Громадськість б’є на сполох, але уряд її не чує

Новоприйнята урядова Програма розвитку гідроенергетики – ще один убивчий чинник для України

Ухвалена урядом, попри численні виступи у ЗМІ фахівців-екологів і активістів громадських організацій, Програма розвитку гідроенергетики України до 2026 може призвести до невиправних втрат для довкілля і не тільки. Про це заявляють Національний екологічний центр України та низка інших громадських організацій.

Представники експертного середовища та громадськість наголошують, що Програма готувалася таємно. У процесі підготовки не залучалися громадські експерти ані в галузі довкілля, ані в галузі енергетики. Документ не пройшов публічних обговорень і був затверджений із порушенням чинних процедур. Програма протирічить і зобов’язанням України за дотримання екологічного законодавства.

Закладені в Програмі дії можуть призвести до техногенних аварій та катастроф, нищівного впливу на гідросистему, об’єкти природно-заповідного фонду та довкілля в цілому. Окрім того, можуть бути знищені історичні та культурні пам’ятки світового, національного та місцевого значення.

Екологічна громадськість наполягає, що час захищати джерело життя на Землі – Воду – від руйнівних дій українського уряду, від зазіхань на право людей на здорове довкілля, на чисті річки, на безпечне майбутнє дітей і онуків.

Відповідну заяву громадських організацій екологічного спрямування та представників експертної спільноти України підписали Ярослав МОВЧАН,  Всеукраїнська громадська організація «Національний екологічний центр України»; Тетяна ТИМОЧКО, Всеукраїнська екологічна ліга, Олег ПЕРЕГОН, Громадська організація «Зелений Фронт»; Сергій ШАПАРЕНКО, Екологічна Група «Печеніги»; Марина КОЗЛОВСЬКА, Голова Комісії з інституційних реформ та євроінтеграції Комітету АПЗПК Громадської ради при Міністерстві екології та природних ресурсів України; Проф. Олександр ЗАПОРОЖЕЦЬ, доктор технічних наук, директор Навчально-наукового інституту Екологічної безпеки Національного Авіаційного Університету; Віктор МЕЛЬНИЧУК, член Громадської Ради при Держводагентстві України, координатор Водної групи Національного екологічного центру України

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *