Мобілізація: дві відповіді на одне запитання

Олег Жданов, военный аналитик и обозреватель (полковник запаса, экс-офицер ГОУ ГШ ВСУ): – Наконец-то мы получили официальный ответ от Генерального штаба по мобилизационным вопросам ( виділення – Л.Ч.). Они разьяснили, что закончилась первая волна мобилизации.  Первая волна мобилизации, а не вторая, третья или четвертая. В первую волну мобилизации вошли люди, имеющие боевой опыт, люди, которые прослужили в Вооруженных Силах Украины с 2014 года и которые принимали участие в боевых действиях.

Сейчас вторая волна мобилизации, в которой призывают всех, кто служил до 14-го года в Вооруженных Силах Украины или в силовых структурах в зависимости от их специальности и усовкиТе, кто не служил, будут призываться в самую последнюю очередь для того, чтобы было время их обучить, присвоить им военно-учетную специальность, поставить их в строй и сделать из них нормальных солдат и нормальных военнослужащих.

Что касается случаев, когда людей забирали без медкомиссии или отправляли сразу без подготовки на фронт, – да, действительно, такие случаи имеют место, но это не Генеральный Штаб, это своеволие военкомов на местах.  Так что такие вещи нельзя оставлять безнаказанными.  Надо о таких вещах сообщать в вышестоящие органы Вооруженных Сил Украины вплоть до Генерального Штаба, четко называть факт, четко называть военкомат  для того, чтобы была возможность провести служебное расследование и наказать таких военкомов. За это надо очень жестоко наказывать, чтобы такие случаи больше не повторялись. И самое главное, ни в коем случае не оставляйте базнаказанным и без освещения такие вопиющие факты нарушения порядка мобилизации. Потому что это приводит к деморализации общества и к деморализации самих военослужащих, что для нас в нынешней ситуации, в ситуации войны,  крайне недопустимо. Поэтому имейте гражданскую позицию и ставьте на место военкомов. Пусть работают так, как должны работать.»

Видання «Версії» та газета «Погляд» звернулися за коментарем до  пресслужби Чернівецького обласного  ТЦК та СП із проханням роз’яснити ситуацію довкола мобілізації:

«Отже, якщо нині йдеться тільки про другу хвилю мобілізації, тоді зовсім не зрозумілими є факти вручення повісток на Калинівському ринку, вокзалах, вулицях міст і сіл Чернівецької області, бо так діяти можна тільки за умови четвертої хвилі мобілізації – масової. І виходить, що начальник Чернівецької ОВА Сергій Осачук свого часу дав неправдиві і неправомірні пояснення під час травневої пресконференції щодо законності таких дій військкомату, сказавши, що у військовий час мають право на такі дії. А на повірку виходить, що це порушення закону, адже зараз іде мобілізація лише тих осіб, які до 2014 року СЛУЖИЛИ  у Збройних Силах України чи силових структурах.

Крім того, як не сумно, але варто визнати слушність зауваження військового аналітика, що подібні дії «деморалізують суспільство та самих військовослужбовців», а тому «в ситуації війни це є вкрай неприпустимо». Для прикладу наведемо панічні настрої серед жіноцтва та й зрештою чоловіків села Костинці, які поскаржилися «Версіям», що «гребуть усіх – і кривих, і косих». Розуміємо, це перебільшення, але факт залишається фактом. І Костинці у подібних скаргах не поодинокі. Це дуже дивує, бо наразі нам відомі добровольці, які хочуть піти на фронт, але їх не беруть чи навіть не запрошують до військкомату. Принаймні, знаємо офіцера, одного із колишніх командирів точки ППО в одному із сіл Буковини, якому ще немає 60-ти і який досі чекає на виклик до військкомату та не може зрозуміти, чому його досвід нікому не потрібен… До слова, коли він зателефонув на цю точку, йому сказали, що вакантних посад там не має.

Таким чином, просимо роз’яснити: яка нині хвиля мобілізації – та, що вказана в офіційному роз’ясненні Генштабу та на яку посилається Жданов, чи, можливо, наш Чернівецький обласний ТЦК та СП має якийсь свій циркуляр від Міноборони. І якщо полковник Жданов помиляється й у чомусь неправий, просимо його думку спростувати. Висловіть будь ласка  офіційну точку зору Чернівецького обласного ТЦК та СП. І тоді все це буде опубліковане у ЗМІ.

Просимо вважати наше прохання офіційним інформаційним запитом.

Наперед вдячні, головний редактор видання «Версії» Л. Чередарик, головний редактор газети «Погляд»  В. Бобер.»

 

Коментар надала начальниця пресслужби Чернівецького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки капітан Тетяна Попович:

«ПИТАННЯ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ МОБІЛІЗАЦІЇ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ:

Захист України є конституційним обов’язком кожного громадянина і є справою всього народу. Зробити внесок в збереження територіальної цілісності держави та незалежності є справою честі і обов’язком громадян.

У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України указом Президента № 69/2022 було оголошено загальну мобілізацію. Як відомо, Верховна Рада продовжила строк воєнного стану до 23 серпня. Відповідно стільки ж триватиме мобілізація.

Етапи загальної мобілізації досить умовні. В перші ж дні відкритого вторгнення росії, не чекаючи оповіщення, тисячі чоловіків по всій країні, зокрема й на Буковині, утворили черги біля ТЦК та СП, аби поповнити військові частини та боронити свою землю. Чимало наших краян з цією метою повернулися з-за кордону.

Насамперед комплектування військових частин проводилось за рахунок резервістів, колишніх учасників АТО та ООС. Далі – продовжилося поступове нарощування чисельності підрозділів із залученням тих, хто служив до 2014 року, в тому числі й офіцерів запасу, які закінчили військові кафедри, а також військовозобов’язаних, які не мають обмежень за віком, станом здоров’я тощо.

У Чернівецькій області призов військовозобов’язаних, резервістів, а також залучення транспортних засобів для забезпечення потреб армії проводиться в у визначених обсягах та в терміни відповідно  до мобілізаційних завдань вищого штабу без зривів. Інформація про кількісні показники не розголошується

ПІДГОТОВКА МОБІЛІЗОВАНИХ БЕЗ ДОСВІДУ СЛУЖБИ:

Мобілізованих, які не проходили військової служби скеровують для відповідної військової підготовки в навчальні центри, ВВНЗ після чого, вони вибувають для комплектування військових частин, в тому числі, які ведуть бойові дії.

У зв’язку із ситуацією, яка склалася в державі, підготовка рядового та сержантського складу в навчальних центрах проводиться за скороченими термінами (без зниження якості навчання) та складає від 7 до 20 діб, у залежності від складності спеціальності.

  • ВРУЧЕННЯ ПОВІСТОК:

Законодавством не визначено місць, де дозволено, або заборонено здійснювати оповіщення.

Вручати повістку військовозобов’язаним можуть представники ТЦК та СП, органів місцевого самоврядування, керівники підприємств,  організацій, навчальних закладів, роботодавці тощо.

Зауважуємо, не кожен військовозобов’язаний, якому вручили повістку, або який звертається (як то чоловіки переселенці) для постановки на військовий облік, буде мобілізованим. У терцентрах комплектування здійснюється перевірка, уточнення військово-облікових даних громадян, медичний огляд, робиться висновок про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби та відповідно приймається подальше рішення про залучення до військової служби, або надання відстрочки від призову.

У час війни можуть бути мобілізованими громадяни, які визнані непридатними до військової служби в мирний час, але обмежено придатними у воєнний час.

Тобто, обмежено придатні до військової служби, як до прикладу – непридатні до служби у  десантно-штурмових військах, морській піхоті чи то військових частинах ССО, можуть бути залучені до служби в частинах забезпечення, навчальних центрах, закладах, ТЦК та СП тощо.

У разі наявності у військовозобов’язаного причин чи обставин, визначених законодавством (перелік вказаний в ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» зі змінами 1 квітня 2022 року), на підставі яких він не може бути призваним на службу, чоловік повинен підтвердити це, прибувши в ТЦК та СП та надавши відповідні документи. До прикладу – повідомити про зміни в сімейному стані, як то народження дитини, чи то набуття інвалідності та ін.

На жаль, є такі громадяни, які розуміючи, що захист країни в час широкомасштабної війни є обов’язком і від цього залежить доля країни, водночас шукають причини всіляко уникати призову.

У випадку ухилення від призову за мобілізацією військовозобов’язаний може бути притягнутий до адміністративної та кримінальної відповідальності.

  • ЩОДО РОЗ’ЯСНЕНЬ, ЗВЕРНЕНЬ, СКАРГ, ЗАПИТАНЬ :

В усіх ТЦК та СП області приймаються звернення громадян та вживається відповідне реагування для вирішення проблемних питань.

Також у Чернівецькому обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки працює Call-центр з питань призову та проходження служби по мобілізації. Тож громадяни можуть отримати роз’яснення, консультації, повідомити про можливі випадки порушень та з допомогою представників ТЦК та СП вирішити питання, які їх турбують.

Дзвінки приймаються щоденно з 9 до 18 години: 0681408186, 0664694641, (0372) 525561.

16.06.2022»

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *