Олександр Фищук пішов до війська

А разом із ним – ще 13 юнаків, серед яких і Сашко Бучацький, син учасника АТО 3-х ротацій Миколи Бучацького, керуючого справами Мамаївської об’єднаної територіальної громади. 

Захисники наших кордонів: до армії вони йдуть хлопчаками, а повернуться чоловіками

Усі хлопці вдягли того дня зелені берети прикордонників. Це лише 13 із тих 360-ти буковинців, яких призвали цієї весни з Чернівецького обласного збірного пункту призову громадян на строкову військову службу. І саме сьогодні, 24 травня, у день виходу нинішнього числа «Версій», звідти вирушає остання партія юнаків нинішнього призову. Майбутні військові після підготовки в навчальному центрі служитимуть у різних підрозділах ЗСУ. Прикметно, що саме в останні дні призову хлопців спрямовували до елітних збройних формувань – Національної гвардії та Державної прикордонної служби. Та про здоров’я майбутніх захисників батьківщини – трохи пізніше.

В армію – хлопчаками, з армії – чоловіками

Голова облдержадміністрації Олександр Фищук, який відвідав обласний збірний пункт призову й ознайомився з його умовами, звертаючись  до майбутніх військовиків, зауважив, що 42 роки тому саме з цього збірного пункту теж  пішов служити до армії.

Дядько Олександр Фищук-губернатор бажає Олександру Фищуку-призовнику гарної служби

«Я пишаюсь вами, бо служитимете у найбільш елітному збройному формуванні України – Державній прикордонній службі. Колись і я мріяв про ці війська. Та за радянських часів хлопців із прикордонних областей на службу у прикордонні війська не брали, – зауважив він. – Після проходження навчання ви будете першими, хто зустрічатиме всіх проханих і непроханих гостей нашої держави. Тож носіть зелений берет прикордонника з честю. Достойно представляйте Україну, рідну Буковину. Та пам’ятайте, що державний суверенітет потрібно захищати не тоді, коли ворог на порозі, а щодня, – наголосив посадовець. – Хочу також заспокоїти батьків – за Указом Президента України від 24 березня 2014 року військовослужбовці строкової військової служби не залучаються до виконання бойових завдань на території Донецької та Луганської областей». Відтак губернатор потис руку кожному призовнику та й загалом відвідини очільника області викликали схвальні відгуки у батьків майбутніх воїнів, бо вони відчули:  держава їм вдячна за виховання синів.

Вона чекатиме з армії свого вояка

Море емоцій викликало напутнє слово Олени Мельничук, матері одного з майбутніх строковиків. У голосі жінки водночас звучали і гордість за сина та його побратимів, і тривога, переживання за їхню майбутню службу. Та коли присутні слухали виступи бравих вояків –  головного прикордонника області Олександра Кардаша, т.в.о чернівецького війського комісара полковника Василя Маланчука, то розуміли: їхні сини повернуться зі служби в армії справжніми чоловіками.

Родина Бучацьких, учасник АТО, і два сина. Один уже відслужив, другий – нині призвався

Лише третина вояків придатна до служби без обмежень

Насамкінець поспілкувалися з членом медичної комісії Іваном Тріскою. Від нього довідалися, що тільки 30-40% призовників,– а це юнаки від 20 до 27 річного віку, –  придатні до військової служби без обмежень. Інші 50-60% мають певні вади у здоров’ї, тож призову підлягають, але служитимуть за своїм фахом, тобто, для прикладу, – водіями, кухарями тощо. Варто зауважити, що до  комплектування військ (сил) не направляються також призовники з низькими морально-діловими якостями, які не мають базової загальної середньої освіти, перебувають на обліку в органах внутрішніх справ за антигромадську поведінку, зловживали алкоголем чи наркотиками.

 В експрес-лабораторії

– Протягом останніх років, завдяки голові облдержадміністрації, на пункті призову працює експрес-лабораторія, де безкоштовно виконуються експрес-аналізи на ВІЛ/СНІД та гепатити усім призваним до війська, – завершив розповідь Іван Тріска.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *