Холодна вода 2018-го: Круте подорожчання та абонплата

 

Парадокс від водоканалів: вода дорожчає, бо українці заощаджують її

 

Звідучора, 12 вересня, у Чернівцях діють нові тарифи на водопостачання та водовідведення. Для  мешканців приватного сектору та юридичних осіб – 14,508 грн за кубометр, для мешканців багатоквартирних будинків – 15,792 грн за кубометр.

Рішення про підняття тарифів прийняла НКРЕКП, а нові ціни підрахували підприємства разом з місцевою владою.  У середньому тариф зросте на 12,2%.

До прикладу, якщо сім’я сьогодні платить 150 грн на місяць, то тепер сума у платіжці зросте приблизно до 170 грн. Пропозицію підвищити ціну водоканали пояснюють: на підвищення тарифів впливає… зменшення обсягів споживання, подорожчання електрики, зростання зарплат тощо. Оскільки свої витрати Водоканали не зменшують, що менше українці споживають води, то вона дорожчатиме.

Наступний крок – введення абонплати від 2019-го. Це означає, що ти можеш узагалі не відкривати крани, а платитимеш просто за те, що до тебе проведена труба. І то дрібнички, що проведення водоканалізації свого часу фінансувалося державою – тобто ми з вами вже оплатили їх своїми податками: у кого рука на крані, той і правий. Розмір абонплати планується встановити 15-20 грн з помешкання. І байдуже, чи це 5-кімнатні апартаменти чи «однушка» у «хрущівці».

Кабмін пропонує прив’язати розмір абонплати до мінімальної зарплати.

Отже, за мінімалки у 3723 грн абонплата становитиме:

на воду 33 грн, на вивезення сміття 14,4 грн, на централізоване опалення 38,4 грн. Наступного року, з підйомом міні малки, це може бути вже:

на воду 33 грн, на вивезення сміття 37,9 грн, на опалення 43,3 грн. Абонплату на гарячу воду не наводимо, бо в Чернівцях її просто немає і не буде. І не поспішайте заспокоюватися, бо далі подорожчання газу, опалення… Як у серіалах: далі буде?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *