Театральний березень: час боротися з чортівнею і вшановувати великих акторів

У насиченому графіку театральних свят і буднів місяця передпрем’єрна прес-конференція – подія обов’язкова. Йшлося про прем’єру «Панночки» (інсценізація Ніни Садур за повістю М.В.Гоголя «Вій») та святкування Міжнародного Дня театру, зокрема ювілейного вечора заслуженої артистки України Валентини Зимньої.

124308

Режисер нової вистави – добре знайомий нам за постановкою «Шельменка-денщика» заслужений діяч мистецтв України Віталій Денисенко. За його словами, «Панночка» в Україні ще ніде не ставилася. П’єса-інсценізація Ніни Садур дуже обережно переносить гоголівський текст у сферу драматургії, зберігши і головні колізії твору, і його інтелектуальне навантаження. Нічого не сказавши про те, як саме здійснюватимуться дива, описані Гоголем (інтрига для глядача має зберігатися до кінця!), Віталій Іванович зупинився на духовному зростанні головного героя і конфлікті між вірою та чародійством. Художником-постановником запрошена добре знана в театрах Запоріжжя й Дніпропетровська Ірина Кохан, музика написана спеціально для вистави запорізьким композитором Дмитром Савенком. Відповідаючи на запитання журналістів, Віталій Денисенко уточнив: оркестру на сцені цього разу не буде. Решту побачите на прем’єрі – 20-21 квітня!

Святкування Міжнародного Дня театру Чернівецький облмуздрамтеатр розпочав перш за все набагато насиченішим графіком вистав. Нинішнє покоління акторів не зазнало на собі, як це – щовечора, окрім понеділка, давати виставу – і дві, а то й три в суботу та неділю. Окрім уже згаданої прем’єри, заплановано багато святкових подій, та, певно, найголовнішою можна вважати ювілей заслуженої артистки України Валентини Іванівни Зимньої, яка двадцять перших акторських років віддала саме нашому театру.

Від 1969 року Валентина Іванівна викладала в Київському театральному університеті імені Карпенка-Карого, 1991-го отримала завання професора. Серед її учнів – Володимир Абазопуло,  Василь Вовкун, Андрій Середа, Інна Капінос, Тарас Жирко, Олесь Санін, Назар Стригун, Петро Мага, Світлана Орліченко, Сніжана Єгорова, Євген Нищук, Ліліана Ребрик

Валентина Іванівна ніколи не втрачала зв’язок із Чернівцями, материнською опікою огортає студентів, що приїздять на навчання з Буковини.

Валентина Зимня приїде на ювілейний вечір у Чернівецькому облмуздрамі 27 березня в супроводі своїх студентів, чий виступ теж передбачає сюрприз для чернівецького глядача. А він, цей глядач, уміє дивуватися сюрпризам і бути вдячним за цей подив…

Лариса ХОМИЧ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *