Екологічні бомби Буковини

Їх назвали члени громадської ради при управлінні екології та природних ресурсів Чернівецької області, коли складали план роботи на нинішній рік.

 

Найперше, громадські екологи створили робочу групу з протидії будівництва каскаду ГЕС на Дністрі. Вони мають звернутися також до Чернівецької обласної ради з вимогою про підтримку рішень Тернопільської та Івано-Франківської рад щодо накладання мораторію на будівництво гідроспоруд на Дністрі.

 

Відсутність очисних споруд на туристично-відпочинкових комплексах у Карпатах. Адже все, що там виробляється внаслідок  життєдіяльності людини, потрапляє без відповідного очищення до річки Верхній Прут, а потім споживається мешканцями населених пунктів і чернівчанами зокрема.

 

Як і пророкували вчені, пік захворюваності внаслідок Чорнобильської аварії настав 2016 року – через 30 років після події (напівперіод розкладу радіоактивного стронцію). За свідченням голови ГО  «Чорнобильці Буковини» Олега Демченка, щорічно помирає понад 100 членів його організації. А пільги та радіаційні зони свого часу скасував Яценюк за часів свого прем’єрства. Тож вирішено вивчити ситуацію у радіаційно забруднених селах Заставнівського та Путильського районів і провести повторно їхнє дослідження. Щоправда, Кіцманщину тоді не зачепили. Як наголосили, це було зроблено тому, що заражені землі не можна  продавати.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *