Заповіт Богдана Гаврилишина: «Революцією ми не перетворимо Україну на нормальну державу».

Перелік його досягнень вражає. Член Римського клубу, почесний доктор у семи університетах Канади й України. Консультував перших осіб держави, був радником президентів, голів Верховної Ради та прем’єр-міністрів.

Саме Гаврилишин створив Міжнародний центр перспективних досліджень, Міжнародний інститут менеджменту в Індії, потім – в Україні. Він став також співзасновником відомого Всесвітнього економічного форуму. Консультував міжнародні компанії-гіганти: General Electric, IBM, Unilever, Phillips.

Українець Гаврилишин передбачив розпад Радянського Союзу ще в далекому 1980 році. Тоді він спирався на власну теорію щодо гармонії трьох ключових складових суспільного устрою: політичної, економічної та ідеологічної. Як бачимо, мав рацію.

 

Сфера інтересів Богдана Гаврилишина не обмежувалася економікою та державотворенням.

«Я не хочу, щоб мене називали економістом, тому що саме економісти звели до єдиного показника прогрес країн – зростання валового продукту на людину. Дуже багато негативних наслідків такого прогресу. Людина не має ніякої цінності в економічній системі. Вона є тільки ресурсом, а не капіталом», – пояснював Гаврилишин. Пересічні українці й справді знають Гаврилишина у першу чергу як щедрого мецената. Він був переконаний, що Україну може змінити лише молодь, яка виросла поза радянською системою. Саме тому Богдан Дмитрович ініціював створення низки молодіжних організацій, був активним членом Всеукраїнської скаутської організації «Пласт». Гаврилишин створив також благодійний фонд, який активно фінансує освітні проекти для молоді як у нашій країні, так і поза її межами.

За значний внесок у розвиток України на честь 90-річчя був нагороджений орденом Свободи від президента України та орденом Святого Миколи Чудотворця від патріархату УПЦ (КП).

Неймовірні кар’єрні досягнення не стали на заваді створенню щасливої сім’ї. Богдан Дмитрович прожив у шлюбі з дружиною Леонідою 67 років, виховав трьох дітей, мав сімох онуків.

19 жовтня Богдан Гаврилишин відзначав 90-річний ювілей, а 24-го великий українець пішов у кращі світи…

 

Про нашу слабкість.

«Революцією ми не перетворимо Україну на нормальну державу. Революції мають сумну історію. Люди, які вміють їх організувати, не вміють управляти тими країнами».

«Я розумію різницю між критичним мисленням і критикою. На жаль, у нас домінує критика… Нам потрібно переходити з часто руйнівної критики на співпрацю».

Про нашу владу.

«Якби мрійники та ідеалісти розуміли, що мусять висунути єдиного кандидата, то першим президентом незалежної України став би В’ячеслав Чорновіл».

«Я дуже добре знаю Порошенка… Я був про нинішнього президента досить високої думки… Коли нинішній глава держави став президентом, він не входив у жодний контакт зі мною. Хоча, думаю, я міг би йому порадити щось таке, що йому знадобилося б».

«Яценюк на папері – найкваліфікованіша людина в цілій державі… Але тепер лишився із нього лише kind (дитина – ред.), а wunder (чудо – ред.) десь подівся… Яценюк не є етичною людиною».

«Дуже добре працював Ющенко, як був прем’єр-міністром. Фатально було, як він став президентом. Але коли він був прем’єр-міністром, а Юлія Тимошенко була заступником прем’єра, то була фантастична команда. Вони зробили величезну справу».

«Зі здобуттям президентства Янукович перетворився на хвору людину. В нього були лише два бажання, помітні неозброєним оком: мати абсолютну владу і мати абсолютне багатство. І він був готовий здобувати це у будь-який спосіб».

«Необов’язково грузинів та інших запрошувати до українського уряду. То добрі наміри, але все ж таки Саакашвілі не знав багато про Україну, особливо про Одеську область. Єдина іноземка, яка чудово попрацювала для України – це Наталія Яресько. Саакашвілі – це багато, так би мовити, шумного руху і піару. Він відважний чоловік, критикував Яценюка. Але при цьому сказав про Одесу: «Зроблю з неї взірцеве місто на Чорному морі для всіх країн». Тож я трошки скептично до цього ставлюсь…

Про перетворення й реформи

«Щоби реально впливати на процес перетворень у країні, потрібна критична маса людей, які ідеологічно, програмно і морально сильніші за інших»

«Трансформація країни почнеться за шість років. І триватиме ще сім».

«Потрібно дати можливість малим і середнім підприємствам з’явитися на світ, надати їм кредити не під 30%, а під 2-3% річних, радикально зменшити кількість ліцензій, інспекцій, щоби викорінити корупцію. І головне – необхідно забезпечити право власності».

«Мусить змінитися й політичний лад, мусить змінитися й економічна система. Я впевнений, що нинішня влада не може провести такої трансформації. Вона не знає, як… На жаль, я навіть не вірю, що це могла б зробити опозиція, навіть якби вона прийшла до влади. Це може зробити молода генерація, люди віком 20-35 років. Вони не перевантажені досвідом Радянського Союзу».

«Тисяча найкращих випускників західних університетів, які повернулися до України три роки тому, змінюватимуть її.  Вони є компетентними, бо вчилися в найкращих університетах і вони абсолютно некорумповані. Є фактично десятки тисяч людей, які візьмуть у цьому процесі участь… Вони почнуть будувати новий законодавчий фундамент, а інші люди перейдуть до міністерств, і вони трансформуватимуть Україну на базі того нового законодавства».

«Аби Україні мати змогу конкурувати у hi-tech-продуктах, передусім потрібно припинити військові дії, викорінити корупцію, поліпшити податкову систему й провести дерегуляцію. Колись в Україні був дефіцит людей, які знали іноземну мову. Сьогодні це вже не проблема, рівень освіти населення у країні дуже високий».

«Ми не ставимо перед молодими людьми жодних завдань. Вони вільні у своїх діях. Їхня мета – визначити складові, потрібні для політичного, економічного і соціального будівництва майбутньої України».

«Україна є понад світом. У світі таких цінностей, які з’явилися в нас після Майдану, ще немає».

 «Главком»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *