Стале землекористування в Україні ігнорується – засвідчили космічні знімки

 
4 мільйони га або площа Швейцарії. Саме стільки с/г земель орендують іноземні інвестори в Україні сьогодні. Це видно з презентованої центром екологічних ініціатив «Екодія» у партнерстві з ініціативою «Land Matrix» інтерактивної мапи контролю сільгоспземель міжнародними компаніями станом на грудень 2019 року.
А вже у кінці лютого «Екодія» отримала результати дослідження «Великомасштабні інвестиції та землекористування в Україні на космічних знімках», яке дає відповідь на запитання, чи дбайливо ставляться до землі агрокомпанії, які беруть її у користування. З’ясувалося, що агрохолдинги трактують інформацію про сівозміни як конфіденційну, і розорюють схили та землі природно-заповідних фондів…

Територіями дослідження стали три земельні ділянки, де аграрний бізнес інвестував у сільське господарство: одна в Івано-Франківській і дві у Вінницькій області. Згідно з інформацією ініціативи «Land Matrix», компанії з іноземними інвестиціями взяли в оренду землі в цих регіонах. Відкриття тривожать: приміром на Івано-Франківщині щонайменше 159 га земель Галицького національного природного парку віддано у користування агрокомпаніям з іноземними інвестиціями. На Вінниччині агробізнес інтенсивно експлуатує 882 га схилів, які мали би бути виведені з обробітку або бути пасовищами. Це стосується і 2500 га ділянок на схилах, які потребують особливого режиму сівозмін та оранки.

 

Чому використання землі природно-заповідних фондів і на схилах є проблемою?
Природно-заповідні фонди мають особливу природоохоронну цінність. Їхня місія – зберегти природну різноманітність ландшафтів, генофонд тваринного і рослинного світу, загальний екологічний баланс. Однак місцева влада надає деякі землі заповідних фондів у власність агрокомпаніям, які часто не дбають про них.
Інтенсивне використання земель на схилах також має негативні наслідки для довкілля. Зокрема, виникає водна ерозія, яка змиває верхній шар ґрунту, що призводить до втрати родючості. Через ерозійні процеси залишки пестицидів та мінеральних добрив потрапляють до водойм, що спричиняє забруднення й цвітіння води. 
Агрохолдинги трактують інформацію про сівозміни як конфіденційну

Найімовірніше, що при виборі культур для посадки агрокомпанії керуються виключно прогнозами ринкових цін на сільськогосподарські культури на наступний рік, не дотримуються сівозмін, чим порушують Постанову КМУ № 164 від 11.02.2010 р. Це суперечить поняттю сталого землекористування й негативно впливає на навколишнє середовище, зокрема виснажує ґрунти.

На жаль, деякі українські агрокомпанії розорюють охоронні території природно-заповідного фонду (ПЗФ) і ділянки на схилах, порушуючи цим законодавство. Водночас місцева влада і далі надає такі землі у приватну власність і не контролює їх використання.

 

Як проводилося дослідження?
Фахівці проаналізували космічні знімки досліджуваних територій за допомоги геоінформтехнологій (ГІС). Ця методика може допомогти органам центральної та місцевої влади ефективніше моніторити й контролювати земельниі ресурси в межах громади, району, області чи країни.
«За відсутності ефективного державного моніторингу та контролю за землекористуванням відбувається розорювання територій природно-заповідного фонду та схилових земель. Це не сприяє збереженню біорізноманіття, а використання земель на схилах призводить до розвитку ерозії ґрунту, яка його руйнує. Тому держава має відновити сільськогосподарську інспекцію або надати відповідні повноваження з контролю за землекористуванням вже наявній екологічній інспекції, –  наголошує Михайло Амосов, координатор ініціативи «Land Matrix» в Україні, і додає:  «Крім того, в умовах зміни клімату інтенсивне землекористування, спрямоване на отримання максимального прибутку, призведе до втрати такої важливої частини екосистеми, як ґрунти. Ми рекомендуємо владі швидше налагодити ефективний контроль Держекоінспекції за землекористуванням в Україні, зокрема за компаніями, що контролюють десятки тисяч гектарів земель в усій країні».

 

Довідково:

Нині зосередження земель в руках міжнародних інвесторів складає не менш ніж 10%  (4 млн га) с/г земель України. Такий рівень концентрації земель у міжнародних гравців став можливим через укладення договорів оренди з власниками земельних ділянок, а також придбання корпоративних прав компаній із землею в оренді. При цьому найбільші землекористувачі з іноземними інвестиціями, які обробляють понад 0,5% всіх с/г земель країни через договори оренди, – це українські компанії, що перебувають в офшорах. Приміром, агрохолдинги «Кернел» та «Укрлендфармінг» контролюють по півмільйона га, «Миронівський хлібопродукт» (ТМ «Наша Ряба») – 370 тис. га, «Астарта-Київ»  – 250 тис.га.

 Пресслужба «ЕКОДІЇ», ГО, що об’єднує експертів та активістів

навколо ідеї збереження довкілля через вплив на прийняття рішень

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *