І що там з безпекою в Нацгвардії? Блог Ірини Гамбарян

Оголошення про прес-тур «Оборона і безпека України. Досвід Харківщини» від Харківського прес-клубу виглядало офіційно, але інтригуюче: запрошуються журналісти 9 областей, щоб дізнатися про цікаві ініціативи, які впливають на якість життя людей та громад.
В програмі заходу першою була локація Національної академії Національної гвардії України. Організатори обіцяли, що журналісти дізнаються про реальний стан та ефективність проведених реформ в НГУ на прикладі навчального закладу, де готують майбутніх офіцерів нової сучасної армії. І що нам будуть презентовані зразки нового озброєння, техніки, засобів зв’язку, інженерні засоби, форма одягу  для різних видів службових та бойових завдань. Журналісти побачать роботу екіпажів бойових машин на динамічних тренажерах-симуляторах. І виконали кожну обіцянку!

Журналісти спілкуються з керівництвом Академії.
Але краще один раз побачити, ніж 100 разів почути – тож ми вирушаємо в подорож.

На плац підігнали зразки колісної техніки, яку використовують в Нацгвардії.

Це діючі зразки українського виробництва, користуватися якими вчать курсантів і студентів.
І саме така техніка саме зараз перебуває на озброєнні в діючих частинах.

Стволи до роботи готові – кожен «вицілює» своє.
В музеї Академії. Зразок парадної форми.
Кожен обирає стенд до смаку: AIRBORN – forever!
Є що згадати! – Галина Єреміца (м. Чернівці) і Валентина Бикова (Київ/Донецьк) біля макету блокпосту
Презентація форми та обладнання.  Зразки всіх видів форми, якими послуговуються в нацгвардії. Зверніть увагу – це не манекени!
Разом з нами до презентації долучилися і Харківські колеги
Дуже важливо записати пояснення на диктофон, щоб нічого не переплутати :)
«Спостереження за спостерігаючими» :)

 

Детальні пояснення про деталі зброї
Новітні засоби зв’язку і перше жіноче обличчя, яке я побачила на цій презентації. Ще були дві дівчини, але вони виявилися співробітницями кейтерингової компанії і не увійшли до фотозвіту
В залі для рукопашного бою дівчат стає більше.

Це те, що точно з’явилося не так давно – в Академії лише останніх кілька років дівчата на суто «чоловічих» спеціальностях.
Якщо така дівчина поруч – відчуття особистої безпеки забезпечене.
І не тільки відчуття! Хлопці просто падають до ніг…
В кімнаті релаксу цікавіше було фотографувати реакцію колег, ніж порожній басейн
Переходимо в корпус для практичних занять – і тут стволи
В тирі у повній викладці і у повному гендерному балансі
Маю думку, що коси – це дуже гарно
Залізти дозволяли скрізь. Навіть долучитися до тренування із заряджання самохідної установки
Заняття для бойових екіпажів на стимуляторах:
максимально наближено до реальних умов –
усе рухається, вібрує, шумить і «вибухає».

Нам неодноразово повторювали, що курсанти і студенти оволодівають  саме тою технікою, з якою будуть працювати в реальному житті. І запевнили, що саме таке оснащення мають частини нацгвардії в ООС. З 2014 року багато що змінилося. І маю надію, що це впливає на розвиток бойових дій на Сході. Зрештою, з досягнень Академії вразило  мене особисто ось що. У них за 4 роки війни загинуло 15 випускників – при тому, що в бойових діях задіяні тисячі. І це частина відповіді на запитання у заголовку «що там з безпекою».

 

Я навмисне не пишу ПІБ тих, хто носився з нами як квочка з курчатами, хто опікувався та годував, відповідав на всі, навіть найдурніші, запитання, хто супроводжував територією. ВСІ! Тобто буквально кожна людина у формі чи зеленій флісці вела, куди просили, давала помацати, понюхати і нічого не забороняла. І ще, я навмисне не викладаю світлини частування – бракує ще, аби хтось захлинувся слиною біля монітору! :)
Я загадала бажання: щоб у кожній військовій частині Нацгвардії було так, як в НАНГУ. І щоби всі офіцери і офіцерки були такі, як ті, що нас приймали. І щоб їхні підлеглі почувалися так само в безпеці, як ми на території Національної академії національної гвардії України.
Ірина Гамбарян
Фото авторки

Прес-тур відбувся в рамках проекту Харківського прес-клубу Media Hub Kharkiv за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *