Реанімобілі від Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ нарешті вирушили на фронт. Розмитнення їх тривало 4 місяці

абсурд

– За кілька місяців парафіяни Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ зібрали на спецмашини понад 8 тисяч євро. За ці гроші чернівецькі волонтери ще на початку квітня 2015 року придбали в Німеччині 2 реанімобілі – «Пежо» і «Мерседес Спринтер». Нині карети швидкої допомоги вирушають на фронт – у Станицю Луганську та Широкине, – розповів правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Василь ІВАСЮК.

Освячуючи реанімобілі, він висловив сподівання, що на фронті вони допоможуть врятувати чимало життів українських бійців. Директор «Карітас» архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, диякон Сергій Триф’як запевнив, що їхня єпархія завжди допомагала, допомагає і допомагатиме українським військовим на фронті.

1

Реанімобілі вже давно мали би бути на передовій. Однак повна процедура розмитнення машин зайняла понад 4 місяці.

8

І це не ще не всі пригоди, що сталися з автівками, які рятують життя бійців на війні.

Варто нагадати, що увечері 4 квітня 2015 року чернівецькі волонтери застрягли на українському кордоні на пункті пропуску «Шегині-Медика» і майже 3 доби прожили в машинах.

5

Митники вимагали від волонтерів пройти стандартну процедуру розмитнення автомобілів. При собі волонтери мали довідку від Ординарія Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ з підписами і печатками про те, що вони завозять авто на територію України для потреб військовослужбовців ЗСУ й добровольчих батальйонів на фронті. Однак митники на ці папери не зважали: вони ж на фронті не бували і не знають, що таке війна…

4

Тоді, завдяки чернівецьким волонтерам і журналістам, справа набула неабиякого розголосу: «підняли на вуха» майже всю країну. А їм в один голос відповідали, що треба пройти всі офіційні процедури оформлення реанімобілів як гуманітарної допомоги. Це тривало 2 доби. Далі у волонтерів увірвався терпець і вони поїхали на Львівську митницю визволяти машини. Там їх майже цілий день годували обіцянками, що ось-ось машини пропустять. Розуміючи, що їх мають за дурнів, волонтери ввечері заблокували роботу пункту пропуску: перекрили своїм мікроавтобусом в’їзд на пункт пропуску, а «полонені» волонтери на реанімобілях перекрили виїзд з пункту пропуску. Відтак утворився затор з понад двох десятків машин і автобусів. Люди спочатку обурювалися, та коли дізналися, що митники не пропускають реанімобілі для АТО, стали на бік волонтерів. Приїхала міліція на чолі з начальником Мостиського райвідділу, однак у ситуацію не втручалися. Тоді люди почали «наїжджати» на міліціонерів з приводу їхньої бездіяльності. А один з водіїв, Іван з Тернополя, який 15 років прожив у Чернівцях, дав волонтерам 20 євро на АТО…

3

Нарешті митники на пункті пропуску заворушилися і почали оформляти документи. Прикордонники й міліція попросили волонтерів розблокувати хоча би в’їзд на пункт пропуску, щоби не було міжнародного скандалу, запевнивши, що проблема вже вирішується. Після 47-ми хвилин блокування волонтери пішли на компроміс і таки розблокували в’їзд. А реанімобілі на виїзді чекали дозволу рушити додому.

6

Пізніше на митницю прибули начальник Львівської митниці та представник Львівської ОДА, який повідомив, що проблема вирішена завдяки втручанню голови Львівської ОДА Олега Синютки. Натомість начальник митниці до волонтерів не вийшов. Через 2 години настала довгоочікувана мить: волонтерів на реанімобілях пропустили в Україну.

Галина ЄРЕМІЦА, спеціально для «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *