СЕНС РЕФОРМИ МВС: БІЛЬШЕ ГРОШЕЙ І ВЛАДИ

обережно, реформується влада

На тлі гучної справи з розстрілом двох поліцейських у Дніпрі – безглуздим і жорстоким – якось відійшла у тінь наша чернівецька подія, коли молоді й завзяті новітні копи кількома екіпажами «зацькували» порушника-мотоцикліста, загнавши його в смертельну пастку. І годі тепер казати, що молоді правоохоронці цього не хотіли. І у Дніпрі, і в нас причини трагедії однакові: непрофесійність і поспіх у реформуванні. В цьому контексті ми й наводимо слушні міркування журналіста Олега ЄЛЬЦОВА

 

Уже сьогодні очевидно, що загиблі дніпровські поліцейські діяли непрофесійно. Їх не врятували чесність і героїзм. І лише дивом відморозок Пугачов більше нікого не вбив. Ця трагедія мала відбутися рано чи пізно: вона запрограмована «реформами». І за жертви ці відповідальність лежить на керівництві МВС.

 Давно тверджу: низький рівень підготовки патрульних поліцейських – це не просто помилка реформаторів, це злочин. Загиблий екіпаж поліцейських та їхні троє дітей-сиріт – на совісті керівництва МВС, яке вирішило розігнати «поганих» ментів і набрати патріотичних поліцейських. Та, як з’ясувалося, у протистоянні із злочинністю лише патріотизму недостатньо.

Існує безліч варіантів реформування міліції. Керівництво відомства обрало найгірший: відторгли старі досвідчені кадри, кинувши новобранців без знань і досвіду протистояти зростаючій злочинності. На думку п. Авакова та його грузинських колег, із злочинцями може боротися й куховарка. З’ясувалося – не може! Бо це професія, яка потребує високої кваліфікації. Герої АТО – безумовно поважні люди. Та чим допоможе воєнний досвід у боротьбі зі злочинністю, в організації роботи складного правоохоронного механізму – ніяк не збагну!

Загадка: як могла спасти на думку ідея відмовитися від багатющого досвіду поліцейських аксакалів? Безумовно, були між ними корупціонери. Тож із ними й треба було боротися, перш за все – з числа керівників. Та в рядах нової поліції корупціонери почуваються вельми комфортно. Тим, хто вимагатиме від автора підтверджень, я просто запропоную пройтися вулицями рідного міста чи села. Хто раніше був «дахом» усіх стихійних ринків, залів гральних автоматів, наркопритонів і будинків розпусти? Правильно, погана міліція. А нині? Правильно: хороша поліція, більше нікому.

Мені заперечать: дорожня поліція, на відміну від старих ППС-ників, перестала оббирати п’яниць, студентів та іноземців. А ще вона, на відміну від ДАІ-шників, не бере хабарів (майже) і для неї немає недоторканних. І це правда. Як правда, що їм значно підвищили зарплатню, заборонили оббирати громадян, скасували «план зі штрафів» без протоколу і дозволили ловити п’яних суддів і прокурорів за кермом. Думаю, в подібній ситуації так само працювала б і основна маса старих ментів. Тільки працювали б вони професійніше.

Відсутність знань та досвіду керівництво МВС намагається компенсувати посиленням покарань порушників закону, розширенням прав поліцейського та його оснащенням. Скажіть, навіщо знадобилося у черговий раз різко підвищувати штрафи за порушення ПДР? Невже до цього після численних підвищень вони були замалими? З урахуванням тотального зубожіння населення в нас і без того були супервисокі штрафи! А, може, це зменшило рівень аварійності на дорогах? Ні. З приводу рівня хабарництва – немає відомостей. Може, реформатори вважають, що посилення покарань зіб’є хвилю злочинності? Мрії дилетантів! Ніколи ще підвищення суворості покарання не зупиняло злочинців. Це дає лише незначний короткостроковий ефект. Можна ввести розстріл за крадіжку мобільного телефону. Та від цього телефони не припинять красти. Злочинця може зупинити лише невідворотність покарання. До речі, як там у нас із розкриттям злочинів? Самі знаєте, як…

То може, варто розпочати з цього кінця? Але тут проблеми: розкривати злочини нікому. Профі, що залишилися, досиджують до пенсії та задихаються під валом роботи. Патріотичні новачки нічого не вміють робити. Найближчими роками ситуація не зміниться. І ось чому: опером і слідчим стають не після отримання диплому (що так само потрібно, і вчитися треба не три місяці, а кілька років), а після 3-5 років практичної роботи під керівництвом досвідчених, зрілих наставників. Але у формат поліцейської реформи це не вписується.

А які ще додаткові права потрібні поліцейським на те, щоби скрутити дебошира, який зневажає служителів закону, та притягнути до відповідальності? Для цього достатньо законів та повноважень. У Франції Кримінальний кодекс з невеличкими поправками чинний від часів Наполеона, а танцюристу Авакову усе щось заважає…

Трагедія у Дніпрі наштовхнула його на нову креативну ідею: озброїти поліціантів електрошокерами. Нормально: чималенькі кошти з бюджету можні «освоїти» на закупівлю, на додаток до рюкзаків та гарної форми. А пана міністра хтось ознайомив із наслідками використання електрошокеру? Дуже ймовірна зупинка серця, важка травма при падіння. А оскільки в нових поліцейських цілком відсутні навички рукопашного бою та затримання, насмілюся припустити, що електрошокерами вони користуватимуться дуже активно. Та це їх не хвилюватиме, адже волею міністра їх наділять додатковими правами…

На жаль, трагедія у Дніпрі – не остання. Україна – країна безробітних людей, які повернулися з війни зі зброєю і вміють вбивати. Протистояти їм можуть лише професіонали. І керувати ними повинні професіонали, інакше будуть нові смерті й нові сироти.

Нинішнє керівництво МВС цілком дискредитувало себе. Із ним немає жодного шансу запустити на повну потужність найчисленніше силове відомство країни. Та Арсен Аваков міцно сидить у своєму кріслі. Політичні «договорняки» може зруйнувати лише повне неприйняття народом імітації реформ, із якими зволікають. Скільки ще поліцейських некрологів для цього потрібно?

Аваков аж ніяк не дурний. Він чудово розуміє, що рано чи пізно у суспільстві визріє розуміння того, що жодної реформи немає: є новісінька форма, є сотні розбитих «Пріусів» і агресивний піар. Давно точаться чутки, що під лідера одного з добробатів, що нині влився у ряди Нацгвардії, збираються створювати партію. Нацгвардія, в яку Аваков нині гатить грандіозні кошти, може захистити свого патрона не лише словом.

То що ж, з Авакова вийде непоганий Піночет. Може, кращий, ніж керівник МВС.

Олег ЄЛЬЦОВ,  портал ТЕМА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *