Свинячий грип кращий за пташиний – свині не літають

Світ жахається від загрози новітньої пандемії. У Мексиці «народився» новий, нехарактерний для сезону вірус грипу штаму H1N1. До цієї ж групи належить «іспанка», яка забрала 50 млн. життів у 1918-1919 роках.

А між тим, учені ще 2007-го передбачали мутацію пташиного грипу через людину у свинячий різновид.

За останніми даними, від свинячого грипу у Мексиці вже потерпіли понад 2 тис. людей. Загальний список загиблих від свинячого грипу сягає під півтори сотні.. Випадки зараження або підозри на цей вірус зафіксовані також у США, Канаді, Великої Британії, Новій Зеландії, Іспанії і Франції, Бразилії, Ізраїлі. На щастя тут поки що летальних випадків немає. Усі хворі повернулися з Мексики або контактували з зараженими людьми.

Всесвітня організація охорони здоров’я визнала, що вірус становить смертельну небезпеку для людства. Нині вірусу надано четверту категорію небезпеки. П’ята категорія небезпеки означатиме початок пандемії.

Ситуація складна в першу чергу через легкість зараження повітряно-крапельним шляхом передавання інфекції та відсутність вакцини проти цього штаму грипу. На її розробку американські спеціалісти витратять не менш як півроку. Поки що вони пропонують користуватися для лікування препаратами «Таміфлу» та «Реланца».

Як захищаємось?

МОЗ України оприлюднив перелік заходів, які вводяться з метою запобігання проникненню вірусу на територію України. Вони передбачають низку спільних нарад урядовців, медиків та прикордонників, посилену дезінфекцію на транспорті, в закладах освіти, охорони здоров’я, культури, на підприємствах і в організаціях. Посилено перевірятимуть осіб, які прибувають з країн, де вже зареєстровані випадки страшної хвороби.

Заборонено ввезення на територію України живих свиней і свинячого м’яса з країн, де вже виявлено грип. Єдина слабка втіха лікарів – свині не літають, тож основне джерело зараження – хворі люди. Крім того, надворі майже літо, тобто для грипу в нас – не сезон.

Не нашкодьте!

Як і «іспанка», свинячий грип у першу чергу вражає молодих людей, а не дітей чи пенсіонерів. Переважна кількість померлих від грипу мексиканців – чоловіки до 45 років. Утім, це не означає, що решта може жити спокійно.

Як повідомила «Версіям» заступник головного лікаря обласної санепідстанції Наталія Гопко, відомостей про симптоми та перебіг хвороби поки що занадто мало. На щастя, в Україні випадків свинячого грипу наразі немає, тож людям, які застудилися, панікувати не варто. Але за виникнення симптомів звичайної застуди: нежитю, кашлю і чхання, температури, діареї та блювоти слід обов’язково звернутися до лікаря. Пам’ятайте: самолікування в цьому випадку може стати фатальним, адже вірус свинячого грипу «не піддається» більшості антибіотиків.

Не цілуйтеся!

Щоб уберегтися від зараження свинячим грипом, лікарі радять найперше дотримуватися особистої гігієни, частіше мити руки, прибирати приміщення. Бажано утримуватися від рукостискань, обіймів і поцілунків, не відвідувати місця масового скупчення людей, бо вірус вражає з відстані до 2 м.

Інкубаційний період хвороби – доба до появи симптомів і тиждень після того.
Що ж до можливості зараження через їжу, то випадків захворювання через свиняче м’ясо наразі не зафіксовано. Більше того, досі невідомо, як можна визначити, хворий ваш кабанчик, чи ні. Але береженого Бог береже, тож про всяк випадок харчуйтеся курятиною: вона свій грип уже здолала.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *