Команда України – чемпіон світу з авіамодельного спорту серед юніорів у Болгарії!

Від 25.07. – 31.07.2022 у місті Пордім, Болгарія, відбувався  чемпіонат світу серед юніорів з авіамодельного спорту (2022 FAI F1ABP Junior World Championships for Free Flight Model Aircraft). Учасники: кожна команда має трьох учасників в класі F1A, F1B, F1P. Учасники чемпіоанту світу у Болгарії 2022 року  – це спортсмени з Франції, Німеччини, Словаччини, Ізраїлю, Польщі, Боснії та Герцеговини, США, Естонії, Північної Македонії, Угорщини, України, Чехії, Румунії, Італії.

До складу Національної збірної України увійшли юніори з Харкова, Кривого Рогу, Львова та Чернівців. На міжнародному рівні нашу країну в складі збірної представляли юні чернівчани, вихованці Чернівецького центру юних техніків ім. Л. Каденюка Олексій КОСИЛО і  Андрій САДОВЯК. Тренери: Ігор Олійник, Ольга  Косило. Також на цьому чемпіонаті у Болгарії Ольга Косило, керівник гуртка «Авіакосмічне моделювання» Чернівецького центру юних техніків ім. Л. Каденюка, була командним менеджером.

Наші чемпіони: Андрій Пшеничний (м. Харків), Руслан  Новак(м. Кривий Ріг), Олексій Косило (м. Чернівці), Ольга Косило (м. Чернівці)

Спортсменам з України вдалось зайняти весь п’єдестал. Такого в історії чемпіонатів з авіамодельного спорту ще не було: всі три призери з однієї країни у класах F-1-A, F-1-B, F-1-P. Збірна команда України в класі F-1-P суттєво випередила найближчих конкурентів і як результат – команда чемпіон світу в класі F-1-P. І в підсумку, при підрахунку загальних командних балів у всіх трьох класах українці вибороли абсолютне перше місце і стали чемпіонами світу.

Андрій Садовяк  з Чернівців виступав в класі F-1-B і посів 14 місце.

Олексій Косило, тепер вже чемпіон світу у команді,  готується до змагань. Тренування у Болгарії.

Срібним призером Чемпіонату Світу в класі F-1-P став Олексій Косило який приніс команді стільки ж балів, як і чемпіон(1187). Олексій Косило захоплюється фізикою, астрономією, авіацією, спортивним орієнтуванням, стрільбою з луку… У його науковій роботі МАН була потавлена задача: створити максимально легкі крила, з максимально великим розмахом. Тоді автор досяг результату, а саме швидкість зниження моделі рекордно мала, всього 0,29 м /c.  Олексій продовжував працювати над посиленням міцності і жорсткості для того, щоб ці крила можна було використовувати при більших навантаженнях.  І вже в травні 2022-го Олексій Косило виборов золото на найбільшій виставці молодіжних винаходів INOVA-MLADI, яка відбулася у Хорватії. Нагороду  отримав за розробку, проєктування та виготовлення цільно формованої консолі крила моделі класу f-1-b. І судячі з виступу у Болгарії, це той випадок, коли співпали і теорія і практика.

У телефонному режимі поспілкувалися із Ольгою Косило, мененджером команди України на чемпіонат світу серед юніорів з авіамодельного спорту (2022 FAI F1ABP Junior World Championships for Free Flight Model Aircraft).

– Пані Ольго! Вітаємо нашу команду з чудовим виступом на чемпіонаті світу! Що для нас ця перемога?

–  Наші юніори на п’єдесталі 5 разів підняли прапор України і тричі на весь світ пролунав гімн нашої країни! Діти спромоглися вчерговий раз нагадати світу, що Україна – найсильніша країна. А ця перемога –  маленький крок до найважливішої перемоги. Адже саме ці діти, майбутні інженери-авіатори є одними з тих, хто виведе нашу країну на Олімп.

–  Ви були не просто менеджером команди, ви самі долали і шлях ло Болгарії на автомобілі. Тренер, мама, менеджер, капітан автоперегону до Пордіму… Шлях взагалі неймовірно  складний…

–  Так, шлях до перемоги був складний. Через військові дії і загрози обстрілів аеродромів,  наші спортсмени не мали можливості тренуватися дома. І для того, щоб хоча б облітати моделі перед стартом, виїхали на змагання трохи раніше. Тренування відбувались в надскладних умовах за температури повітря +46-48. Але ми змогли, ми справились.  Україна –  Чемпіон – це дуже важлива перемога, адже всі ми розуміємо, наскільки зараз важлива авіація у всіх її проявах. Вітання переможцям!!!

Вітання  команді України за триумф на чемпіонаті світу!

©Тетяна Спориніна,
фото  з архіву Ольги Косило

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *