До Нового року залишилось кілька днів, тому більшість людей вже обдумують, які страви покласти на святковий стіл, що приготувати, який алкоголь обрати. Дієтолог Анна Макарова дала важливі поради, як скласти меню новорічного застілля, аби після нього не залишилось дискомфорту.
За її словами, найголовніше для новорічного меню обрати не більше двох головних традиційних страв. Решту вона рекомендує робити з овочів, та закликає не готувати багато ситних став.
Дієтолог також порадила зменшити калорійність традиційних новорічних страв – олів’є та оселедця під “шубою”. За її словами, майонез можна приготувати самостійно, оселедець вибирати малосольний, а для олів’є замість ковбаси порізати курячу грудинку.
Експертка радить у новорічну ніч повністю відмовитися від фруктів, навіть мандаринів, адже вони стануть зайвими у поєднанні із салатами.
У цей день глікогенові запаси печінки будуть заповнені, і вся фруктоза піде на формування жиру. Тому їсти фрукти не потрібно, – пояснила дієтолог.
Застілля краще починати з овочевих став, адже їхня клітковина швидко забезпечить відчуття насичення та може убезпечити від переїдання.
Також, дієтолог рекомендує у новорічну ніч віддати перевагу тільки одному виду спиртного, зокрема найменш калорійному.
Тому, щоб не набрати зайву вагу дієтолог радить дотримуватися таких правил.
1. Не варто сідати за новорічний стіл голодним/голодною.
2. Не зловживайте алкоголем та не змішуйте різні види спиртного. Такі напої збільшують апетит і притуплюють контроль за процесом насичення.
3. Не готуйте понад 3-4 святкових страв і не намагайтеся спробувати все.
4. Віддавайте перевагу зеленим салатам і овочам, оскільки вони добре насичують організм та вбережуть від переїдання.
5. До м’яса та риби обирайте овочі.
6. Уникайте вживання солодощів та фруктів після основних страв. Таке поєднання може спричинити дискомфорт у шлунку, здуття і навіть діарею.
7. Віддавайте перевагу негазованій воді, фрешам та несолодким напоям.