Дві сторони однієї медалі? Харчування військових: хочуть, як краще, а вийшло, як завжди 

 

Пампушки та вареники в раціоні військових     

Серед питань, які цікавлять призовників і кандидатів на службу за контрактом та непокоять їхніх близьких, –  якість харчування під час проходження військової служби.

Чинна реформа постачання в армії відбилася й на харчуванні військовиків: скажімо, борщ із пампушками, вареники з картоплею й грибами, а також інші, по-домашньому смачні, страви разом зі свіжими овочами та фруктами, в тому числі й екзотичними, включені до їхнього раціону.

Їжа готується з урахуванням уподобань і побажань військових.  Заступники командирів частин з тилу та кухарі опитують, чого б військовослужбовці хотіли скуштувати та, відповідно до цього, складають меню і роблять замовлення на продукти.

За наказом міністра оборони України, до кінця цього року має завершитися трирічний перехід ЗСУ на нову систему харчування із застосуванням Каталогу продуктів, який передбачає не лише різноманітність меню, а й заходи з ремонту та обладнання їдалень. 

Каталогом із майже 400 найменуваннями продуктів користуються вже у понад 70 військових частинах, серед яких і підрозділи, які дислокуються в Чернівецькій області, –військова частина десантно-штурмових військ і топогеодезичний центр.

 За матеріалами прес-служби облвійськкомату      

 

22 компанії постачальників харчування для армії оштрафували за змову на тендерах

Комітет установив також, що деякі із зазначених компаній мають спільну адресу та співробітників, використовували одні й ті ж засоби зв’язку та IP-адресу, їхні дії збігалися у часі. Вони орендували також одне і те ж майно для здійснення господарської діяльності, одних і тих же співробітників і схожі документи для участі в торгах тощо.Антимонопольний комітет оштрафував 22 з 24-х компаній, які брали участь у тендерах Міноборони на поставку харчування для армії, повідомила держуповноважена АМКУ Агія́ Загребельська на своїй сторінці у Facebook. «Загальний розмір штрафу, який накладено на зазначені компанії, становить 869 265 648 грн», – написала вона. Йдеться про 7 тендерів Міноборони на закупівлю послуг із забезпечення харчуванням за контрактом особового складу військових частин Збройних Сил із очікуваною вартістю понад 2,5 млрд грн. «Учасники зазначених тендерів відкликали понад 70 тендерних пропозицій, хоча вони були найбільш економічно вигідними та могли бути визначені замовником переможцями», – зазначила Загребельська. Через це переможцями визнані компанії з більшою ціною, зазначили в АМКУ.

За її словами, комітет виділив також в окреме провадження матеріали щодо закупівлі, в якій брали участь компанії: ТОВ «Комплекс Ріко», ТОВ «Пирятинський делікатес» і КНУ ім. Шевченка. Щодо цих компаній буде проведене додаткове розслідування.

Стосовно 10 відповідачів АМКУ не мав інформації про розмір їхніх доходів. «Через відсутність в АМКУ на момент прийняття рішення зазначеної інформації, штраф за кожне порушення на ці компанії накладений в розмірі до 340 тисяч гривень: 339 999 гривень», – резюмувала держуповноважена АМКУ.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *