Хочеш послати на три букви? Пошли на ЗНО!

Цьогоріч стати студентами хочуть 461980 випускників. Але одного бажання мало – треба скласти тести зовнішнього незалежного оцінювання. Саме сьогодні школярі перевіряють знання з географії, позаду випробовування з історії України, фізики та біології.

На Інтернет-форумах учасники скаржаться на невідповідність тестів програмі, невизначені варіанти відповідей та лають останніми словами тих, «хто цю х..ню придумав», зокрема Міносвіти. До таких же слів вдаються інтелігентні професори та ректори ВНЗ, яким до мороки з тестуванням «накинули» ще й урізане  держзамовлення.

На фоні вимушеного зростання вартості платного навчання перспектива набрати контингент для більшості нестоличних ВНЗ видається примарною.В армії теж проблема: ті, хто не проходить тестування, йдуть, так би мовити, боронити Вітчизну, тоді як фінансування війська також урізали…

«Не сложилось…»

Основна проблема більшості абітурієнтів Буковини, так само як і Криму та російськомовного сходу – українська мова та література, бо ж без неї ти можеш бути хоч Ейнштейном – але за межами університету. Особисто знаю хлопця, який другий рік поспіль не може вступити на хімфак – не вистачає 4-ох балів з мови, хоча власне з хімії результат «майже в десятку». Ну не філолог він…

А що робити тим, хто навчається в румуномовних школах? Правильно, йти до ПТУ або заміж… Такі ж перспективи і в тих сільських випускників, у яких один учитель викладав математику, іноземну і трудове навчання…

Утім, не виключено, що такі ж «спеціалісти» навчали й тих, хто розробляв тести. Центр незалежного тестування опублікував правильні відповіді на тести з історії України, викликавши обурення вчителів.

Наприклад, відповідь на запитання «Що було основою економічного розвитку Київської Русі?», Центр пропонує таке: «землеробство і чорна металургія». На думку істориків, це повний абсурд. У запитанні «Коли на території України з’явилася перша людина?» даються варіанти: 1 млн. років тому і 1,5 млн. років тому, тоді як у підручниках написано: «від 1,5 до 1 млн. років тому». Що повинен відповісти школяр?

А запитання з картами – взагалі «казка»: наприклад просять назвати заштриховану територію. А що називати, коли заштрихована вся карта? Для чого ж тоді учні сидять над підручниками?

Розважся нашару

Однак «світ не без добрих людей»: за підручниками можна й не сидіти. Принаймні так переконують сумнівні Інтернет-сайти відповідного профілю. Їхні розробники пропонують надіслати на зазначений номер 2 або 3 sms вартістю від 10 грн і отримати запитання, відповіді або ж усе разом, з предметів, які вас цікавлять.

Не полінувавшись перевірити «шару» й витративши майже півсотні гривень, редакція отримала відповідь мобільного оператора, що зазначені номери не обслуговуються, а ще більше телефонних розваг на іншому номері. Опитані знайомі студенти – випускники минулого року «просвітили», що надійніше купити вже готовий сертифікат. Мовляв, самі не пробували, але про такі випадки знають достеменно: від
5 тис. грн за предмет. А за версією міносвіти, тестування ефективно перемагає корупцію….

Про всяк випадок:

Український центр оцінювання якості освіти нагадує, що учасники ЗНО, які зареєструвалися, але через об’єктивні причини не змогли пройти тестування, мають право взяти участь у повторному тестуванні. Для цього їм необхідно подати до регіональних центрів оцінювання якості освіти відповідну заяву: з історії України – до 13, біології – до 14, фізики – до 18, географії – до 22, української мови та літератури – до 25 травня; з математики – до 1, англійської мови – до 8, німецької, французької, іспанської мов – до 9, хімії – до 11 червня.

До заяви необхідно додати ксерокопію реєстраційної картки та документи, що підтверджують причини, які перешкодили особі взяти участь у зовнішньому оцінюванні.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *