Код нації. Школярка вперше святкуватиме День вишиванки у прабабусиній сорочці

Семикласниця чернівецької 31-ї школи Анжела-Діана Кутна тішиться неймовірно: цього року вона нарешті доросла до сорочки, вдягнути яку мріяла з дитинства. Сорочка, як і горботка, дісталася їй від бабусі, а тій – від її мами. І хоч вишита бісером (по-буковинському – «накладЕна») ця сорочка не прабабусиними руками, а куплена – та все одно дуже дорога дівчинці. Анжелі приємно усвідомлювати, що саме цей одяг носила багато десятиліть тому така ж юна дівчинка, її бабуся.

Старовинна сорочка, яка передається в родині з покоління в покоління, не є родинним витвором, але жінки в цій сім’ї вишивати вміють і люблять. Бабуся Ірина-Орися Єленчук працювала на взуттєвій фабриці бухгалтером, а творча душа не давала спокою рукам: у вільну хвилинку жінка вишивала. Навчила вишивати і дочку, і онучку. Сама зараз уже у поважному віці, майже повністю втратила зір, але онучка перейняла її захоплення. До бабусиних подушечок-ясиків, маминих серветок додалися ясики Анжели-Діани: з зображенням квітів, кумедних тварин, символічних сердечок. «Колись я не вміла ще вишивати і багато гудзів робила»,  – сміється дівчинка і каже, що колись таки вишиє гарну сорочку. Зараз їй подобаються рожеві і салатові кольори, але вони не є традиційними для української вишиванки. Тож її сорочка буде іншою. А може, саме ці кольори стануть її авторською знахідкою у сучасній вишивці – хтозна…

20160513_123117

Анжела-Діана гарно вчиться, навіть минулого року отримала грамоту за участь в конкурсі з української мови. Відвідувала гурток бісероплетіння, танців, захоплюється хенд-мейдом, до сьогодні мріяла дорости до бабусиної сорочки, і ця мрія вже здійснилася. Друга ї мрія – мандри. І це також колись втілиться.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

P.S. З блакитноокою нинішньою власницею старовинної сорочки Анжелою-Діаною Кутною нас познайомила ще одна чернівецька колекціонерка вишиванок пані Марія Міндрішора.

20160513_121611

Видається, що її вишиванки додають їй не лише молодості, стильності і краси, а й доброти та всеохопного бажання усім допомогти і підтримати – як-от і цій чарівній дівчинці, онучці Орисі Єленчук зі Старої Жучки…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *