Рік програми наркополітики в Чернівцях: результати очима соціальних працівників

Кожна робота, аби виконати її якісно, вимагає певних правил і стандартів. Коли ти тільки починаєш щось робити – пробуєш, помиляєшся, шукаєш тих, хто це вже робив, переймаєш чужий досвід і збагачуєш власний. Боротьба із наркозалежністю, профілактика і попередження вживання психоактивних речовин у різних середовищах також підлягають певним правилам, які забезпечують ефективність цих дій. Чернівці – перше місто в Україні, яке виробило та затвердило ці стандарти. Громада в особі Чернівецької міської ради затвердила програмний документ стосовно запобігання незаконному вживанню наркотиків та його наслідкам під загальною назвою «Наркополітика». І це не гасло, а така собі «дорожня карта зі створення умов для безпечного проживання та розвитку наших громадян». У документі, прийнятому міськрадою торік, був розроблений план заходів, ураховувалися ризики, визначалися критерії оцінки результату. Що із задуманого вдалося здійснити? Спілкуємося з директоркою єдиного в Україні безоплатного денного реабілітаційного центру для неповнолітніх і молоді (в м. Чернівці), авторкою програм з профілактики та ресоціалізації Альоною БЕЖАН.

– Звісно, багато чернівчан чули або читали у ЗМІ про такі цікаві події, як, наприклад, зафарбовування написів на стінах, за якими можна придбати психоактивні речовини (ПАР). Але це вже – окремі заходи. Та всі вони є частинками великих програм, серйозних документів. Тож відповідно до плану заходів наркополітики на 2018 рік виконане таке. Ми розробили нормативні документи: зокрема, склали та затвердили «Стандарти інформаційно-освітньої роботи із запобігання вживанню ПАР, виявлення неповнолітніх осіб з досвідом вживання ПАР, механізм їх переспрямування  до профільних послуг з соціально-психологічної допомоги, механізм моніторингу ефективності роботи з просвіти серед учнів від 6 до 18 років. Взяли участь у Національному дослідженні «Потреби та прогалини в лікуванні та реабілітації людей, які мають досвід вживання ПАР» за підтримки Мінсоцполітики – адже без виявлення, певної «інвентаризації» ситуації неможливо шукати рішення. Взяли участь у розроблені Національних стандартів реабілітації осіб з досвідом вживання ПАР, за підтримки Мінсоцполітики, і в  апробації стандартів реабілітації – за участі Мінсоцполітики.

– Ви часто згадуєте міністерство – тож Чернівці зі своєю Наркополітикою не самотні?

– Однозначно. Ми працюємо в рамках прийнятої 2013-го Стратегії державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року. Співпрацюємо з міністерствами – соціальної політики, освіти. Реалізуємо заходи у партнерстві з управлінням патрульної поліції, медзакладами – обласним центром протидії ВІЛ/СНІДу, наркодиспансером, освітніми закладами. За підтримки Міжнародного Благодійного Фонду «СНІД Фонд Схід-Захід» (AIDS Foundation EastWest – AFEW – Україна) практика  створення Координаційних рад та розробки й впровадження наркополітики на місцях поширюється в Кропивницькому та Харкові. Системно підтримується діалог із представниками владних структур і лідерами громадських організацій для лобіювання прав доступу молоді до заходів з профілактики та реабілітації на місцях. Наразі, за підтримки Благодійного Фонду Confinis  (Австрія), варто додати, що саме за підтримки цього друга ми вивчаємо досвід ефективної наркополітики європейських країн, вже у грудні 2018 року ми матимемо зустріч з головою Координаційної ради Відня  де плануємо обговорити механізми навчання організації соціальних послуг для молоді з метою попередження наслідків вживання ПАР та підтримки безпеки для громади. 

– Результатом прийнятих документів мають стати надані послуги?

– Звісно, і ми їх надаємо. Ми здійснили апробацію на території шкіл №27 та №8 програму попередження ризикованої поведінки серед учнів 14-17 років та їхніх батьків – «Програма 15», за підтримки Міносвіти. Реалізували проект «Безпека на дорогах» за партнерства Управління патрульної поліції щодо інформаційної роботи серед молоді, з профілактики вживання ПАР за кермом. Забезпечуємо роботу Центру соціально-психологічної допомоги «Діалог» для підлітків із досвідом вживання ПАР. Більше 200 підлітків охоплено за рік. З них 2 із виявленою ВІЛ-інфекцією направлені/поставлені на облік в Обласному центрі з ВІЛ/СНІД. Спільно з поліцією започаткували акцію «Зафарбуй», про яку я вже згадувала – місця настінної реклами інтернет-магазинів з продажу та поширення ПАР. Забезпечили в молодшій школі роботу програми з виховання культури поведінки, спрямованої на відмову від спроб вживання ПАР.

– Яку частину дітей ви охопили своїми заходами?

– Працюємо у 60% шкіл, інтерактивними заходами охоплено понад 8 тис. дітей.

– Це профілактика і робота, так би мовити, «на упередження». А чи є серед ваших клієнтів ті, хто вже спробував небезпечні речовини?

– Забезпечуємо роботу програми Зменшення Шкоди – за співпраці з наркологічним диспансером. Охоплено програмою понад 70 осіб. Програма зменшення шкоди – це певний вид спілкування з тими, хто вживає ін’єкційні наркотики. Їм безкоштовно надають чисті шприци, щоби запобігти зараженню ВІЛ та іншими інфекціями, які передаються через кров, і спілкуються, пропонують шляхи позбавлення залежності, медичну допомогу тощо. Досвід інших країн підтверджує ефективність цього методу. У нас працює  також Денний реабілітаційний центр для молоді. Послуги з психологічної підтримки у ньому надаємо 126 особам. Є співпраця з лідерами спільноти груп «АН» (анонімні наркозалежні) та «АЛ-АНОН» (співзалежні). Провели 3 освітніх заходи для навчання спеціалістів профтехнавчальних закладів виявлення фактів вживання підлітком ПАР та подальшого супроводу неповнолітнього. 

 

Про бачення результатів роботи Програми наркополітики в Чернівцях представниками ювенальної та патрульної поліції і чиновниками читайте в наступних числах газети.

 Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *