внеском заслуженого художника України І.Салевича  у національну творчу спадщину. Однак, застерігаємо громадськість від провокацій, які є невід’ємною частиною російської гібридної війни проти України.

СБУ постійно моніторить інформаційний простір на предмет загроз національній безпеці і супутнього розпалювання різноманітних форм ворожнечі і дискримінації.

Досить висока імовірність, що інсталяцію «Хохли» з картонних фігур на колінах у вишиванках з російським прапором в очах спробують використати антиукраїнські сили в якості чергового приводу для інформаційних атак.

Слід мати на увазі, що в умовах гібридної агресії – навіть мистецтво може стати зброєю.

Відтак, до художника звернулися співробітники УСБУ з проханням відобразити справжню ідею інсталяції у вигляді тексту під час демонстрації на виставці з нагоди 30-ї річниці Незалежності України. При цьому мова про заборону показу не велася й жодного втручання у свободу творчості не здійснювалося. Конфлікту у даній ситуації не вбачаємо. Розмова виявилася конструктивною, свідченням чого є демонстрація витвору громадськості.

Пресслужба СБУ в Чернівецькій області»

Фото Тетяни Стрільчик:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *