Дітям з ураженнями нервової системи «Ротарі-клуб» привіз медичну гуманітарку

Наступний крок – допомога у підготовці фахівців-медиків

Засоби для пересування, інвалідні візки та медичні меблі отримав обласний  центр медико-соціальної реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи від німецьких клінік за ініціативи «Ротарі-клубу». Доставити вантаж допомогли чернівецькі ротарійці Георгій Звірід та Юрій Чалапчій.

Допомогу у вигляді 115 одиниць засобів для пересування та медичних меблів масою понад 10 тонн привезла львівська ротарійка, голова ІСС «Україна-Ізраїль» Мирослава Новосільська за сприяння «Ротарі-клубу Чернівці».

Як повідомив в.о. головного лікаря обласного центру медико-соціальної реабілітації дітей Антон Казанський, за рік у цьому закладі проходить реабілітацію понад 1500 маленьких пацієнтів. Щодня послугами центру користується 70 сімей, наразі тридцятеро дітей перебувають на стаціонарному лікуванні, решта – на амбулаторному. Устаткування для них вкрай необхідне – адже окрім повсякденних реабілітаційних заходів і допомоги в кінезіотерапії (лікуванні рухом – лікувальної гімнастики, роботи на тренажерах), центр незабаром відкриє новий бальнеологічний корпус з басейном, і для забезпечення водних процедур чернівецькі дітки отримали, зокрема, гідравлічні підйомники.

  • Завдяки такому підйомнику дитину можна безпечно опускати у ванну або басейн, це полегшує також роботу медперсоналу, зусилля батьків діток, – каже Антон Казанський. – Устаткування, яке ми отримали, або практично нове – такого тут 70%, або, якщо і вживане – у чудовому стані.
  • Німці дуже педантичні, тому передане нам устаткування відбирали ретельно і тільки найкраще, – каже Мирослава Новосільська.

Після церемонії передачі допомоги господарі, гості, офіційні особи і журналісти обговорили подальшу співпрацю за круглим столом.  Пані Мирослава цілком слушно зауважила, що співпраця не полягає лише у тому, аби щось «просити». Тож наступний етап співпраці – це домовленість про стажування наших фахівців у зарубіжних клініках. Цю ідею підтримали як керівник департаменту охорони здоров’я ОДА Оксана Андрієць, так і присутній на зустрічі депутат облради, відомий в області дитячий нейрохірург Аурел Рошка.

  • Я давно «захворів» проблемами діток з ураженнями нервової системи, сам починав «з нуля», шукав можливості і навчатися, і залучати спонсорів, – каже пан Рошка. –Мені часто зауважували: навіщо стільки зусиль вкладати в таких хворих дітей? А я бачу, скільки таких діток виростають, розвиваються, навчаються себе обслуговувати, скільком ми допомагаємо вести нормальний спосіб життя, і скільки з них радують своїх батьків! Тому щиро радий, що маємо таких спонсорів.

І спонсори справді перейнялися долею чернівецьких особливих діток. Львівська ротарійка, лікарка Мирослава Новосільська навіть розповіла, що коли кілька днів тому до неї звернувся знайомий доброчинець з пропозицією передати потребуючим теплі ковдри, вона одразу сказала: «Відвеземо в Чернівці. Там зараз найпотрібніше».

Торкнулися під час обговорення і стратегічних планів: медики мріють, аби долучити до реабілітації діток і санаторний аспект. Приміщення для цього є, але їх ремонт потребує значних капіталовкладень. Та, як кажуть, «вода камінь точить» – і силами центральної, місцевої влади і доброчинців сподіваються і ці плани втілити.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *