Правда про тарифи та агентуру Кремля

Свіжозапроваджені тарифи на газ та електрику обґрунтовано критикує ВО «Батьківщина». Її лідер Юлія Тимошенко запропонувала створити у парламенті слідчу комісію, «яка об’єднає всі фракції та яка розкладе ці тарифи на молекули й атом. Тому що не можна так  вбивати людей, не можна: і з фронту – Путіну, і з тилу – українській владі», –сказала Ю. Тимошенко.

Народ розраховується за мільярди, що їх отримують олігархи

Лідер фракції наголосила, що сама готова очолити цю комісію, «щоби не пропустити жодного бухгалтерського документа». Останнє підвищення тарифів на газ для населення вона назвала «геноцидом нації».

Водночас лідер «Батьківщини» виступила за ринкові тарифи на газ для населення: «Жодної дотаційності. Нам потрібно сформувати ринковий тариф, який повністю окупить  всі затрати, але який не створює надприбутків НАК «Нафтогазу». Адже сьогодні, на думку Тимошенко, тарифи на газ для населення завищені через величезну корупційну складову в діяльності НАК «Нафтогаз України».

У цьому лідерку фракції підтримує нардеп від «Батьківщини» Вадим Івченко, який просто під час брифінгу міжфракційного об’єднання «Депутатський контроль» звернувся до Генпрокурора, Міністра ВС, Голови СБУ з вимогою перевірити факти невідповідності фінансово-економічних показників діяльності НАК «Нафтогаз України» 2012-2013 рр., які можуть свідчити про корупцію, зловживання службовим становищем і розкрадання коштів держкомпанії відповідними посадовими особами в особливо великих розмірах. За словами Івченка, органи прокуратури України ще торік відкривали кримінальні провадження та вилучили з НАК «Нафтогаз України»  документацію щодо розкрадання держресурсів на багатомільярдні суми. І досі немає жодних результатів цих розслідувань та ніхто з посадових осіб не притягнутий до відповідальності.

Усі фракції коаліції підтримали створення Тимчасової слідчої комісії (ТСК) щодо розслідування причин завищення тарифів  у сфері ЖКГ. Заступник лідера фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв з парламентської трибуни повідомив: «Наш попередній аналіз підтверджує завищення цих тарифів як мінімум в 2-2,5 рази. Причому це завищення відбувається на рівні безпосередньо формування тарифів, де закладаються всі витрати, пов’язані з контролем за енерго- та газовою системою з боку найбільших олігархічних кланів держави». За словами нардепа, те, що сьогодні відбувається на ринках газу та електроенергії, свідчить про «спроби перекласти на мільйони українських громадян відповідальність за безглузду й абсолютно безконтрольну політику, коли двом олігархам – Фірташу і Ахметову – потурає уряд, який нічого не робить для того, щоби навести порядок в енергосекторі». «Для «Батьківщини» не зрозуміло, як можна виконувати вимоги МВФ у частині наведення порядку в НАК «Нафтогаз України» і не виконувати ключового положення Меморандуму МВФ щодо індексацій пенсій і заробітних плат безпосередньо з прив’язкою до доходів громадян, адже саме ці питання є найбільш важливими наразі для парламенту», – наголосив заступник голови фракції.

Сергій СОБОЛЄВ: – Те, що сьогодні відбувається на ринках газу та електроенергії, свідчить про спроби перекласти на мільйони українських громадян відповідальність за безглузду й абсолютно безконтрольну політику, коли двом олігархам – Фірташу і Ахметову – потурає уряд, який нічого не робить для того, щоби навести порядок в енергосекторі.

Агент Кремля – українська корупція

Фракція «Батьківщина» наполягає на негайному перегляді Державного бюджету в частині оподаткування дивідендів. «Ми бачимо сьогодні декларації перших осіб держави, урядовців та народних депутатів, де сплата на дивіденди іде від 2 до 5%, а сплата на заробітну плату 42%, то без сумніву, ніколи не буде грошей у бюджеті держави», – зауважив Соболєв.

Тимошенко пропонує й шляхи зменшення тарифів: газ українського видобутку спрямувати на потреби ЖКГ та бюджетних установ, «працювати на Україну», з ціни на газ вилучити корупційну складову, а норми використання тепла на 1 кв. м привести до відповідності держбудстандартам.

«Наша пропозиція наступна: взяти український газ для людей, а це 73,3 дол. США, а не 330, як виставлено сьогодні для людей, додати невеличку кількість російського газу і зробити «мікс-ціну», – зауважила лідер фракції. За підрахунками Тимошенко, ціна на газ може скласти 2355,7 грн., а не 7188, як зараз запропонував уряд. Вона вважає аморальним те, що «дешевий  український газ віддається на великі підприємства олігархам та кланам, а людям за завищеною ціною віддається російський газ». «Не гуманно так ставитися до людей!», – заявила Тимошенко, зауваживши, що внаслідок падіння гривні середня зарплата в доларовому еквіваленті зменшилася в 2,7 раза, а пенсія – удвічі.

Реакцію колег по коаліції на заяви «Батьківщини» коротко підсумувала народний депутат Олександра КУЖЕЛЬ: «Подивіться: щойно Юлія Тимошенко викрила деякі питання корупції в становленні тарифів, зразу наші колеги почали говорити про те, що ми – агенти Кремля. Тільки ми не проголосували закон, який дозволив забирати у працюючих пенсіонерів 15% податку – відразу ми агенти Кремля тощо…». Хоча, на її переконання, «сьогодні найстрашніший агент Кремля – це страшенна корупція у країні».

10 квітня фракція «Батьківщина» підтримала Закон про ринок природного газу, який дозволить створити конкуренцію на ринку та знизити ціну на газ. Відповідний документ у цілому підтримали 290 народних депутатів. Позиція фракції «Батьківщина» щодо Закону «Про ринок газу» була однозначна, а Прийняття його в цілому означає, що незабаром розпочнеться реформування та створення повноцінного ринку газу. Іншими словами, це можливість позбутися монополій та забезпечити доступ до ринку газу будь-яким компаніям, які завозять газ до України, а це дозволить створити конкуренцію між такими компаніями і як наслідок – знизити ціну на газ.

Однак парламент не підтримав рішення про створення слідчої комісії з перевірки обґрунтування тарифів у ЖКГ, натомість ухвалив рішення про заслуховування інформації профільних Комітетів ВР з цього питання аж 7 травня.

Люди в очікуванні цієї дати.

 За матеріалами сайту http://batkivshchyna.com.ua/

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *