Він здійснив свою мрію… До 23-ї річниці польоту Леоніда Каденюка у космос і місії STS-87

Чернівецький міський центр УМАКО «Сузір’я» на базі  Чернівецького багатопрофільного ліцею для обдарованих дітей  19 листопада проводить круглий стіл «Він здійснив свою мрію…», який присвячений 23-тій річниці початку місії STS-87 (від 19.11 до 05.12.1997 р.), під час якої відбувся політ на космічному кораблі «Колумбія» першого і досі єдиного космонавта незалежної України Леоніда Каденюка.

У роботі круглого столу, що відбуватиметься онлайн через платформу Google Meet, візьмуть участь фахівці з Національного центру аерокосмічної освіти молоді імені О.М.  Макарова (м. Дніпро),  ЗОШ № 36 імені С.П.Корольова м. Києва,  фахівці з аерокосмічної освіти м. Чернівців.

Біографія Леоніда Костянтиновича Каденюка

Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області в сім’ї сільських вчителів. Стати космонавтом він хотів з самого дитинства.
Після закінчення школи продовжив навчання в Чернігівському вищому військовому авіаційному училищі льотчиків. Отримавши диплом, деякий час працював в училищі льотчиком-інструктором.
У серпні 1976 року відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи Буран.
У 1977 році закінчив Центр підготовки льотчиків-випробувачів. Отримав диплом і кваліфікацію “льотчик-випробувач”.
У 1977-1979 роках пройшов загальнокосмічну підготовку і отримав кваліфікацію космонавта-випробувача.
У 1989 році Каденюк закінчив навчання на літакобудівному факультеті Московського авіаційного інституту.
1988-1990 – проходив інженерну та льотну підготовку за програмою “Буран” в якості командира.
Брав участь у відпрацюванні глісади зниження за захід на посадку космічного корабля “Буран” на літаках МіГ-31 та МіГ-25.
Під час підготовки до польотів вивчив космічні кораблі Союз, Союз-ТМ, Буран, орбітальної станції Салют, частково орбітальний комплекс Мир і американський космічний корабель багаторазового використання Space Shuttle.
Брав участь в розробці і випробуванні авіаційно-космічних систем, в їх ескізному та макетному проектуванні, а також в льотних випробуваннях систем. Літав більш ніж на 50 типах і модифікаціях літаків різного призначення, в основному – винищувачах, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38.
У 1995 році відібраний в групу космонавтів Національного космічного агентства України.
19 листопада 1997 Каденюк відправився в космос на американському кораблі “Колумбія” і провів у космосі 15 діб 16 годин 35 хвилин і 1 секунду.
Каденюк автор п’яти наукових робіт. Був народним депутатом України 4 скликання, Президентом Аерокосмічного товариства України, радником Прем’єр-міністра України та Голови Державного космічного агентства України, членом правління УМАКО “Сузір’я”.

Координаційна рада:
Яценко В.В. – директор Чернівецького центру юних техніків ім. Л.К.Каденюка, кандидат ф.-мат. наук; Кізіма С.С.,  заступник директора з навчальної роботи Багатопрофільного ліцею для обдарованих дітей; Спориніна Т.Т., член правління Чернівецького УМАКО «Сузір’я»,  вчитель інформатики Чернівецької гімназії №2.

19.11.2020, 15:30 – 16:30. Робота круглого столу

Упродовж години понад 30 учасників круглого столу у форматі віртуальної подорожі поринули у спогади про Леоніда Каденюка, людину-легенду, яка увійшла в історію світової космонавтики.

Захід об’єднав  фахівців аерокосмічної освіти та юних астрономів-любителів із Дніпра, Києва та Чернівців.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернулися Віталій Яценко, директор Чернівецького міського центру юних техніків імені Л.К. Каденюка, та Марина Семанюк, директор Багатопрофільного ліцею для обдарованих дітей.

 

 

Всі учасники круглого столу  будуть відзначені іменними сертифікатами від організаторів.

Вл.інф.

Фото з архіву Тетяни Спориніної, Віталія Яценка та Сергія Кізіми

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *