Ювілейна виставка Олександра ЛІТВІНОВА: Підсумки й початки

Персональна виставка відомого буковинського живописця, педагога Олександра Літвінова  у Чернівецькому художньому музеї зачарувала відвідувачів неймовірним енергетичним колоритом, виразною манерою письма сучасного натюрморту та особливою мовою арткомпозицій.

У композиціях «Викрадення Європи», «Золотий дощ», «Три грації», «Даная» митець звертається до класичних міфічних сюжетів, образів та мотивів – джерела античного світогляду. Ризикована позиція, адже у порівнянні практично вся історія красного мистецтва. Жінки Олександра Літвінова – ідеал жіночої краси, гімн граціям Пітера Пауля Рубенса. Богині уособлюють гармонію тіла і духа, символ чистоти, життя і вічності. Абстрактне тло з переважанням різних відтінків синього кольору – оригінальний прийом єднання земного і небесного світів. Художник тонко передає мармурову шкіру жінок, які на першій погляд нагадують античні статуї.

Яблуко – повторюваний предмет у Літвінова, глибока символіка якого присутня і в християнській релігії, і в міфах народів світу. У натюрмортах пана Олександра  яблуко –соковите, повне життєвої енергії, краси, багатства матінки-природи.

У натурних постановках художника відчувається занурення автора в тематику народної сутності, глибинне єство предків та осмислення його крізь призму сучасності. У нього виразно віртуозна манера письма й композиційна структура: двовимірність зображення, відхід від лінійної перспективи, геометричне розсічення округлих форм, різке світлотіньове моделювання, або його спростування до площинності, гнучка графічна лінія, яка пластично окреслює фігури, форми. Кольорова гама експресивна, акцент на колірні плями, часто побудовані на контрасті, підкреслено манірна декоративність.

Олександр Літвінов народився 3 лютого 1955 року в Чернівцях, місті з унікальними об’єктами культурної спадщини, багатою історією, давньою археологією та  конгломератом архітектур. 1976 року закінчив художньо-графічний факультет Одеського державного педагогічного інституту ім. К. Ушинського (нині – Південноукраїнський національний педагогічний університет ім. К. Ушинського). Ще зовсім юним, але вельми талановитим проявляв свої творчі неординарні здібності, професійну майстерність.

1988 року прийнятий до Національної спілки  художників України. Великий творчий доробок Літвінова постійно поповнюється новими творчими роботами. Він активний учасник міжнародних, всеукраїнських, обласних виставок, пленерів, фестивалів, мав десять персональних виставок в Україні, Австрії, Польщі, Німеччині.  Куратор Міжнародних юнацьких проектів «Юніверсум» Українського фонду культури (2000-2002 рр.).

Від 2016 року Олександр  Літвінов – педагог кафедри містобудування та урбаністики факультету архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

Виставка діятиме до кінця лютого 2020 року. Ще встигаєте…

Альона БЕЖЕНАР, мистецтвознавиця, методистка Учбово-методичного центру культури Буковини

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *