Великий земельний обман влади

 

Влада заколисувала пильність людей: буде прийнятий лише один закон стосовно земельного ринку, завдяки якому вони нарешті зможуть продати свій пай за ринковою ціною. Це навіть назвали кінцем економічного рабства. А насправді проголосовані не один, а три закони про землю, і про паї там – ані слова. Прийняті закони цілковито знищують фермерство, сприяють рейдерству і хижацькому господарюванню. Україна на межі: ми не просто віддаємо землю іноземцям за «фук», а стоїмо на межі катастрофи.

 

Всім очільникам України земельний ринок видавався завжди золотим родовищем, яке зробить свого першовідкривача нечувано багатим. За мінімальною оцінкою йдеться про 3,5 трлн. євро, і це тільки вартість землі. А якщо врахувати переробний потенціал, то цифру слід на 10 помножити.

Але нинішня влада стала рекордсменом. Розповідаючи всюди про один законопроект, насправді вона подала їх шість. Три – порожні папірці, відволікаючий маневр, щоби без обговорення пропхати в Раду ганебний законопроект № 2178-10, яким від першого дня відкривається дикий ринок із доступом іноземців до купівлі землі, а вітчизняний фермер жорстоко упосліджується. Цей законопроект проголосований зі скандалом і порушеннями, в стилі найгірших із попередників.

Іще два – так звані «системні» законопроекти № 2194 та № 2195, які вносять зміни до майже тридцяти законів України. Вони знімають абсолютно всі перешкоди перед масовою скупкою земель іноземцями та хижацьким використанням нашої землі. Їх теж проголосували, навіть не ставлячи українців до відома про їхній жахливий зміст.

Ось лише один кричущий приклад. Вони скасовують поняття «особливо цінних земель» і саме поняття земельного паспорта. Тож найкращі чорноземи на торгах будуть зрівняні з пісками, або й взагалі зі скелею. Земля піде з молотка не просто за заниженою ціною, а за копійки, ніби це непотріб, а не скарб.

 

 

Гірше за будь-яку страшилку: у законопроекті №2194 декларується право власника знімати плодючий шар за власним розсудом.

 

Але і цього їм замало. Вони цілком скасовують контроль за землекористуванням. Покупець землі матиме абсолютне право зробити з нею все, що захоче. Вгатити туди тонни хімії, виснажити енергетичними культурами, навіть просто зняти і продати плодючий шар. І це не страшилка: вони окремо записали в законопроект №2194 право власника знімати плодючий шар за власним розсудом.

Але й це ще не все. Земля продаватиметься виключно на електронних аукціонах, причому про них повідомлятимуть теж лише в електронній формі. І це тоді, коли дві третини наших сіл не лише не мають швидкісного Інтернету, а й взагалі практично не мають для цього обладнання?! Як же наші фермери прийматимуть у них участь?!

Вони кажуть, що фермери матимуть переважне право викупу. Але мовчать, що це лише право заплатити найвищу ціну на аукціоні замість переможця. Навіть якщо наш фермер якимсь чином спроможеться взяти участь в електронних торгах, конкурувати він не зможе, бо агрохолдинги, іноземці, спекулянти завжди дадуть значно вищу ціну.

Цю владу обирали, бо сподівались на краще: що «Слуги народу» працюватимуть для народу. Тепер маски скинуто! Вони не лише не виправдали надій, а всупереч волі 73% українців, без референдуму, здають наш найбільший скарб на поталу світовим хижакам.

Досить брехні! Українці повинні сказати своє слово і не дозволити продати майбутнє своїх дітей.

Дмитро СЕРГІЄНКО, Київ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *