Найцікавіше про Кліматичну конференцію ООН у Бонні

У Бонні відкрилася 23-я Конференція ООН щодо змін клімату за участі відомих політиків та зірок. DW зібрала факти про цю подію.

 

Еммануель Макрон, Леонардо Ді Капріо, Арнольд Шверценеггер – це далеко не повний перелік знаменитих гостей, яких очікують на щорічній Кліматичній конференції ООН у Бонні з 6 до 17 листопада і цього разу буде не зовсім звичною. Хоча б тому, що вперше в історії конференції головуватиме на ній одна країна, а проводитимуть захід в іншій державі.

Фіджі та Німеччина поділили обов’язки

За принципом ротації цього року Конференція ООН з проблем глобальних змін клімату мала відбутися на островах Фіджі. Однак невеликий архіпелаг виявився технічно неспроможним прийняти на своїй території 25 тисяч гостей. У зв’язку з цим конференцію вирішили перенести до Бонна, де розташована штаб-квартира Секретаріату Рамкової конвенції ООН щодо змін клімату. При цьому головою конференції залишається Фіджі, оскільки зміни клімату становлять серйозну загрозу для існування архіпелагу, який складається з понад 300 островів. Німеччина, у свою чергу, запевнила, що лише технічно є стороною, яка приймає конференцію. “Головування і порядок денний – у руках Фіджі”, – заявив заступник міністра охорони довкілля Йохен Фласбарт ФРН.

Влада Фіджі скористається нагодою, щоб привернути увагу до “вразливості тихоокеанських острівних держав”, вважає експертка з клімату доброчинної організації Brot für die Welt Сабіне Міннінґер. За її словами, ці держави особливо сильно відчувають зміни клімату, передусім внаслідок підвищення рівня моря. “Воно вже призвело до переселення жителів першого села на Фіджі”, – розповіла Міннінґер. 

До Бонна приїдуть зірки Голлівуда…

На час кліматичної конференції Бонн збере еліту світової політики і навіть Голівуда. Серед знаменитих гостей, на яких очікують на Рейні, – актори Леонардо Ді Капріо і Арнольд Шварценеггер. Обидва – відомі борці за захист клімату. Ді Капріо, наприклад, – активний учасник руху за подолання наслідків глобального потепління. А колишній губернатор Каліфорнії заснував за підтримки ООН некомерційну організацію, яка має допомагати владі на місцевому рівні реалізовувати довгострокові проекти у сфері низьковуглецевої економіки.

…та світової політики

Мер Бонна Ашок Шрідгаран назвав 23-ю Конференцію ООН щодо змін клімату найбільшою за всю історію. Захід такого рівня не може обійтися без участі канцлерки ФРН Анґели Меркель, яка на деякий час відволічеться від проведення у Берліні непростих переговорів щодо формування коаліції і приїде до Бонна. Учасників конференції привітає і президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Серед знаменитих гостей-політиків на СОР23 також мають приїхати президент Франції Еммануель Макрон, губернатор штату Каліфорнія Джеррі Браун, колишній мер Нью-Йорка Майкл Блумберг. Очікується, що Макрон виступить перед делегатами спільно з Меркель.

Позиція США не вплине на переговори

Цього року учасники конференції мають конкретизувати плани реалізації угоди щодо клімату, яку підписали у Парижі у 2015 році. Тоді держави, які підтримали ініціативу ООН, взяли на себе зобов’язання скорочувати викиди парникових газів, щоб до кінця століття втримати глобальне потепління у рамках двох градусів Цельсія до показника доіндустріальної епохи.

Зі 197 країн-учасниць Рамкової конвенції ООН щодо змін клімату Паризьку угоду ратифікували 169. Головною проблемою залишається позиція США. У червні президент США Дональд Трамп заявив, що його країна виходить з Паризької угоди. Втім, на практиці цей процес видається не таким швидким: аби повністю вийти з угоди, США знадобиться 3,5 роки. Тому американська делегація не стала скасовувати свою участь у теперішній конференції з питань клімату.

“Я дуже рада, що держсекретар Рекс Тіллерсон насправді займає доволі зважену позицію. І я впевнена, що американська делегація у будь-якому випадку не буде перешкоджати переговорам”, – наголосила міністерка охорони довкілля Німеччини Барбара Гендрікс. 

Конференція вартістю 117 млн євро

За підрахунками її відомства, організація конференції обійдеться у 117 мільйонів євро. Одна лише система захисту від повеней, встановлена на випадок розливу води у Рейні, коштує два мільйони. За кілька місяців організатори побудували на березі річки, а також поруч із будівлею ООН і Всесвітнім конференц-центром ціле містечко. Переговори 197 країн-учасниць проводитимуть у спеціально побудованих павільйонах загальною площею 55 тисяч квадратних метрів. Набагато складніше завдання – розмістити 25 тисяч учасників конференції у готелях. Оскільки 9 тисяч місць у готелях Бонна виявилося недостатньо, делегати СОР23, представники некомерційних організацій і журналісти ночуватимуть і у сусідньому Кельні. За тиждень до початку конференції ні у Бонні, ні у Кельні вже практично не було жодного вільного місця, а ціни злетіли до 300-400 євро за ніч. Кілька тисяч місць заздалегідь зарезервував організатор турів і конференцій Tourismus und Congress GmbH, який займався розміщенням учасників СОР23 за завданням міністерства охорони довкілля Німеччини. Для бронювання цих місць компанія відкрила телефонну гарячу лінію.

Розмістити гостей саміту допомагали навіть жителі Бонна, які через Facebook безкоштовно пропонували спальні місця у себе вдома. Особливо в нагоді це стало учасникам конференції з найбідніших країн, повідомила медіакомпанія SWR. “Чудова ініціатива для такого інтернаціонального міста”, – похвалив боннців в інтерв’ю газеті General-Anzeiger офіційний представник природоохоронного відомства Франц Емде.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *