Що хвилює чернівчан і що хвилює владу?

Попри те, що у соціологічному дослідженні «Чернівці та чернівчани – червень 2017», проведене спеціалістами Центру соціологічних досліджень філософсько-теологічного факультету ЧНУ ім. Ю.Федьковича, громадською організацією «Інститут місцевого самоврядування» та Чернівецькою обласною організацією товариства «Знання», простежується, як на наш суб’єктивний погляд, певна спрямованість на підтримку місцевої влади, його результати окреслюють основні больові точки життя містян.
Отже, порівнявши за п’ятибальною шкалою оцінку різних сторін життя Чернівців за червень 2017-го р. і за вересень 2015-го, соціологи зробили висновок, що вирішення основних проблем – з середнім значенням оцінки менше «трійки» – за декілька років не змінилися. Йдеться про стан доріг і тротуарів, роботу тролейбусів і маршруток, стан прибудинкових територій і медичного обслуговування. Щоправда, згідно з дослідженням, показники середнього значення з більшості проблем несуттєво, але дещо покращилися, за виключенням стану прибудинкових територій, де відбулося погіршення.
На незадовільно оцінені «Рівень безпеки громадян» (2,92) і «Боротьба з корупцією та хабарництвом» (1,73). Утім, соціологи зазначили, що ці показники «лише опосередковано стосуються місцевої влади». Та з цим важко погодитися. Адже безпека громадян – це й стан тротуарів, і нічне освітлення вулиць, і балкони, що бува падають, і загроза підтоплень будинків і затоплення вулиць під час рясних дощів тощо. Ну а боротьба з корупцією, то це вже, хто і що не казав би, безпосереднє завдання місцевої влади. Тим паче, що стосунки чиновників і чернівчан досі бажають кращого: як правило, ті, хто в кабінетах, погано чують тих, хто до них приходить вирішувати свої проблеми.
Відповіді ж на питання анкети «Якщо уявити, що в міському бюджеті з’явилися 50 млн. грн. на проекти розвитку і Ви маєте можливість обрати 3 пріоритети, що з переліченого оберете?» підтверджують пріоритетність основних проблем життєдіяльності Чернівців, про які вже згадувалося, і визначають основні засоби їх розв’язання. Так, стосовно доріг говориться, що найбільш актуальним залишається їхній капітальний ремонт, а зовсім не ямковий. Щодо медичного обслуговування, то громада очікує закупівлі нового обладнання. Пріоритетним залишається й оновлення громадського транспорту. Більшість опитаних, 63,5 % респондентів, обрали закупівлю нових тролейбусів із залученням кредитних коштів і тільки 30,3 % – «проголосували» за вживані тролейбуси.
Запитання ж «Які проблеми щодо розвитку міста Вас найбільше турбують? Чи маєте Ви пропозиції з цього приводу? Що Ви хотіли б, аби було зроблено?» знову ж таки окреслили старі пріоритетні проблеми Чернівців – дороги і тротуари, транспорт, медицина, боротьба з корупцією та хабарництвом, стан прибудинкових територій, проблема сміття і санітарного стану, робота водоканалу, спортивна інфраструктура тощо.
Одне слово, протягом добрих трьох десятків років – якщо не більше! – в житті чернівчан нічого не змінюється
Цікаво, а точніше, зрозуміло, чому, найбільш емоційно сприймалося респондентами питання про будівництво тунелю під аеропортом. Тим,хто проводив опитування, довелося вислухати чимало образливих слів. Отож, не підтримують цю ідею 66,2 % опитаних, а дехто взагалі вважає її безглуздою й не актуальною.
Прикметно, що на думку 60,6 % респондентів, ситуація в міському господарстві за два останніх роки не змінилася ані в кращий, ані в гірший бік.
Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *