Темістокль Вірста – мистецький проєкт «Потік свідомості» у Чернівцях

5 червня 2023-го у центрі культури «Вернісаж» відкрився меморіальний мистецький проєкт «Потік свідомості», присвячений відзначенню 100-ї річниці від дня народження французького художника буковинського походження Темістокля Вірсти.

За багаторічну сумлінну працю у царині розвитку українського образотворчого мистецтва та архітектури, видатний особистий внесок у справу популяризації кращих взірців національної культури в Європі та світі, активну пропаганду української національної ідеї та свідому патріотичну позицію Темістокля Вірсту нагороджено (посмертно) Почесною відзнакою Чернівецької обласної ради «За заслуги перед Буковиною». Таку ж відзнаку отримає і його дружина Орися Вірста.

На відкритті виставки  зібралися чернівчани, шанувальники мистецтва, художники, музейники, мистецтвознавці,  професійні митці, земляки Темістокля Вірсти…

Темістокл Вірста покинув рідну Буковину 1940 року, вивчав мистецтво в школах Румунії, Югославії, Італії, уперто долав різні кордони, пробираючись на Захід, аж поки 1950-го не опинився в Парижі. Уже 1950-го відбулася персональна виставка Вірсти в паризькій галереї «Арт віван», через рік — у поважній галереї М. Бернхейма, далі — дві виставки за рік в «Арт віван» і «Вентадур»… На Батьківщині з його мистецтвом вперше познайомилися лише 1997 року (майже через 60 років!). Тоді, на запрошення голови правління Чернівецького обласного відділення Фонду культури Валентини Діаковської, парижанин Темістокль Вірста вперше приїхав на Буковину і привіз 100 робіт, які виставили у Художньому музеї. Відтоді митець неодноразово бував в Україні. Його вернісажі відбувалися в усіх обласних центрах, зокрема у Львові, Чернігові, Ужгороді, Одесі…/інформація з газети «День». За свою майстерність нагороджений Золотою медаллю Леонардо да Вінчі (Італія, 1967), срібною медаллю Товариства «Мистецтво, наука й літ-ра» (Париж, 1968), Орденом «За заслуги» 3-го ступеня (2001).

Дякуємо організаторам і художникам за чудову виставку.

Більше фото з відкриття виставки за посиланням: «ПОТІК СВІДОМОСТІ» – ВІДЗНАЧЕННЯ 100-OЇ РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТЕМІСТОКЛЯ ВІРСТИ

©Тетяна Спориніна,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *