Букові праліси та старовікові ліси Карпат й Поділля включено до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Минулого тижня в Кракові стартувала 41-я сесія Комітету Всесвітньої спадщини. У період до 12 липня її учасники розглянуть 35 заявок про включення нових об’єктів до Списку ЮНЕСКО. Загалом на цій сесії буде розглянуто 35 заявок, з них – щодо 6-ти природних і 1-го змішаного природно-культурного об’єкта, а також 26-ти культурних об’єктів.

З дуже хороших для України новин: 7 червня букові праліси та старовікові ліси Карпат та Поділля були включені до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в рамках розширення об’єкта “Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини”. Тепер він має назву “Незаймані букові ліси в Карпатах та інших регіонах Європи” і охоплює не три країни, як раніше (Україна, Словаччина і Німеччина), а дванадцять – додані Албанія, Австрія, Бельгія, Болгарія, Хорватія, Іспанія, Італія, Румунія, Словенія.

До об’єкта занесено такі українські лісові масиви: Ґорґани (заповідна зона – 753,48 га), Розточчя (384,81 га) Сатанівська Дача (212,01 га), Синевир – Дарвайка (1588,46 га), Синевир – Квасовець (561,62 га), Синевир – Стримба (260,65 га), Синевир – Вільшани (454,31 га), Зачарований Край – Іршава (93,97 га) та Зачарований Край – Великий Діл (1164,16 га), – повідомляється  на сайті ЮНЕСКО.

До 2017 року до складу транскордонного об’єкта “Букові праліси” входили лісові масиви Чорногора, Уголька – Широкий Луг, Свидовець, Мараморош, Кузій – Трибушани, Стужиця – Ужок.

Богдан Проць, Всесвітній фонд природи WWF в Україні: «Ми підготували й подали до ЮНЕСКО обґрунтування щодо включення додаткових біля 5500 га пралісів та старовікових лісів України у номінацію спадщини “Букові праліси Карпат та інших регіонів Європи”. Включення їх до Списку ЮНЕСКО дає надію на збереження цих унікальних лісових ділянок для наступних поколінь, тому що вони отримують високий охоронний статус.

Це додаткові 23% до існуючих 23510 га. Але це лише незначна частинка пралісів та старовікових лісів, що можуть отримати найвище міжнародне визнання. За нашими попередніми оцінками, території, на яких розміщені праліси та старовікові ліси в Карпатах становлять зараз біля 80 000 га і це лише 4% території лісів. Їх кількість невпинно зменшується. Наразі ми чекаємо на підписання Президентом Проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат №4480.”

Фінансове забезпечення робіт з підготовки номінацій, зокрема польові дослідження, камеральна обробка даних та візит експертів ЮНЕСКО, робота із усіма зацікавленими сторонами, проводилося за підтримки Дунайсько-Карпатської програми Всесвітнього фонду природи WWF в Україні.

Праліси є еталонами природного розвитку лісових екосистем, а також домівкою для рідкісних видів тварин та рослин, тому вкрай необхідно зберегти їх для наших нащадків. Праліси неможливо відтворити в сучасних умовах, тому сподіваємося, що прийнятий закон допоможе зберегти цю унікальну природну спадщину.

Більше про WWF:

Всесвітній фонд природи (WWF) – це одна з найбільших та найповажніших незалежних природоохоронних організацій, представництва якої діють більш ніж у 100 країнах за підтримки майже 5 мільйонів людей по всьому світу. Місія Всесвітнього фонду природи – зупинити деградацію природного середовища планети та побудувати майбутнє, в якому людство житиме у гармонії з природою, шляхом збереження біологічного різноманіття світу, сталого використання природних ресурсів та скорочення забруднення і марнотратного споживання.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *