Презентація книжки Івана Монолатія «Макогін псевдо Розумовський. Уявлена українська людина» у Чернівцях

7 березня 2024 року о 15:00 у КБУ «Муніципальна бібліотека імені Анатолія Добрянського» у Чернівцях відбудеться презентація книжки Івана Монолатія «Макогін псевдо Розумовський. Уявлена українська людина». (Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2023).

Іван Монолатій — український історик, етнополітолог, пластун, письменник. Кандидат історичних наук, доктор політичних наук, професор, почесний краєзнавець України, почесний громадянин міста Коломиї, академік Академії наук вищої школи України, дійсний член Наукового Товариства імені Шевченка. Автор сотень наукових праць, наукових та науково-популярних книг.

«Козацьке мітотворення здатне на диво. Козацькі полковник Іван Богун, гетьмани Петро Конашевич-Сагайдачний, Іван Мазепа, Павло Полуботок і Кирило Розумовський ніколи б не здогадалися, як можна використати їхні прізвища у міжнародній політиці ХХ сторіччя. Це історія спершу закоренілого бурлаки, шахрая, воєнного авіатора і морського піхотинця, коханця заміжньої жінки, а відтак – авантюриста-бонвівана, вправного спекулянта національною ідеєю, а ще – пристрасного автомобіліста. І все було б чудово, якби не його народження на Підавстрійській Галичині, еміґрація до США, військова кар’єра як чужинця і громадянина, удаваний лобізм українського питання, бажання стати новим володарем України. Він досі фігурує у таємних досьє ФБР, ЦРУ, МІ5 та МІ6, а ще – НКВД, Сиґуранци і ґестапо. Це історія американця українського походження Якова Макогона (1880–1956), яка ще не дочекалася ані фільму, ані роману, а біографії – й поготів».

Книжка «Макогін псевдо Розумовський» Івана Монолатія — 8 місце в номінації «Минувшина. Біографії/мемуари» Книжка року 2023.

Також книжка  «Макогін псевдо Розумовський. Уявлена українська людина» була номінована на Національну премію України імені Тараса Шевченка 2024 року.

«…Книжка «Макогін псевдо Розумовський. Уявлена українська людина» Івана Монолатія є взірцем інтелектуальної демістифікації американського героя і українського авантюриста XX ст., політично детермінованої публіцистики, журналістського розслідування феномена приватного шпигунства, ігор розвідувальних служб на українській мапі світу, меценатства для розвитку української культури першої половини XX ст., виснування про місце і роль України на шахівниці міжнародних відносин, приреченість бездержавних національних еліт на поразку в боротьбі з політичними режимами та їхніми спецслужбами. Власне книжка І.Монолатія показує, як і чому саме українська ідея стала заручницею світової геополітики XX ст., політичного істеблішменту Заходу, який не зважав на українську еміграцію як інститут світового українства, робив усе можливе, щоб роз’єднати і спровокувати конфлікти між політичними середовищами українців на європейському і американському континентах», – з подання ГО «Івано-Франківський осередок Наукового товариства ім.Шевченка» – Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Вл. інфор.

p.s. Як відбувалася презентація можна переглянути за посиланнямІван Монолатій презентував у Чернівцях книгу «Макогін псевдо Розумовський. Уявлена українська людина»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *