Без світла, інтернету та супутників: чим загрожують людству спалахи на Сонці

У найближчі сто років може відбутися надзвичайно потужний сонячний спалах, який призведе до порушення роботи енергосистеми по всьому світу, пошкодження супутників і відключення інтернету. А техногенні аварії можуть привести до людських жертв.

До такого висновку прийшли американські вчені з Гарвардського університету, повідомляє видання New Scientist.

Науковці проаналізували дані про сонячні спалахи, які раніше відбувалися. Вони оцінили ймовірність виникнення надпотужний спалахів, зокрема тих, що збільшують яскравість Сонця на 30 відсотків і здатні знести озоновий шар Землі.

На думку вчених, що під час цих подій вивільниться енергія, яка дорівнює 1 036 ерг, а це у кілька разів більше звичайної енергії Сонця (1033 ерг в секунду). У деяких зірок сонячного типу астрономами фіксувалися ще більш потужні спалахи – до 1038 ерг. Проте вони відбуваються приблизно у 20 мільйонів років від нашої планети.

Нагадаємо, що 6 вересня на Сонці стався найпотужніший спалах за останні 12 років, який виник унаслідок злиття двох найбільших груп сонячних плям. Вже 7 вересня стався другий потужний спалах, якому присвоїли найвищий клас активності — Х. А 8 вересня – третій потужний спалах, який також віднесли до класу X.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *