Фотовиставка «24 кадри війни» військових кореспондентів з Румунії Крістіана Лупашку та Іллі Пінтя у Чернівцях

24 січня 2023-го у Чернівецькому обласному художьому музеї відбулося відкриття фотовиставки «Războiul în 24 de clipe» військових кореспондентів Крістіана Лупашку та Іллі Пінтя (Румунія). Виставка не розпочалася о 15:00 через повітряну тривогу. Всі, хто прийшов на відкриття, дочекалися завершення повітряної тривоги , мали змогу послухати митців, авторів документальних світлин, вітальні слова від чернівчан, колег, представників адміністрації.

Крістіан Лупашку є кореспондентом Національного агентства преси Agerpres по повіту Ботошанах та військовим кореспондентом цієї установи в Афганістані та Україні. Ілля Пінтя є кореспондентом громадської станції Radio Romania Actualității в повіті Хунедоара та військовим кореспондентом цієї установи в Афганістані та Україні. Його воєнні фотографії, об’єднані у виставку, присвячену загиблому в Афганістані старшому лейтенанту Mădălin Stoica, були виставлені в Лос-Анджелесі, Брюсселі та Бухаресті.

24 фотографії, виконані журналістами Крістіаном Лупашку (Agerpres) та Іллєю Пінтя (Radio Romania Actualități), відображають окремі фрагменти того, що їм вдалося задокументувати в різних куточках України під час шести минулорічних візитів. Загалом фотокореспонденти провели в Україні більш ніж три місяці. Відображаючи в своїх знімках наслідки атак російської армії або сцени повсякденного життя у воєнний час, двоє журналістів підсумовують у 24 кадрах сувору реальність даного періоду. Вона постає саме такою, якою вони її побачили і презентували румунському суспільству. За цими фотографіями стоять сотні годин документації і більше 5000 кілометрів поїздок всією Україною, від Львова до Києва, Житомира, Чорнобиля, Бородянки, Харкова і Чернігова.

На відкритті фотовиставки «Războiul în 24 de clipe»: кореспондент Ілля Пінтя, Генеральний консул Румунії в Чернівцях Ірина-Лоредана Стенкулеску, начальник науково-дослідного відділу Чернівецького регіонального центру підвищення кваліфікації Сергій Гакман, кореспондент Крістіан Лупашку.

Дякуємо пану Крістіану Лупашку та пану Іллі Пінтя за правду про війну, за закарбовані на світлинах унікальні кадри українського спротиву, драматичних днів війни, нашої біди. Такі виставки, документальні фото відкривають правду, трагедію, жах цієї війни всьому світу. Боротися проти ворога з фотоапаратом не менш важливо, ніж зі зброєю. Від початку повномасштабного вторгнення РФ уряд Румунії допомагає Україні. Дякуємо!

Виставка працюватиме до 24-го лютого, коли виповниться рівно рік з моменту, як Російська Федерація вторглася в Україну.

Більше фото з відкриття виставки за посиланням – ВІЙСЬКОВІ КОРЕСПОНДЕНТИ З РУМУНІЇ ПРЕДСТАВИЛИ ВИСТАВКУ «RĂZBOIUL ÎN 24 DE CLIPE» У ЧЕРНІВЦЯХ …

©Тетяна Спориніна,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *